maandag 30 november 2015

Multiculturele Samenleving is mislukt

Het is nu officieel want Femke Halsema heeft haar kinderen van een zwarte school gehaald en op een witte school geplaatst. Zelf zegt ze dat haar kinderen geen 'sociaal experiment' zijn, alsof de samenleving een experiment is. De olijke tweeling zit nu op de Geert Wildersschool in Amsterdam Zuid-Oost. 

zondag 29 november 2015

Wij zijn onze voeten


zaterdag 28 november 2015

Grimmige sfeer bij sintintocht Amsterdam

NOS: "een agent kreeg en duw. Van wie die duw kwam is onbekend." 
Het moet niet gekker worden! 

vrijdag 27 november 2015

Zwarte Pietvrije Zone

Heeft jouw gemeente al een Zwarte Pietvrije Zone? 

donderdag 26 november 2015

Sport in Fictie: van 8 tot 88

Op de Olympische Spelen van 1900 won Nederland de eerste gouden medaille: twee met stuurman. Croquet stond toen nog op het programma. De enige sport waarbij vrouwen beslist niet onder deden voor de mannen. Ter gelegenheid waarvan ik deze week twee kinderboeken voor volwassenen bespreek: Alice In Wonderland (croquet) en De Wind in de Wilgen (twee zonder stuurman).

Je leest het op Sport in Fictie!

woensdag 25 november 2015

God is Gay


dinsdag 24 november 2015


maandag 23 november 2015

Brussel: bezette stad

Hallo vluchteling

Altijd een tas van de Jumbo. Daarmee lijkt Jumbo de goedkoopste supermarkt van ons land. 


Kinderboek gemaakt

Samen met Carola van der Heijden heb ik een kinderboek gemaakt. Voorlopig in een kleine oplage. Het is het verhaal van twee mannen Zonnepit en Maanzaad. Zonnepit zorgt voor het vlees, hij is jager, Maanzaad zorgt voor de groente uit zijn moestuin. En er is een jachthond genaamd Puk. Er volgt een tragisch ongeluk, met de hond ...


Joris Laarman

zaterdag 21 november 2015

Ben ik te min?

Ben ik te min omdat je ouders meer poen hebben dan de mijne?
Nee hoor!
Ben ik te min maat je pa in een grotere kar rijdt dan de mijne?
Nee hoor!
Je bent te min vanwege je woordkeuze!

vrijdag 20 november 2015

Cadeautje voor een hardloper?


In de boekhandel of bij Bol

Gestolen

Het eerste schilderij waarop een kindertekening is te zien, is gestolen. In Verona zijn onder wapenbedreiging 15 meesterwerken gestolen waaronder deze van Giovanni Francesco Caroto (16e eeuw). 


donderdag 19 november 2015

Weer de derde prijs!

Voor de tweede keer win ik de derde prijs in de NRC - fotowedstrijd. Het moet geen gewoonte worden! Dit is mijn foto, thema sport:


Bureaucratie

 Naast het huis graaft een machine een groot gat in het zand van anderhalve meter diep. Vervolgens wordt het gat weer dichtgegooid.
Als ik vraag wat de bedoeling is, zegt de werkman: "we moeten het omploegen, er komt een grasperkje."
Ik vraag: "wat heeft het voor zin om zand om te ploegen?"
Zegt de man: "laat ik het zo zeggen, het staat in het bestek. De gemeente wil dat zo. Ik zeg het maar voorzichtig." 
Het leven heeft toch zin! 


Knausgård: Min Fotballkamp

Couperus was stikjaloers op de aandacht die voetballers krijgen in de pers. En Karl Ove Knausgård was al vanaf zijn vroege jeugd een voetballer. Speelde urenlang straatvoetbal. Ik heb van hem een straatvoetbalfragment gekozen. Je leest het op Sport in Fictie.




woensdag 18 november 2015

Gelijmd gebonden, Das Mag-geldschieter genaaid

Das Mag heeft de donateurs een gebonden editie beloofd van de eerste drie uitgaven. Een luxe-editie.  Nu denk ik als geoefend boekbinder dan aan een boek met genaaide katernen, twee harde platten die met schutbladen aan het boekblok zijn bevestigd. Een kneep zorgt ervoor dat de band open kan. 
Nu blijkt dat de eerste boeken van Das Mag wel genaaid zijn, maar daarna vrolijk in de slappe kaft gelijmd. Het soort boek dat dus helemaal niet zo lux is en vrij vaak uitgegeven wordt. In vaktermen genaaid, gebrocheerd. 

Ik vrees dat deze nieuwe frisse jonge uitgever zijn donateurs om de tuin heeft geleid. Ze krijgen een genaaid en gelumbackt boek. Die zijn goedkoper dan boeken met een harde kaft. Niets bijzonders, niks luxe. Is genaaid gebonden? Volgens sommigen wel, maar volgens de liefhebbers dus niet. Er is met Das Mag dus helemaal niks nieuws onder de zon. En de geldschieter schiet erbij in. 





Terreurtoerist

Abdelhamid Abaaoud is een kutmarokkaan, zoon van een kruidenier. Hij groeide op in Kalifaat Molenbeek, maar reisde van Brussel, naar Syrie en naar Frankijk. Een mooie vrolijke jongen die het goed doet op camera. Hij is bijgenaamd Al Baljiki, de Belg volgens de media de Terreurtoerist. Hij is dood. Hopelijk uit elkaar gespat door de bom die afging. In het paradijs wachten 72 maagden om hem weer in elkaar te puzzelen. Dat gaat een eeuwigheid duren.


Sport in Fictie: T.C. Boyle: She Wasn't Soft

Sport in Fictie: T.C. Boyle: She Wasn't Soft

T.C. Boyle gezien in Sir Edmund? Hij schreef een verhaal over een triatlete met het verkeerde vriendje.

Beide boos



dinsdag 17 november 2015

Kattenhuis

UCHNL Architecten maakt kartonnen Rietveld-Schroederhuis voor de katten.



maandag 16 november 2015

De nieuwe Mieke Telkamp

Als ik dronken ben
En ik moet plassen
Mag ik dan bij jou?
Nee, maar serieus. Sinds dit voorjaar is Mag ik dan bij jou de meest gedraaide plaat bij begrafenissen. Bizar. Waarheen van Mieke Telkamp was nog wel relevant bij de dood, maar Mag ik dan bij jou? Als de oorlog komt, mag ik dan bij jou? Ben je helemaal gek? Je bent dood, dat gaat toch ruiken!
Dit vertel ik omdat Claudia de Breij nu op 1 staat in de top 100 van de PVV-zender 100%NL. Dodelijker kan niet. 

zondag 15 november 2015

Rob van Reijn overleden

Ik herinner me deze mimespeler vrij sterk. De man met de hazenlip. Maar nu ik op zoek ga naar filmmateriaal, is er vrijwel niets te vinden. Vreemd. 

De slag om Molenbeek

IS heeft een klein kalifaat gevestigd in de Brusselse wijk Molenbeek. Er wonen 130 Syrië-gangers, twee van de zeven terroristen die in Parijs hebben toegeslagen komen uit Molenbeek. De Belgische overheid is de controle op deze wijk kwijt en dat geeft ze ook openlijk toe. Waarschijnlijk durven ze niet eens de wijk binnen te gaan. 

Ik begrijp sowieso niet dat mensen die naar Syrië zijn gegaan vrij kunnen bewegen in Europa. Ze zijn staatsgevaarlijk en horen dus onder permanente controle te staan. Een zware stenen bal aan hun been is toch het minste. Nu geldt het oorlogsrecht. De eenvoudigste oplossing is een hek om de wijk. Duur hoeft het niet te zijn. En dan dagelijks op staatskosten bevoorraden. Er is niemand die werk heeft en ze hoeven ook nergens naartoe. Maar eerst volledig uitkammen. We zijn in oorlog met Molenbeek. Dat vraagt om drastische oplossingen. 

Nee maar, er meldt zich een stadssocioloog (wtf?) Corijn die vindt dat je de wijk vooral niet moet uitkammen. Nee, je moet ze hun gang laten gaan in Parijs of morgen Amsterdam. Als die wijk ergens op vooruitgaat is het uitkammen. Wie wil er nu naast een terrorist wonen? En daarna mag Corijn met ze gaan sjoelen.

Veilig thuis

Deze opgeluchte blondine - geen idee wie ze is - is weer veilig geland op Schiphol. En wat ze allemaal niet beleefd heeft tijdens een gezinsuitje met haar prachtige gezin. Tsssss. Disneyland gesloten. Slapeloze nacht. Brrr. En gek hoor om zo dicht bij de plekken te zijn waar het allemaal gebeurde.


vrijdag 13 november 2015

Meester Jan

Mr Jan was een bekende figuur in Leiden in de jaren 70. Een grote, zware man met lang haar een een baard. Hij zwalkte dagelijks van café naar kroeg met een tussenstop in de mensa om te eten. Meester Jan was vooral een fervent bezoeker van De Barbaar een studentencafé op de Rijn- en Schiekade. De enige besloten kroeg die tot diep in de nacht open was. Hij was  de enige zwerver van niveau in Leiden. Een intelligente man, dat zeker.

Hij heette meester Jan omdat hij eind jaren 40 was afgestudeerd in het Indisch recht aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Tot zijn grote pech in de tijd dat Indonesië onafhankelijk werd. Hij had een specialisatie waar geen droog brood meer mee te verdienen was. En het lukt hem kennelijk ook niet om zijn meestertitel op andere manier te verzilveren. Daarvoor was hij wellicht te veel een stinkende, drankzuchtige zwerver. Meester Jan leefde van de bijstand. Hij dronk uit de staatsruif.

In de late ochtend was meester Jan te vinden in het Leidse café waar hij koffie dronk en met aandacht de krant las. Meester Jan was aanvankelijk een bevlogen communist. Hij sprak het liefst over politiek. Tot aan het uur dat hij zoveel Jägermeister op had, dat je hem niet meer kon volgen. Dan sprak hij in een hoekje van de bar voor zichzelf uit en iedereen liet hem begaan.

Jan dronk dus Jägermeister, een drankje dat toen absoluut niet populair was. Wij, de barkeepers van De Barbaar sloegen dus altijd een voorraadje van dat smerige spul in voor meester Jan. Jan rookte daarbij zware shag, de tabakskruimels hingen altijd in zijn baard. Als Jan voldoende op had, kon hij geen shaggie meer draaien en vloog af en toe zijn baard in de hens.

De Barbaar was gevestigd op de begane grond van een studentenflat aan de Rijn- en Schiekade. Het was een besloten kroeg alleen bedoeld voor de bewoners. Jan was als enige vast gast welkom, tot aan het moment dat hij te veel had gedronken. Als hij niets meer kreeg verliet hij mompelend soms boos het café, op weg naar zijn bed waar hij onder de kranten in slaap viel. Dat hij altijd de weg naar zijn hol wist te vinden was een klein wonder.

Jan was dus communist, tot de dag dat hij door een groepje Marokkaanse jongens werd beroofd en geslagen. Van de een op de andere dag was meester Jan aanhanger van de Centrum Partij van Janmaat. Hij schreeuwde dan dat alle buitenlanders het land uit moesten. Jan was op slag veel minder populair. We moesten hem dan tot kalmte dwingen en sommige mensen waren daar beter in dan anderen. Mokkend hield Jan dan zijn mond verder, om zich op de Jägermeister te richten.

Jan is in het harnas gestorven. In de ochtend bij een kop koffie en de krant viel hij eensklaps van de barkruk dood op de vloer. Jan werd van de armen begraven met subsidie van de Sociale Dienst. Een enkele medewerker van deze dienst is nog wel naar de eenzame uitvaart gegaan.

donderdag 12 november 2015

Kamer zonder tv

"Het is geen leven als je een kamer binnenkomt zonder tv," Dat zegt een vluchtelinge over de opvang in het voormalige ministerie van SZ. Ze heeft gelijk. Televisie behoort volgens Maslow tot de primaire behoeftes naast seks en drank. Ze mag mijn tv komen halen die staat hier al twee jaar ongebruikt. Er is mij te veel leven in een kamer met tv. 


Opkomst en ondergang

Dat is het thema op Sport in Fictie deze week. Te beginnen met het wielerverhaal Opkomst en ondergang van de Zwarte Trui van Bob den Uyl, waarin koningin Fabiola van de aardbodem verdwijnt tijdens een ondergrondse wielerkoers.
De tweede bijdrage aan het blog komt van Bertolt Brecht: Opkomst en ondergang van de stad Mahagonny. Daarin neemt een houthakker de handschoen op tegen een beroepsbokser. Oh show me the way to the next wiskeybar ....

woensdag 11 november 2015

Dirty little secret

Roger Ross Williams maakt voor CNN een documentaire over Zwarte Piet. Hij denkt dat daarna alle handel met Nederland stil kom te liggen. Pikant detail: Roger gaat zich permanent in Amsterdam vestigen. Hij houdt kennelijk ook wel van een racistisch land. That's Roger Williams little secret. 

Niet met Sinterklaas in bed

Gisteren was er een Pietje dat niet kon slapen en vroeg aan de Sint: 'Mag ik bij u in bed.' Het was natuurlijk bedoeld als verwijzing naar kindermisbruik door bisschoppen.
'Nee, nee, nee,' zei Sinterklaas: 'Pieten mogen absoluut niet bij Sinterklaas in bed.' Het fragmentje in het sinterklaasjournaal bleef wat onopgemerkt in de media. 
Het Pietje heeft overigens geen pietje. Het is een meisje, een loos meisje denk ik. 


dinsdag 10 november 2015

Das Mag

Nog acht dagen te gaan voor de werving van 800 medeoprichters van een nieuwe uitgeverij. Das Mag gaat weinig boeken uitgeven maar wel in een mooi design en betaalt de schrijver 5% meer (dat is 50% meer van 10 naar 15%). Je krijgt er het e-book gratis bij, zodat je je prachtige designboek niet zelf hoeft te lezen. Boeken zijn kennelijk om in de kast te zetten. Ik begrijp die filosofie niet helemaal. 

Een boek is immers om te lezen. Moderne boeken zijn vooral gelumbackt, losse vellen aaneen gelijmd. Die lees ik net zo lief op de e-reader. Ik neem aan dat Das Mag boeken weer gaat brocheren, naaien en inbinden met een mooie vouw tussen de rug en het plat. Fraai, maar ik zou dat toch willen reserveren voor bijzondere uitgaven, een ornithologisch boek bijvoorbeeld en niet voor een boek van Arjen Lubach die in het fonds van Das Mag zit. Die lees je een keer en dan is een e-book wat mij betreft al oké. Ik wil geen fraaie Lubach in de kast. En ook geen ingebonden Walter van den Berg. Lumbacken die handel en digitaliseren. 

Das Mag is geen goed plan. En mooie boeken worden ook door andere uitgevers gemaakt. Maar het geeft weer wat reuring. 

Dat is handel

Je bestelt een tweedehands boek bij Bol. Je betaalt naast de prijs van het boek ook portokosten van 1,92. De verzender verstuurt het vervolgens op kosten van Menzis naar je toe. Extra winst! Mooie boel. Toevallig is Menzis ook mijn ziektekostenverzekeraar, dus betaal ik via die route ook nog mee. Zo word je dubbel gepakt. 


Kleurenpieten zijn geen alternatief

Tradities zijn ingebed in verhalen en bij de sint ook in veel liedjes. De kleurenpieten die nu voorgesteld worden hebben geen verhaal. Niet anders dan dat ze blauw zijn omdat ze niet zwart mogen zijn. Dat verhaal is de dood in de pot. Dat werkt niet. Zo'n kleurenpiet kan niet overleven. Je hebt als ouders een verhaal nodig. Het lijkt op het eerste gezicht eenvoudig: 'voor kinderen maakt de kleur niks uit'. Maar helaas is dat niet zo omdat de ouders het verhaal moeten vertellen. Sint komt niet uit de lucht vallen. Papa waarom is piet blauw?

De kleurenpieten bieden geen alternatief. Daarom is de keuze: wel of geen zwarte piet. Of een blanke piet en een zwarte piet. Maar alsjeblieft geen kleurenpieten!
Gezien de grote vraag 'hoe komt piet in een huis zonder schoorsteen?' zou het Sinterklaasjournaal wel eens kunnen aansturen op witte en zwarte Pieten. Die niet en wel door de schoorsteen gaan. We wachten het af. 

maandag 9 november 2015

But it's art

Is deze Zwarte Piet van Willy Sluiter geen kunst meer nu de figuur onder vuur ligt? Het zou natuurlijk vreemd zijn als we ook deze kunst in de ban doen, maar ik vermoed dat de actiegroep die zich tegen Zwarte Piet keert ook deze prent afkeurt. Hoewel ze mogelijk 'zwarte piet in het museum' wel toejuichen. Vanavond het Sinterklaasjournaal. Ik vermoed dat er nog steeds ouderwets zwarte Pieten zullen zijn.

zondag 8 november 2015

Peulvruchten

Vlees is een goede peulvruchtenvervanger. 

A.L. Snijders op Sport in Fictie

Vandaag twee sportgerelateerde zeer korte verhalen van Snijders op Sport in Fictie. Over joggen en zeilen. Je kunt ze beluisteren. Snijders leest elke zondag op Radio 4 een verhaal voor. Je kunt het verhaal ook in je mailbox ontvangen. Kijk op AFdH.nl.

zaterdag 7 november 2015

Cees Bounty (1954)

Dood


vrijdag 6 november 2015

Is Boudewijn Paans de schrijver achter Hendrik Groen?

Wie zit er achter het pseudoniem Hendrik Groen de schrijver van Pogingen iets van het leven te maken? Het zou zomaar Boudewijn Paans kunnen zijn.








Paans schreef op Facebook:

Hendrik Groen schreef:

Moortje, de eerste zwarte schmink in Nederland


Moortje is een blijspel van Bredero. Het stuk in vijf bedrijven is gepubliceerd in 1615. Het is een vrij ingewikkeld verhaal dat draait om een hoer, twee slaven een blanke en een zwarte en enkele mannen die om de gunst strijden van Moy-aal, de hoer in het spel. Moortje is de bijnaam van Negra een zwarte vrouw uit Angola. Moortje is niet al te fraai afgebeeld door de socialist Albert Hahn jr. en eigenlijk speelt zij maar een klein rolletje.

Moy-aal wil graag ook een zwarte slavin, maar krijgt in eerste instantie van een kapitein een blank meisje genaamd Katrijntje dat hij uit de slavernij heeft bevrijd. Writsart is direct tot over zijn oren verliefd op dit meisje, vermomd zich als een zwarte slavin en laat zichzelf cadeau doen aan Moy-aal. Zij geeft 'haar' opdracht om Katrijntje te beschermen. Maar eenmaal binnen verkracht hij Katrijntje. Dat is de kern van het stuk Moortje.

Moortje is in 1993 nog uitgevoerd in Amsterdam. Ik kende het stuk vanwege de beschrijving van het schaatsplezier op de Amstel. Ik vermoed dat de uitvoering nu op protest zou uitlopen. Mogelijk zal hetzelfde gelden voor De Toverfluit van Mozart, waarin een zwarte slaaf een blank meisje wil verkrachten. De opera staat voor mei 2016 op de agenda. Het zal mij benieuwen! 



Een ZKV en en TKV

Op Sport in Fictie 'IJsbaan' een ZKV van Herman Finkers en een TKV, een tamelijk kort verhaal van Wilhelm Busch getiteld De strenge winter. Busch ken je van de schavuiten Max und Moritz. De strenge winter is nog uit de tijd dat Busch vooral schrijver was.

Voor zondagochtend staan nog twee ZKV's van A.L. Snijders op de rol over hardlopen en zeilen.

donderdag 5 november 2015

Albert Heijn doet Zwarte Piet in de ban

'Dan maar geen Zwarte Piet,' denkt Albert Heijn. Kunnen we ons nergens aan branden. 


Vandaag loop ik een marathon



Een fles rood, wit en rosé is een triatlon.

woensdag 4 november 2015

Echte Zwarte Pieten

Nickelodeon kiest dit jaar voor echte zwarte Pieten. Ongeschminkte zwarte acteurs. 


Nieuw op Sport in Fictie

Nederland leest Korte Verhalen. Gratis als je lid bent van de OB. Daarom op het weblog Sport in Fictie aandacht voor het korte sportverhaal. Een ZKV van de grootmeester Snijders over ballotage, een kort voetbalverhaal van de Groninger Herman Sanders en Benali bokst in de Zuid-Hollandse editie van Nederland Leest. Je leest het op Sport in Fictie.


Je zou ze allemaal wel willen hebben, 

dinsdag 3 november 2015

Attje Kuiken?

Mooie naamzin: werkwoord, onderwerp, lijdend voorwerp. 

Padvinderij: kabouters

Uit een tas met rommeltjes kocht ik dit kabouterschriftje uit 1946. Historisch zeer interessant. Het schrift bevat een schat aan informatie zoals kaarten, woorden, erecodes, knopen ... Ik laat maar een deel zien nu. Ik zal alles binnenkort scannen voor het naaktgeslacht.






Nog steeds rokjesdag


maandag 2 november 2015

Korte Verhalen editie Zuid-Holland

De editie heeft een uitermate saai en verplicht voorwoord van Jaap Smit comissaris van de koningin van Zuid-Holland. Het laatste boek dat hij heeft gelezen is De ondraaglijke lichtheid van het bestaan. Dat zegt genoeg. Waarom zeggen ze niet tegen zo'n man "dit is niks Jaap!" 

Als een grasspriet

Hoelang zou je bezig zijn met het vellen van zo'n boom?


Voor een machine is het 20 seconden werk



Vangnet in de herfst