woensdag 30 september 2015

Rot nou toch op

'Liefde is een werkwoord ...' Rot nou toch op! Scheiden is een werkwoord, liefde is een zelfstandig naamwoord. 

Op elkaar uitgekeken

Na 381 jaar ben je wel zo'n beetje op elkaar uitgekeken. Toch?! Het is dus maar goed dat Bussemaker de deal heeft verprutst. Oopjen wil na bijna 400 jaar tegen datzelfde smoelwerk van die Maerten aangekeken te hebben ook wel eens alleen rondhangen.


Dagtaak

Even een rondje met de hond door de buurt is tegenwoordig al een dagtaak:


dinsdag 29 september 2015

Nieuw op Sport in fictie

"His story just about killed me!" zegt Holden Caulfield over de schrijver Ring Lardner.

Nieuw op sport in fictie een golfverhaal van deze Ring Lardner over een caddie die via bedrog veel invloed krijg op zijn baas. En van Mark Twain een niet bepaald complimenteuze reprimande voor een vrouw die vooral niet moet gaan schaatsen:

"You look fat, and awkward, and dismal enough, any time; but when you are on skates you waddle off as stuffy and stupid and ungainly as a buzzard that's had half a horse for dinner."

Lees het op Sport in Fictie.

Jij zegt het, vrij naar Connie Palmen

maandag 28 september 2015

Opgeleid tot ervaringsdeskundige

Er worden tegenwoordig mensen opgeleid tot ervaringsdeskundige. Echt waar, het was op het nieuws. Dat klinkt tegenstrijdig maar hoeft dat niet te zijn. Zelf heb ik gesolliciteerd naar ervaringsdeskundige voor mensen met een drankprobleem. Ik krijg dan de komende twee jaar gratis drank!

Bio

Uit het biologieboek van Daan: de levenscyclus van de kikker. Wat leert zo'n kind daar nou van? Dat een kikker zichzelf steeds herhaalt? Hij legt eieren, daar komen kikkervisjes uit en die groeien weer uit tot dezelfde kikker. Dus als je hem niet plat slaat blijft hij eeuwig leven in deze cyclus. Dat zou mooi zijn. Parthenogenese heet dat. Dat zouden veel mensen wel voor zichzelf willen. Het eeuwige leven.


Volgens mij werkt dat niet zo. Het is een rechte lijn, geen cirkel. 


Vrij naar .....

Zijn jullie al in de Kunsthal naar de tentoonstelling van Keith Haring geweest? Doen.

zondag 27 september 2015

Schaatsen op Mars

Morgenmiddag wordt het grote nieuws onthuld. Aan het eind van de middag houdt de NASA een persconferentie met belangrijk nieuws. Wij weten het al: je kunt schaatsen op Mars! Er ligt een prachtige gladde ijsvloer. Je maakt er slagen van 100 meter. En de marsrobot wordt omgebouwd tot Zamboni!


zaterdag 26 september 2015

:-)


Tussen kitsch en ...

En iets wat nog veel erger is dan kitsch. Als je er lang naar kijkt krijg je neigingen om voor de trein te springen. Je denkt steeds 'hoe kan het leven zo afschuwelijk zijn?' Deze kunst verdraag ik niet. Dat gevoel overviel me vandaag in Leiden, toen ik op de kunstroute dit schilderwerk zag. Zoo lelijk ...


vrijdag 25 september 2015

Jacob Molenhuis


Jacob Molenhuis was fietsenmaker in Kruisweg aan het Groningse wad. Hij maakte duizenden foto's, glasnegatieven en werd pas na zijn dood in 87 erkend. Hij is de geestelijke vader van Rineke Dijkstra. Het werk van Molenhuis is nu te zien in zijn voormalige winkel in Kruisweg (bij Kloosterburen). 

donderdag 24 september 2015

Nieuw op Sport in Fictie

Deze week twee korte verhalen over 'sportgenot' op het weblog Sport in Fictie. Een kleine romance op het ijs van Louis Couperus en een stoer mannenverhaal van Ernest Hemingway getiteld Cross Country Snow. Winterse verhalen dus en genieten van ijs en sneeuw is gemakkelijk. Het zijn immers zulke wonderbaarlijk mooie natuurverschijnselen! Op de foto Hemingway in Zwitserland.

Omgekeerde nagels

'Ik veegde de dikke, blonde pony uit haar gezicht.' en 'De omgekeerde nagels doorboorden haar handen,' Connie Palmen is weer op haar best! Ahum. Ik heb echt geen idee wat omgekeerde nagels zijn, en het lijkt me hoe dan ook pijnlijk. En deze zin is nog maar een voorbeeld van wat Palmen allemaal uitbraakt. Het zal de uitgever allemaal worst wezen, Palmen verkoopt! Palmen rules. Maar over 30 jaar weet niemand nog wie Connie Palmen was.

woensdag 23 september 2015

Avonturen met de collectebus

Ik ben weer eens met mijn favoriete rondje bezig door de buurt. Met de collectebus van de niersteenstichting. De weigeringen:
Ik geef niet aan de deur; ik ben donateur of deze 'ik geef niet aan goede doelen' het klonk heel principieel. Er zijn slechtere principes. Ik heb mijn duim naar hem opgestoken als aanmoediging: hou vol! Een betere wereld begint bij je voordeur. Tsss.
Ik heb er zelfs overigens ook niks in gedaan. Ik geef alleen geld aan slechte doelen: stroopwafels.

Boek als advertentie

Paulo Coelho publiceerde deze week zijn boek De Alchemist in de Braziliaanse krant Metro. Met een vergrootglas kon je het boek lezen.



dinsdag 22 september 2015

1929: oefenen voor de i-pad 7


maandag 21 september 2015

Vandaag in het Achterhuis

De irritaties tussen mevrouw Van Daan en Anne nemen toe. Anne heeft de laatste zomerweken doorgebracht met het lezen en herlezen van Een Zomerzotheid van Cissy van Marxveldt. Nu is het tijd om te gaan leren om niet straks als ze weer naar school kan achterop te raken. Je leest het op Vandaag in het Achterhuis

Buurvrouw

De overbuurvrouw heeft een teckel die veel blaft. Ze heeft mot met verschillende buurmannen die aspirine slikken om uit te kunnen slapen, zegt ze. Zij: "Laatst kwam een van die mannen bij me klagen aan de deur. Hij zou de politie erbij halen. Ik zei pas maar op jij, straks stuur ik een asielzoeker op je af." 

zondag 20 september 2015

Sport in fictie: schaken

In de literatuur liggen schaken en waanzin dicht bij elkaar. Het zijn bijna synoniemen. Allereerst bij Vladimir Nabokov in De Verdediging. De protagonist is een jongeman genaamd Luzhin die door het schaakspel steeds verder vervreemdt van de werkelijkheid. Schaken is zijn obsessie, zo sterk dat hij eraan onderdoor gaat.
In de roman Murphy van Samuel Beckett speelt een verpleger tegen een patiënt. Murphy probeert grip te krijgen op de denkwereld van de psychotische Mr. Endon. Meneer Endon speelt het spel niet om te winnen maar vanwege de symmetrie en de herhaling. Lees het op Sport in fictie.

zaterdag 19 september 2015

Geen kalf voor Michiel de Ruyter

Klaas de Jong heeft zijn film over De Ruyter teruggetrokken uit het kalverenfestival. Dat wil zeggen hij mag daar niet vertoond worden, want De jong gaat nou eenmaal niet over de prijzen zelf.

Deze producent vindt dat publieksfilms te weinig kans maken op dit in zijn ogen elitaire festival.Maar dat lijkt me logisch. Publieksfilms zijn meestal kutfilms. Dus als je een vakjury op het filmaanbod zet dan vallen ze af. Dat heeft niks met elitair te maken. Het is eerder zo dat publieksfilms concessies doen aan het grote publiek. Dat was met Michiel de Ruyter ook zo. De dialogen in de film zijn zo 2015 en dat in een 17e eeuws decor. Dat is knullig. Het argument dat bij grote Nederlandse filmprijs alleen de elite meedoet is kul. Maak gewoon een goeie film!.

Het voetbalspel


Dat zie je niet op een e-reader ...


Ik lees een dik boek ....

vrijdag 18 september 2015

Moslim

Uit onderzoek van 1 vandaag blijkt dat 7% van de Nederlanders denkt dat Wilders moslim is. 

Dafne-effect in het Dafne-gebied

Sinds haar gouden WK-medaille op de 200 meter is er sprake van een Dafne-effect. Vooral in het Dafne-gebied melden zich tientallen nieuw jeugdleden aan bij atletiekverenigingen. Het Dafne-gebied is haar woonplaats em omstreken.

Dergelijke effecten zijn nieuw in de sportgeschiedenis. Zo bestond het woord Ard en Keessie-effect wel maar uit onderzoek van Bottenberg bleek dat de schaatssport in de tijd van Ard en Keesie niet groeide.  Dat is nu dus wel het geval, alleen is de vraag nu hoe lang dat Dafne-effect gaat duren. Wij wachten het af. 

WTF?


donderdag 17 september 2015

Amazing: profielfoto

Profielfoto's op Facebook zijn vaak een bron van vermaak. Mensen zijn namelijk niet altijd in staat om het beeld los te zien van die heerlijke dag op het ...... Maar wij waren er niet bij op het strand en zien alleen maar een onscherpe foto van een vrouw die hevig moet piesen en jeuk aan haar kont heeft.


woensdag 16 september 2015

Would you believe that he's a member of Dutch parliament?

Loves animals, but beats women.


Sport in fictie: onmogelijke liefde

Deze dagen op mijn blog Sport in fictie twee verhalen over onmogelijke liefde. The Bowl van F. Scott Fitzgerald en She wasn't soft van T.C. Boyle. Beide verhalen zijn ook online beschikbaar.

In The Bowl vraagt de mondaine Vienna aan Dolly Harlan, een halfback om het spel op te geven. Vienna wil niet nog eens iemand dood zien gaan op het veld. Dolly heeft een haat-liefdeverhouding met football. Hij moet kiezen, het meisje of het spelletje.

She wasn't soft
: zij is een sterke gedisciplineerde triatlete (koolhydraten stapelen en geen seks voor de wedstrijd). Haar vriend is juist fanatiek ongedisciplineerd (drank en dus wel seks voor de wedstrijd). Zij is een van die vrouwen die eeuwig vallen voor de verkeerde man. Hij verwoest bedoeld en onbedoeld haar sportloopbaan.

Je leest het op Sport in Literaire Fictie.

maandag 14 september 2015

zondag 13 september 2015


zaterdag 12 september 2015

Orson Blasbichler


vrijdag 11 september 2015

Allah deelt straf uit

Een hijskraan is gevallen op de grote moskee in Mekka. Nota bene tijdens het vrijdaggebed. Nota bene op de moskee waar de Kaaba staat. De heiligste plek op aarde. De navel van Allah's wereld. De plek waar de profeet alle afgodsbeelden aan diggelen liet slaan. Zou Allah een waarschuwing hebben gegeven? Aan Saudi Arabië dat wapens levert aan Syrië maar het verdomt om ook maar 1 vluchteling op te nemen? Van je moslimbroeders moet je het niet hebben. Of is het een waarschuwing voor alle moslims? Staakt de onderlinge strijd! Elke moslim zal er wel het zijne van denken. Straf is zinloos.

Nieuw op Sport in Literaire Fictie

Droogschaatsen in Badhuis in de sneeuw (Paul Meeuws). Twee jongens Schaatsen zonder ijzers naar huis. En verder wielrennen: Etappes van Joris Denoo over een wielrijder die spoorloos verdwijnt en een blokje maggi. Ten slotte The Great Frost een verhaal uit Orlando van Virginia Woolf. Een sullige edelman schaatst met een Russische prinses over het ijs van de Theems. Daar hoort ook een tekenfilm bij. Je leest het op Sport in Literaire Fictie.



donderdag 10 september 2015

Bucklesby


woensdag 9 september 2015

10 literaire stoornissen

Er zijn tien stoornissen vernoemd naar literaire karakters. Het Peter Pan Syndroom bijvoorbeeld, of het Munchausen Syndroom by proxy. Je vindt ze hier.

dinsdag 8 september 2015

Vos

Schedel van een jonge vos. De vos was vermoedelijk gedood door een hond. Ergens in juni. Hij lag zo mooi te slapen in de dood. Maar zonder huid en haar zie je dat het een echt roofdier is.


Sport in literatuur: de koeriers

Pheidippides was niet de enige (fictieve) koerier in de wereldliteratuur. Ook in de Bijbel lopen koeriers om het nieuws van oorlogen over te brengen.

De Marathon is het enige sportevenement dat voortkomt uit literatuur. Pehidippides zou van Marathon naar Athene hebben gelopen om het nieuws van de overwinning op de Perzen naar Athene te brengen.

In de Bijbel lopen twee koeriers om het nieuws van de overwinning op het leger van Absalom naar koning David te brengen. Maar ook het nieuws van de dood van Absalom. Een koerier met goed nieuws en één met slecht nieuws. Het goede nieuws haalt onbedoeld het slechte nieuws in. Je leest het op Sport in Literaire Fictie.

maandag 7 september 2015

Open het Dorp

Het lijkt de laatste dagen we op de actie Open het Dorp, zoals we nu vluchtelingen binnenhalen. Zelfs in huis! Maar wat nu als de hausse over drie weken voorbij is en de vluchteling in huis heeft een relatie met je vrouw. En dan blijken tientallen IS-strijders stiekem met de vluchtelingen meegereisd. En de juf op school spreekt geen woord Syrisch. En de tweede generatie staat al bij voorbaat aan de kant. En er zijn geen gratis taallessen. En er moet een moskee bijkomen in de wijk. En je dochter die al zes jaar op de wachtlijst voor een huis staat, moet eerst vijf Syrische gezinnen voor laten gaan? 

Dan hoor ik de beleidsmakers alweer zeggen dat ze de uitdaging onderschat hebben. En dat ze beter hadden moeten nadenken. Dat het toch beter was geweest als .... 

Sport in fictie

Ondertussen op het blog Sport in literaire fictie bespreek ik de mensuur in fictie. Een schermwedstrijd waarin het nadrukkelijk de bedoeling was om gewond te raken. Een flinke jaap over je gezicht was in academische kringen een teken van moed. Je leest het op Sport in Literaire Fictie.


zondag 6 september 2015

Zien

Mijn zwager zei eens tegen mijn broer, toen ze samen in de tuin stonden: "Ik heb nog nooit een ekster gezien." Ik ben geen filosoof, dus ik kon het moeilijk filosofisch duiden. Maar het leek me een uitdaging voor de filosofie. Mijn zwager die is geboren en getogen in Den Haag heeft in zijn leven immer tientallen eksters gezien. Maar heb je ze gezien als je ze niet herkent? Stel dat je een ekster aanziet voor soort kraai, zie je dan wel een ekster als je er een tegenkomt? Ja puur mechanisch zie je een ekster, maar je gedachten zeggen 'kraai' en 'wat zou ik graag een keer een echte ekster willen zien.' Als zien waarnemen plus benoemen is, dat heeft mijn zwager nog nooit een ekster gezien. 

Heytze roept in zijn column een soortgelijke vraag op. Hebben de oorspronkelijke inwoners van Amerika wel de schepen van Columbus gezien, als ze nog nooit een schip heb gezien?


zaterdag 5 september 2015

Gewoon met het vliegtuig?

Vluchtelingen betalen grote bedragen om via land of de zee naar Europa en vooral Duitsland te trekken. Frau Merkel staat met open armen om ze op te vangen. Maar als je zoveel geld hebt en je bent welkom waarom boek je dan niet een enkeltje met het vliegtuig?

Bureaucratie. Als je veilig en comfortabel wil vliegen naar Berlijn heb je een visum nodig. En dat krijg je niet zomaar. En stel dat je een visum krijgt dan mag je niet langer blijven dan de tijd die het visum aangeeft. En dus gaan diezelfde mensen die geld hebben over land en zee wandelend en dobberend naar Frau Merkel. Zo zit de wereld in elkaar, lieve Freunde! Je moet er wel wat voor doen om bij Frau Merkel te komen. 

Mary Allen

vrijdag 4 september 2015

Professionele fotograaf

Waarom ging Aylan wel de wereld over en de andere drenkelingen niet? Omdat Aylan door een professionele fotograaf is geschoten genaamd Nilufer Demir. Je ziet dat hieronder onmiddellijk. De eerste neiging van de amateurfotograaf is de drenkeling zo te fotograferen als hij hem ziet: van bovenaf, plat. Demir wist dat je dat anders moet doen. Ze ging door haar knieën en koos direct het beste standpunt. Niet van opzij, maar zag die schoenzolen en dat handje ondersteboven. Dat verzacht de tragedie omdat Aylan lijkt te slapen op een bed. Het is een afschuwelijke maar ook knappe foto.


donderdag 3 september 2015

Gratuit

Een nietszeggende advertentie circuleert in ons land. Alle BN's scharen zich weer als 1 man achter ....  Ja achter wat eigenlijk? Op ons kunt u een beroep doen is de boodschap. Nietszeggend. Gaat Claudia de Breij - mag ik dan bij jou? - nu echt iemand in huis nemen? Of gaat ze geld geven? Gaat Job Cohen naar Kos om de handen uit de mouwen te steken? Nee ze gaan meedenken over een oplossing. Honderd kakelende kippen gaan meedenken? Honderd meningen. Honderd integrale visies. Honderd mensen die weer eens hun gratuite stem laten horen. 


Dylan Thomas topsporter

Ali en Aisha

Aisha was de lieveling van Mohammed. Hij trouwde haar toen ze een jaar of negen was. Mohammed was ruim 40 jaar ouder. Ali was de lievelingsneef van Mohammed. Ali is door hem opgevoed. Ali trouwde met een dochter van Mohammed.
De ellende binnen de islam voert terug op deze Aisha en Ali. Te infantiel voor woorden overigens. Het gaat om de vraag wie van beiden Mohammed na zijn dood moest opvolgen. Daar komt nog bij dat Aisha een nacht weg was en zij volgens haar tegenstanders overspelig is geweest. Maar gelukkig bemoeide Allah zich er toen ook mee en liet de profeet weten dat Aisha zuiver was. We zullen nooit weten wat er die nacht is gebeurd, maar voor de sjiieten staat vast dat Aisha zich die nacht heeft laten verwennen door een van Mohammeds strijders.

Tussen Ali en Aisha kwam het nooit meer goed. En zo hebben we nu soennieten (IS) en een minderheid van Sjiieten. De Soennieten zijn op de hand van Aisha. Dit is de kiem van alle ellende. Kun je je het voorstellen? Dat er kinderen dood aanspoelen op de kust van Turkije vanwege deze kwestie Ali of Aisha! Godsdienst is doorgaans te bizar voor woorden. Niet Europa, maar Arabië moet zich schamen voor dit verschrikkelijke humanitaire probleem. 

woensdag 2 september 2015

Sport en maatschappelijk geweld


Hoewel footballspelers over het geheel genomen minder vaak gearresteerd worden, blijken ze juist significant vaker geweldsdelicten te plegen dan andere leeftijdsgenoten. Kortom ze breken niet in, maar slaan erop. Het gaat dan om verkrachting, mishandeling, huiselijk geweld, kindermisbruik en moord. Ze breken niet in omdat ze over voldoende geld kunnen beschikken. 
Mogelijk kiezen mensen met losse handjes eerder voor een sport als football. Maar het kan ook andersom werken in de zin gewelddadige sporten maatschappelijk geweld uitlokken. Dat door de sport de grenzen worden opgerekt. Men eerder in de geweldsmodus schiet door gewenning. Fraai is het sowieso niet. En sport werkt kennelijk niet als katalysator.

Vandaag in het Achterhuis

Het is 2 september 1942. In het Achterhuis nemen de irritatie toe, niet alleen tussen de volwassenen, maar ook tussen de volwassenen en hun kinderen. Je leest het in Vandaag in het Achterhuis.

Politici omhelzen

Vooral Hollande houdt van omhelzen. En hij snapt hoe je dat doet. Even de wangen tegen elkaar. Maar politici als Renzi en Rutte beheersen die kunst niet. Renzi die tuit bijvoorbeeld zijn lippen en Rutte, die zoent echt. Jakkiebah.


dinsdag 1 september 2015

Belfast

And the leaves fall one by one, by one, by one, by one, by one, by one, by one, by one.

Monika Dahlberg

Facebook is doorgaans niet veel aan. Allemaal aardige mensen met 'leuke' berichten. Satire bedrijven op Facebook is vrijwel onmogelijk dat snapt niemand. Maar foto's uploaden kan wel in alle genres. Een aanrader is Monika Dahlberg, hyperactief en steengoed.

En we sparen nog voor grote oren