dinsdag 30 juni 2015

Bart Droog .. Waar zit je?

Gisteren schreef Bart FM Droog een gedichtje. Een bloeduitstorting op zijn borst, pijn in zijn linkerarm, ademnood. Op Faceboek ontstaat paniek. Waar is Bart? Heeft Bart een infarct gehad? Is hij in het ziekenhuis?

 

Update: Inderdaad een hartinfarct. Bart ligt in het ziekenhuis.

De koning: "Maar ik heb wel een groot hart!"

Ondertussen in de Meelfabriek: bootjes vouwen

Kun je het nog een bootje van papier vouwen? Op de tentoonstelling Global Imaginations kun je uit de Encyclopaedia Britannica bootjes vouwen. Het is een kunstwerk van Simryn Gill uit 2008. But still alive!





Vandaag in het Achterhuis

Harry Goldberg vertelt Anne dat zijn grootouders Anne te jong voor hem vinden. Maar liefde laat zich niet dwingen, zegt hij. Harry Goldberg is zestien en heet in werkelijkheid Helmuth Silberberg. Silberberg maakte in 44 de bevrijding van België mee en migreerde na de oorlog naar Amerika. Als de familie Frank gaat onderduiken belt Harry tevergeefs aan bij het huis op het Merwedeplein. Frank doet niet meer open. Vandaag in het Achterhuis.

maandag 29 juni 2015

Ondertussen in De Meelfabriek (Leiden)

Als je rechtsaf slaat na de ingang kom je als eerste bij deze installatie. Een kunstzinnige waterzuivering. Je kunt dan het Leidse singelwater rechtstreeks uit de waterzuivering drinken.




Meer dan 70 wielerboeken

Ik dacht vorige week nog een stuk of 15, maar het zijn er meer dan zeventig: non-fictie wielerboeken. 'Door de start van de Tour in ons land is er een soort gekte ontstaan. De vraag naar boeken is veel groter dan voorheen.” Dat zegt Bart Jansen de boekhandelaar van Gouda. Zou ik ook zeggen als ik een boekhandel had. Toch vrees ik dat de opbrengst voor de uitgever per boek mager zal zijn. Dat kan niet anders, ze drukken elkaar eruit.

'Vooral non-fictie sportboeken doen het goed,' volgens het CPNB. Dat klopt. Maar dat weerhoudt mij er niet van om me te richten op sportfictie, omdat de verbeelding nu eenmaal veel mooier is dan de werkelijkheid. En zeker bij het fietsen.

Vaker seks

44% van de mamma's wil vaker seks. Nou dan had je maar niet moeten eisen dat pappa bij de bevalling moest zijn. Ja toch. Niet geheel onwillekeurig moet ik denken aan Annie Hall, de scene waarin ze afzonderlijk bij de therapeut moeten praten over hun seksleven.

Annie zegt dan: Hij is volkomen oversekst, hij wil wel drie keer per week.
Woody zegt: Ze is volkomen frigide ze wil maar drie keer per week.

Zonder drugs

Als een ei zonder zout. Dat is helder, maar als een feest zonder drugs ... Daar kun je alle kanten mee op. Een Tour zonder EPO. Ik heb de indruk dat ze bedoelen als een ei zonder zout, maar de meeste mensen zullen liever een feest zonder drugs vieren. Als er maar wat te zuipen is!


zondag 28 juni 2015

Griekse euro's

Ik hoop toch wel dat ik vandaag mijn Griekse euro's nog kan omwisselen.

Global Imaginations

Afrikaanse kunstenaar zamelt geld in voor het blanke westen, met collectebussen achterop de fiets:

In de Leidse Meelfabriek
Mooi gebouw trouwens:

Apocrief

Jezus deed niet veel aan sport. Hij is dus ook maar 33 geworden, maar wat moet je ... Hoeveel mensen weten dat hij een onderbeen miste? Vrijwel niemand. Hij heeft een keer met de Paralympics meegedaan. Hoogspringen. Hij sprong met de fosbury flop. Dat beschouwden de toeschouwers als een mirakel. Hij won zoals je ziet. Handje van God natuurlijk.




zaterdag 27 juni 2015

Schaatstocht

Achterop een kaartje met een geschilderde molen, stond dit korte verslag van een schaatstocht. Ik draaide het kaartje stom toevallig om uit een album vol kaarten.
De tocht ging van Amsterdam naar Leidschendam over Aalsmeer. 4 uur en 20 minuten over gedaan. Laat vertrokken, dus in het donker aangekomen. De tocht was op houten noren, zoals het tekeningetje laat zien. Januari 1917 bijna honderd jaar geleden. We kunnen ons de stilte van toen niet meer voorstellen. 


vrijdag 26 juni 2015

Man of vrouw? Seksetest

In sport wordt al 70 jaar gepoogd de bokken van de geiten te scheiden via geslachtstesten. Erg betrouwbaar en eerlijk waren die nooit. Sinds 2011 wordt het testosteronniveau gemeten in het bloed. Maar ook daar is kritiek op. Daarom stel ik de meest eenvoudige geslachtstest voor: de WC-roltest:

De atleet moet een WC-rol ophangen. Doet de atleet dat zoals op het plaatje links dan sport de atleet met de mannen mee. Rechts met de vrouwen. Duidelijk! En als je me niet gelooft loop je naar je WC-rol  en kijk wat ik bedoel!

donderdag 25 juni 2015

Teek verwijderen zonder hulpmiddelen

Het is tekentijd. En de ziekte van Lyme is geen pretje. Heb je nou een teek op je lijf, dan is het zaak die teek zo snel mogelijk weg te halen. Dan is de kans op besmetting het kleinst. Maar oh jee, je hebt geen pincet en de whiskey heb je zelf opgedronken. Wat nu?  The oldest trick in the book. Ik laat het je zien!

Ik wilde niemand kwetsen

Het cliché is weer gevallen: Pier Eringa wilde niemand kwetsen. Hans de Boer wilde niemand kwetsen. Hou toch op man. Wat wilde je dan? Bijstandsgerechtigden een hart onder de riem steken?

Kom op zei Hans de Boer stelletje lamzakken in Zwolle, je kunt naar Limburg om asperges te steken. Ja moet wel liften want er is geen reiskostenvergoeding. Je verdient 6 euro per uur en daar gaan natuurlijk de lunchkosten en verblijfskosten nog vanaf. Je slaapt in een van onze luxe barakken, model Birkenau met koud stilstaand water. Maar je hebt wel de gelegenheid om je Pools op te frissen, want dat is onze voertaal. Zeg nou zelf, buitenkansje toch. 

Natuurlijk wilde De Boer kwetsen, hij is toch van de christelijke werkgevers. Nou dan! Trouwens ik dacht werkgevers zo goed konden rekenen! 100.000 vacatures voor 600.000 werklozen, dat is zeg maar zes banen per persoon. Toch Hans? 

Jammer nou voor je dat je zo stoer was. Je hebt je onderhandelingspositie op het spel gezet. Of liever verspeeld. Wat nu Hans? Twee jaar WW en dan bijstand? Ik bedoel tomaten steken? Champions rapen? Je hebt natuurlijk geen idee hoe dat zit met die groenten, die zie je alleen 's avond klaargemaakt op je bord. Weet je wat Hans? Koop een varken en ga truffels zoeken. 

En De Boer? Hij boerde voort!

WTF?

Het was doodstil vannacht. Dat is het gelukkig bijna altijd. Midden in de nacht zat mijn zoontje van twaalf vannacht ineens rechtop in bed en riep "what the fuck!" En viel daarna weer in een diepe slaap. Geweldig! Het enige Engels dat hij zo'n beetje kent, en dan in je dromen.

Politie legt peloton stil op 5 juli

Altijd op het moment dat het slecht uitkomt! 
De politie gaat het peloton van de Tour stilleggen voor een verkeerscontrole. Krijgen ze allemaal een boete omdat ze geen bel op hun fiets hebben. Die bel is verplicht. Een gewaarschuwd mens telt voor twee dus ik zou zeggen 5 juli allemaal een bel op je racefiets.

woensdag 24 juni 2015

Wat is triest? En delicaat?

Triest is als je kind zijn uiterste best doet toch blijft zitten. Dat is triest. Maar triest en triest is twee. Wat is bijvoorbeeld triest voor een kickbokser die een man ongenadig in elkaar slaat? Hoe triest moet het worden als je een rechtszaak tegen hem aanhoudt? We weten het niet want het is delicaat. 
Schaamluis en aambeien zijn delicate onderwerpen. Daar spreek je niet zomaar over. Wat is delicaat in het leven van een kickbokser? Erectiestoornissen lijkt me het minste. Of homoseksualiteit. Dat is het toppunt in die wereld. Gaat Harry Badder binnenkort uit de kast komen?
Maar dan toch nog het trieste in deze zaak. Zijn grote homoseksuele liefde ligt op sterven? Ik speculeer  maar wat hoor. 

Anne ontmoet Harry Goldberg aka Hello Silberberg

Vandaag staat Harry Goldberg Anne op te wachten om samen van en naar school te lopen. Harry is drie jaar ouder en zionist. Hij heeft een vriendin Fanny die hij aan de kant zet omdat ze zo saai is. Anne ontmoet later Harry's grootouders die Anne te jong vinden voor hun kleinzoon. Harry gaat ook op bezoek bij de familie Frank en brengt Anne tot ergernis van Otto Frank te laat thuis. Later zal Anne haar dagboek toevertrouwen dat ze niet verliefd is op Harry.

Harry staat niet veel later op de stoep bij de Franks op het Merwedeplein, maar ze doen niet meer open. Ze gaan onderduiken.

Harry Goldberg (eigenlijk Helmuth Silberberg) woont bij zijn grootouders in Amsterdam, omdat het neutrale Nederland veiliger voor hem is. Zijn grootvader noemt hem Hello in plaats van Helmuth. In 44 wordt hij weer verenigd met zijn Duitse ouders in België. Daar wordt de familie bevrijd, uitgerekend op de dag dat Anne met de laatste trein uit Westerbork vertrekt naar Auschwitz. Harry, Helmuth, Hello migreert na de oorlog naar de VS. Daar wordt hij dan weer Ed Silberberg genoemd.
Naar Vandaag in het Achterhuis

dinsdag 23 juni 2015

Helpe mi of helpa mi?

Het zou om het oudste geschreven Fries gaan. Twee stukjes perkament met de tekst helpa mi (help mij) en lesa mi (verlos mij). Ik lees toch duidelijk helpe mi. Jij? Was de Friese schrijver misschien dyslectisch?Of is het gewoon oud Drents?


Golf down the drain

Hoe komt de golfhole aan zijn maatvoering? Om de hole te verstevigen plaatste Tom Morris op St. Andrews aan het eind van de 19e eeuw een stukje regenpijp in het gat. Daardoor kreeg de hole zijn versteviging en zijn vaste vorm en maatvoering van 4,5 inch. Dat was namelijk de standaardmaat van de regenpijp in de 19e eeuw. Hoe moeilijk kan het zijn?

maandag 22 juni 2015

Sportgraf

Dit graf van Jan Knippenberg kende ik nog niet. Ik zag het in de documentaire over deze ultraloper die ooit naar Stockholm liep. Knippenberg is vroeg overleden, 47 jaar oud. Op Texel staat deze steen. Andere sporters met een sportgraf zijn Jaap Eden en Foekje Dillema bijvoorbeeld.


Wielerboeken


De proloog is in Utrecht en daar proberen sportboekenuitgevers een graantje van mee te pikken. Ik zag zo'n 15 nieuwe boeken liggen op de plank in maximaal twee exemplaren. Dat kan ook niet anders. Deze boeken verdringen elkaar. Allemaal 'literatuur' natuurlijk want sportverslaggevers noemen elkaars werk liefst literatuur. Meester mag ik Frits Barend voor mijn lijst lezen? Ben je nou helemaal bedonderd.

Tussen alle 15 boeken is geen fictieboek. Wielrennen kennelijk spreekt niet tot de verbeelding. Het is alleen maar trappen en pijn weerstaan. Daar valt niks van te maken. Fietsen is geen fictiesport. 

Fietsers leven een half jaar langer

Maar ja, die tijd hebben ze ook wel nodig om ergens te komen ..

Ondertussen in Marokko

Ramadan: Group Calls on Tourists not to wear Bikinis on Morocco’s Beaches
Minder, minder! 
(om over na te denken)

Here comes the son


zondag 21 juni 2015

Professor Dolezal doet veldonderzoek

In homo's huist de duivel

Op de middelbare had ik een klasgenoot die homoseksueel was. Dat wisten we overigens pas later. Hij vond het zelf verschrikkelijk. M. is op een gegeven moment ook naar een exorcist gegaan om de homoseksuele duivel in hem te laten uitdrijven. Afijn, God is zelf homo, zoals je weet. Hij wilde Maria nog met geen vinger aanraken. Dat vieze klusje moest een engel maar oplossen.
Vandaag demonstreerden 400.000 mensen in Rome tegen het homohuwelijk. Als er nog eens een demonstratie komt tegen het heterohuwelijk dan doe ik mee.


Kwek, kwek, kwek zei juffrouw Snaterbek

Anne Frank heeft drie keer voor straf een opstel moeten schrijven, de eerste over de kletskous de tweede vanwege herhaling met de titel de onverbeterlijke kletskous. De derde keer ...
Anne is dus een snaterbek, wat niet helemaal past bij het schrijven van een dagboek. Dat is immers meer iets voor introverte meisjes.
Vandaag in het achterhuis. Hoewel intelligent geschreven is het verhaaltje zelf wat kinderlijk, maar ze is ook pas 13.



zaterdag 20 juni 2015

Cupido neemt een selfie

In de Villa der mysteriën in Pompeii is het laatste mysterie dankzij de restauratie ontrafeld. Een spiegeltje in Cupido's hand? Nee een Iphone 6 met 16 GB.




Punniken

De grootste punnikbal ben jij:


Vandaag in het Achterhuis

Anne schrijft vandaag twee berichten en morgen weer één, dus je moet hardlopen om haar bij te houden. In het tweede bericht vertelt Anne over de Joodse ijssalon en de jongens die met haar flirten. Ze woont nog op het Merwedeplein. 
Nu in Vandaag in het achterhuis



Let Dutee run!

Dutee Chand heeft bij het hoogste sporttribunaal protest aangetekend tegen haar schorsing. Dutee heeft namelijk een te hoge testosteronspiegel. Testosteron is volgens de internationale sportorganisaties de doorslaggevende factor die de prestatieverschillen tussen mannen en en vrouwen verklaart. Maar is dat ook zo?
Het is nooit aangetoond dat vrouwen met een hoge testosteronspiegel beter presteren dan vrouwen met een lage waarde. Er zijn immers veel vrouwen die zelfs totaal ongevoelig zijn voor testosteron die op het hoogste niveau presteren. Bovendien wil Dutee niet een medisch onnodige behandeling ondergaan. "Ik ben niet ziek," zegt ze terecht. Ik zou zeggen laat Dutee gewoon lopen! Teken de petitie.


Talk Yiddish to me


Vandaag in het Achterhuis

Anne is na haar verjaardag spontaan gaan schrijven in haar dagboek. Over haar verjaardag en haar vriendinnen. Daarna heeft ze een weekje pas op de plaats gemaakt om eens na te denken over wat ze met dat dagboek aanmoet. Haar stijl verandert vandaag. Ze vertelt nu wie ze is en hoe ze naar Nederland zijn gemigreerd. Anne Frank houdt vanaf nu dus rekening met een lezer. Met iemand die haar dagboek gaat lezen, want ze hoeft aan zichzelf natuurlijk niets uit te leggen over haar voorgeschiedenis.

Op zaterdag 20 juni volgt dan het verhaal van haar leven tot nu toe. Als een soort introductie op de schrijfster. De opkomst van Hitler in Duitsland en de migratie naar Nederland. Ook daar gelden allelei beperkingen sinds de nazi's het land hebben bezet. Winkelen mag alleen in Joodse winkels tussen 3 en 5. En Joden moeten een ster dragen:



vrijdag 19 juni 2015

Dutee Chand vecht schorsing uit de atletiekcompetitie aan

Voor het eerst sinds de nieuwe regels over testosteronwaarden bij sportvrouwen zijn ingegaan, heeft een atlete daartegen protest aangetekend. Het gaat om de 19-jarige Dutee Chand uit India. Chand is geschorst vanwege te hoge testosteronwaarden in haar bloed. Volgens de atletiekfederatie en het IOC maakt het hormoon testosteron het verschil uit tussen prestaties van mannen en vrouwen.

Mannen hebben doorgaans testosteronwaarden die minimaal tien keer zo hoog zijn als die van vrouwen. Daarom worden vrouwen met testosteronwaarden in de mannelijk range uit de competitie gehaald (tenzij ze volledig ongevoelig zijn voor dit hormoon). De vrouwen met hoge T-waarden die wel gevoelig zijn moeten daar eerst wat aan laten doen. Dan kan een operatie zijn en/of een hormoonkuur. Chand weigert zo'n behandeling te ondergaan. Er is immers geen bedrog in het spel. En ze is niet ziek.

Dutee Chand vecht haar schorsing nu aan, haar argument is onder meer dat haar testosteronwaarden natuurlijk zijn en, misschien belangrijker, dat wetenschappelijk niet is aangetoond dat vrouwen baat hebben bij hoge T-waarden. En ten derde dat de richtlijn discriminatoir is. 

De 'Supreme Court of Sport' in Zwitserland (Court of Arbitration for Sport) moet uitspraak doen over deze mogelijk ingrijpende zaak. Dat kan nog maanden duren overigens. 


donderdag 18 juni 2015

Griekenland


Ik heb toch geen gat in mijn hand!

Tien dingen die je nooit over de Beatles wilde weten

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Vragenlijsten in onderzoek

Ik heb vroeger als onderzoeker regelmatig gedacht dat een deel van het onderzoek waardeloos is, omdat de vraag die aan een persoon gesteld wordt onbegrijpelijk is. Dat gevoel kreeg ik opnieuw toen ik vandaag een vragenlijst van het Curium LUMC over mijn zoon moest beantwoorden. Deze:
Op welke leeftijd functioneert hij, ruw geschat, op het ogenblik wat betreft zijn schoolwerk en vermogen om dingen te beredeneren?
Dit is dan zo'n vraag waarop de onderzoeker zijn resultaten baseert. Ik heb geen idee wat hier staat. En deze vraag valt in de categorie taal.

woensdag 17 juni 2015

Ondertussen in Iran

Kun je nu tegelijkertijd enthousiast worden over deze moedige vrouwen in Iran en de moedige vrouwen in Nederland die hun haar bedekken? Ja dat kan. Het gaat er uiteindelijk om dat het een eigen beslissing is. Of mag zijn. 

Hij was maar een neger


dinsdag 16 juni 2015

Vandaag in het achterhuis

Anne Frank heeft haar dagboeknotities een weekje onderbroken. Ze is aan het nadenken hoe ze verder zal gaan met haar dagboek. Wil ze gewoon opsommen wat er op een dag is gebeurd? Nee, ze wil het serieus aanpakken. Zaterdag meer. Dan zie ik je graag op www.dagboek-anne-frank.blogspot.com.

De verloren zoon


Sokke en Fukke


Happy Bloomsday

maandag 15 juni 2015

William Kentridge 2: De Neus van Gogol

Gisteren liet ik twee fragmenten zien van de fries van de Zuid-Afrikaan Kentridge. Er zijn drie filmzalen aan hem gewijd in EYE. De tweede zaal noem ik maar de Russische zaal. I am not me the horse is not mine. Deze film is gebaseerd op het sprookje De Neus van Gogol over een verloren neus. Er zitten ook verwijzingen in naar Majakovski, Charms en Margritte. Enkele beelden uit deze films:





Singing in my brain

Er zit een liedje in mijn hoofd. Het is jawel singing in the rain. I'm singing in my brain.


Vandaag in het Achterhuis

Anne gaat gewoon naar school vandaag, naar het Joods lyceum. Ze is dertien en een week ouder dan mijn zoon nu. Maar ze is wel een stuk voorlijker. Voor een meisje van dertien is ze verdomd intelligent en kan ze uitstekend schrijven.

Gisteren was haar partijtje. Ze zijn naar een film van Rin-Tin-Tin geweest. Je weet wel die heldhaftige Duitse herder. De vooroorlogse Lassie. Naar Vandaag in het Achterhuis.


zondag 14 juni 2015

Help me even ...

 Aha!
Ik vermoed dat Sylvana Simons (nooit van gehoord trouwens) dit gezien de stijl zo heeft laten vastleggen bij de notaris. Het klinkt ook allemaal zo deprimerend dat het me niet zal verbazen dat ze binnenkort gaat scheiden (scheiden is een werkwoord!).

Het enige stukje dat ik begrijp is het begin: een relatie is geen uitkomst v onderhandelen. Ik begrijp het rationeel dan hoor, want ik ken geen enkele relatie die een uitkomst is v onderhandelen, tenzij het de relatie is tussen werkgever en werknemer. Nee, een relatie is 'een uitwisseling van elkaar alles gunnen...' Tsss... Ik neem even pauze om de essentie daarvan te gaan bevatten. 'Een relatie is elkaar alles gunnen,' zou ik nog makkelijk kunnen snappen, maar een uitwisseling van elkaar alles gunnen? Geen touw aan vast te knopen. En dat de rest nog. Ik heb hier een week voor nodig.

William Kentridge in het EYE

More sweetly play the dance is een 45 meter lange fries van bewegende beelden. Een schimmenspel van mensen en voorwerpen die aan je voorbijtrekken. Je moet beslist gaan kijken. Hieronder twee fragmenten: