donderdag 31 december 2015

Bomans en Buddingh'

In literaire kringen werden hun geschriften niet al te hoog aangeslagen. Bomans had daar niet zo'n last van, maar Buddingh' des te meer. Hij stopte zelfs met schrijven toen W.F. Hermans genadeloos naar hem uithaalde. De man met zijn 'stomme voetbalverhalen.' Hij doelde ongetwijfeld op het boekje Daar ga je Deibel over een vertreding op het voetbalveld. Het verhaal heeft ook niet zo veel om het lijf.
Bomans liet Pa Pinkelman keepen in het Nederlands  elftal tegen Italië een mix van werkelijkheid en fantasie. Pa Pinkelmam kwam uit verveling tot stand. Ik kom uiteraard nog terug op voetbal in fictie. 
Lees het op Sport in Fictie www.sportfictie.blogspot.com


woensdag 30 december 2015

Hoe bestaat het

Het is druk bij de dierenarts. Mensen met honden die kleiner zijn dan een gemiddelde rat. Ik kom voor angstremmers vanwege het vuurwerk. Mijn hond blafte vannacht de boel bij elkaar. Ik hoef alleen de pilletjes af te halen aan de balie, maar ook daar is het druk. 

Als de man voor mij aan de beurt is, gaat hij er eens lekker voor staan. Hij hangt over de balie alsof hij in de kroeg staat. Hij kijkt triomfantelijk rond. Mensen beginnen al te lachen. Sinds Hoe bestaat het is iedere verkoper om je dood te lachen. Ook al is het de assistente. 

De man legt een zak met speciale voeding op de balie. 'Dit is 4 kilo zegt hij en ik koop altijd anderhalf. 
De hele zaal begint al te lachen. Dit wordt leuk.
De assistente zegt: Maar wij verkopen helemaal geen zakken van anderhalf kilo. 
Oh nee, nou ik heb ze toch hier gekocht.
De zaal ligt weer dubbel. Wat een domme assistente toch.
Het meisje loopt naar achteren, ze zal het nakijken.
De man zegt tegen ondertussen zijn gewillige publiek: alsof je een Mercedes koopt met andere wielen, en de zaal ligt dubbel. Ik begrijp niks van die opmerking.
Het meisje komt terug en zegt: die kleinere zakken bestellen we altijd speciaal voor u.
Weer kijkt de man triomfantelijk rond. Zie je nou wel, en de zaal ligt dubbel. 
Maar zijn het wel van die bruine? Vraagt hij
Het meisje zegt de korrels zijn altijd bruin. Ze wordt stevig uitgelachen. Onbegrijpelijk.
Ze zal het de dierenarts vragen. Weer ligt de zaal dubbel. 
Als ze terugkomt zegt ze dat de korrels ook bruin zijn. Dan zegt ze toegeeflijk weet u wat, u betaalt gewoon de prijs van anderhalve kilo.
Weer kijkt de man triomfantelijk rond. Dat heeft hij toch maar mooi bereikt en de zaal knikt instemmend. 

En ik denk, waarom castreren we die man hier niet ter plekke samen met zijn hond? Twee voor de prijs van een. 



De 200.000 van Samsom

Volgens Samsom kunnen we 200.000 vluchtelingen aan. Dan begrijp ik niet waarom we de afgelopen jaren niet meer voor alle bijstandsgerechtigden konden doen. Dat was dus pure onwil. 

Dan begrijp ik nog minder van het verhogen van de AOW-leeftijd voor mensen die er bijna hun gehele leven van konden uitgaan dat ze met 65 met pensioen konden. Er was toch geen geld!

Het gaat er even niet om of we wel of niet vluchtelingen moeten opvangen, het gaat erom dat we jarenlang zijn voorgelogen. 

dinsdag 29 december 2015

Ik sta op 4!

maandag 28 december 2015

Ben niet bang voor de roze wolk, ben niet bang ..

Goed luisteren

PVV'ers staan erom bekend dat ze goed naar het volk luisteren. Weet je hoe dat komt? Dat komt omdat ze zulke grote oren hebben, zoals Marjolein Faber.



Onnozele kinderen

Op 28 december herdenkt de Katholieke kerk de moord op de jongetjes in Bethlehem die volgens Mattheus plaatsvond na de geboorte van Jezus. Deze kindermoord vond in werkelijkheid nooit plaats. Het verhaal is gebaseerd op het feit dat koning Herodes zijn eigen nakomelingen heeft vermoord. De koning die zijn opvolgers doodt dus. 


zondag 27 december 2015

Kerstbomen rausen was een vorm van terreur

Traditioneel, zij het pas van na de oorlog was het rausen van kerstbomen in Den Haag in de dagen na kerst. Ook op Scheveningen werd er stevig gerausd. De bomen gingen met oud en nieuw op de brandstapel. Ik vond het rausen een vorm van terreur. 

Als jongen was je toch wel bang in de week voor oud en nieuw. De rausers waren in staat om je dood te slaan voor een boom. De rausers droegen op Scheveningen stokken en knuppels met zich mee en daar zaten roestige spijkers in. Je maakte dat je wegkwam voordat je geslagen werd. Verder maakten ze bommen van tennisballen gevuld met strijkers en nietjes. De nietjes vlogen door de lucht als de bal ontplofte. De politie had nauwelijks greep op deze gasten. En doden zijn er gevallen naast ernstige verwondingen door vuurwerk en geweld. 

Kerstbomen rausen was de eerste vorm van na-oorlogse terreur. Er is geen enkele reden om daar met nostalgie op terug te kijken. 

zaterdag 26 december 2015

Vrolijk kerstfeest


En kom volgend jaar nog een langs op mijn nieuwe boekenblog Sport in Fictie! 

donderdag 24 december 2015


woensdag 23 december 2015

The man who split them up

Zoek de verschillen. De black powergroet op de spelen van 1968 en het zwarte piet-protest in 2015.  De overeenkomst is de tweede plek. Maar wat een verschil.
De blanke Australiër Peter Norman draagt in 1968 uit solidariteit een button op zijn jas. Hij weet wat zijn rol is. Het zou dom zijn geweest om ook een black power salute te brengen. De foto zou aan kracht veel verloren hebben. Zo dom is deze blanke sik wel op de zwarte Pieten demonstratie in Meppel. Hij heeft er niets van begrepen. Sukkel!


Salinger: honkbal

Salinger was honkbalfan. De sport speelt ook een rol in zijn werk, met name in het korte verhaal The Laughing Man. Tussen een groep jongens die op zaterdag honkballen, duikt op een dag een meisje op. En ze is niet honkvast.

Lees het verhaal via sportinfictie.

dinsdag 22 december 2015

De koolmezen maken een nest

maandag 21 december 2015

Kerstweek: The Catcher in the Rye. Honkbal.

Salingers boek speel zich af in de week voor kerstmis. Holden Caulfield is een depressieve jongen die na een ruzie met zijn kamergenoot, uit de kostschool sluipt. Hij zwerft in de week voor kerst door New York. Hij is onder meer neerslachtig omdat zijn broertje Allie is doodgegaan aan Leukemie. Holden voelt zich daar schuldig over. Niet Allie maar hij had dood moeten gaan.

Honkbal
Salinger zou ooit hebben gezegd dat als hij geen schrijver was geworden, hij honkbal had willen spelen op de Polo Grounds. Honkbal speelt een kleine rol in The Catcher en een belangrijke rol in zijn korte verhaal The Laughing Man (volgt woensdag). 

In The Catcher in the Rye draait de sport om de linkshandige veldhandschoen van Holdens overleden broertje Allie. De handschoen is Holdens enige tastbare herinnering aan zijn broer. Allie had met een groene stift gedichten op de handschoen geschreven zodat hij wat te lezen had als er niemand aan slag was. 

Lees het op Sport in Fictie

zondag 20 december 2015

Allie's mitt

Morgen meer ....

Dolf Verroen is wel opa!

Dolf Verroen schrijft het kinderboekenweekgeschenk. In de media zegt hij dat hij geen opa is. Maar dat is hij dus wel. Zijn dochter Sarah heeft namelijk een zoon Daniel, die nogal verrast is door de uitspraken van zijn opa. Opa ontkent het bestaan van zijn kleinzoon. Het is dus opmerkelijk dat de keuze bij het thema opa's en oma's op hem is gevallen. Wordt dit een relletje?

zaterdag 19 december 2015

Ik had er 17 goed


Groot Dik Thee der Nederlandsche Taal

donderdag 17 december 2015

Slome Cheeta

Dijkhoff is volgens de kenners politicus van het jaar. Hij heeft de oogopslag van en slaperige cheeta, die als het moet kan toeslaan. Als hij praat in de kamer komt er rijst uit zijn mond. Voor de camera is hij helder en scherp als een cheeta die zijn prooi beet heeft. 


Als het regent in Twente
Vieren we kerstmis in de lente

dinsdag 15 december 2015

De sportman in smoking

Ik geloof niet dat daar ooit aan zal wennen. Zo'n gala is sowieso een vervreemdende gebeurtenis. Een soort Oscaruitreiking maar dan voor bloed en zweet. De lage cultuur speelt de hoge na..Mannen, onwennig in pakken. Stotterend. Ze rijden nog liever een kampioenschap dan daar te staan zweten van angst.



Winter?

Ik heb de eerste bloeiende bomen al gezien. Nu nog de kievit er weer bij. Dan is het lente. 

KGB-loopje

Mooi woord op de valreep.  Neuroloog Bas Bloem ontdekte dat de Russische top een KGB-loopje heeft. Bij het lopen zwaaien ze alleen met de linkerarm.


maandag 14 december 2015

Hanneke


Arafat, Mandela, Mart Smeets .......

Ik heb een zwarte werkster, maar die is blank

zondag 13 december 2015

Bedankt voor de bloemen

Wat deze foto zo extra leuk maakt is dat premier Jatsenjoek vasthoudt aan de bloemen. Een lid van de oppositie liep eerder met deze bos bloemen op hem af, gaf hem de bloemen als afscheidscadeau en tilde hem uit het spreekgestoelte. U wordt bedankt en nu wegwezen?
En Jatsenjoek denkt pik in het is lente, die bloemen zijn voor mij. Vasthouden! 




De 12 beste foto's van de NRC fotowedstrijd

Je kunt nog stemmen. En ik won dit jaar twee keer de derde prijs! Voor sport en natuur.




vrijdag 11 december 2015

Uit het huis van David

donderdag 10 december 2015

CO2

Stop met vakantievluchten naar verre bestemmingen! Dat is toch het minste wat we met elkaar kunnen afspreken! Die vluchten zijn enorm vervuilend. Een schonere wereld begint bij je vakantie. 

That's not cricket

Deze week op Sport in Fictie twee cricketverhalen. Het eerste verhaal komt uit de befaamde roman The Go-between van L.P. Hartley.  Het gaat om een wedstrijd tussen de adel en de boeren. Deze wedstrijd is kenmerkend voor de klassenmaatschappij van Engeland rond 1900. Het plot van het gehele verhaal is terug te vinden in deze wedstrijd.

Het tweede is een cricketroman van Joseph O'Neill die zijn middelbare schooltijd in Nederland doorbracht. Hoofdpersoon in Laagland is een Nederlandse zakenman die met een louche teamgenoot in Mahattan op stap gaat om geld bijeen te brengen voor een stadion, want zonder cricket is een land niet beschaafd.

woensdag 9 december 2015

Woorden schrappen bij het Rijks

Neger en Indiaan mag niet meer. Het wordt nikker en roodhuid. Heus niet.

Het Rijks schijnt een jaar nodig te hebben om de bordjes bij de kunst te vervangen. Ze moeten daar namelijk heeeeeel goed over nadenken. Tegen de tijd dat het Rijks besloten heeft om bij de omschrijving van bovenstaande kunstwerk het woord 'negerbediende' te vervangen door 'jonge zwarte bediende', kan 'zwart' ook niet meer. Het is sowieso etnocentrisch neger of zwart.

Dus ik zou het Rijks adviseren om er 'jonge bediende' van te maken. Dat hij zwart is zie ik ook wel.Portret van de oudere witte Margaretha van Raephorst met haar jonge zwarte bediende? Misschien moet het Rijks een tekstschrijver in de arm nemen. Die zou schrijven: Portret van Margaretha van Raephorst met haar jonge bediende.

Flikkers

'Flikkers zijn mensen die wat flikken.' Aldus rapper Ismo die zegt dat hij flikkers geen hand geeft (ik geef gynaecologen geen hand). Ismo stond terecht voor belediging en werd daarvan vrijgesproken door de rechter die meeging in de uitleg van Ismo. Die rechter is, lijkt me, van het padje. Vooral ook omdat Ismo in dezelfde tekst zegt dat hij Joden nog meer haat dan nazi's. 

Flikkers zijn mensen die wat flikken. Wat flikken ze dan Ismo? Ze vrijen met mensen van hun eigen geslacht. Daarom geeft Ismo ze geen hand. Het is te hopen dat het OM in beroep gaat anders is het vrijspel voor homohaters. 

dinsdag 8 december 2015

Zelfs bij de bevruchting heeft de vrouw niets in te brengen


Volkskrant

Redactieklus afgerond


Golf Tijd van golfhistoricus Albert Bloemendaal

zondag 6 december 2015

Marthe Donas

Thuis? Licht uit?


Ter compensatie van de milieu-effecten

zaterdag 5 december 2015

De eerste zwarte knecht van de Sint

De oudst bekende Zwarte Piet is niet de knecht van Jan Schenkman in zijn kinderboek over de Sint. Dat was 1850. Al in 1828 zag de dichter Alberdingk Thijm een zwarte knecht op een 'strooiavond' op de Herengracht in Amsterdam. Hij was als kind uitgenodigd op een groot sinterklaasfeest waar 40 tot 50 kinderen waren. Alberdingk Thijm beschrijft het voorval veel later maar met grote precisie, zodat we mogen aannemen dat het verhaal authentiek is. De kroesharige neger droeg geen gard maar een korf met allerlei lekkers. Terwijl de kinderen zongen ging: 


Het aantal zwarte Amsterdammers kon je in 1828 op een hand tellen, dus deze Piet maakte indruk. Of het om een slaaf ging of een bediende weten we niet. In ieder geval is een heilige met een slaaf ondenkbaar in de katholieke kerk. En zeker als deze kinderen naar goed gebruik gedoopt waren, moesten zij vrij kunnen leven volgens de kerkleer. 

In 1850 het jaar waarin ook de eerste afbeelding van een zwarte knecht verschijnt bij Schenkman, schrijft Alberdingk Thijm al over Pieter m'n knecht. Hij krijgt in dat jaar dus ook al zijn naam. Nog geen Zwarte 'Piet' dat komt pas 50 jaar later. Maar dat de knecht zwart was is dan al wel duidelijk. Zwarte kinderen als huisknecht waren overigens populair in de rijke kringen. Een soort modeverschijnsel kun je zeggen. Hoewel geen slaaf hadden deze kinderen niets in te brengen, maar dat gold voor al het personeel natuurlijk. 

vrijdag 4 december 2015

donderdag 3 december 2015

VARA brengt exquise gerechten

Een pop uprestaurant in Amsterdam met exquise gerechten van kok Robert Kranenborg. Dat is de moderne variant van de verheffing van de arbeider, zij het dat die de maaltijd waarschijnlijk niet kan betalen, want met een goed glas wijn erbij zit je al snel op honderd euro per couvert.

DWDD opent dit restaurant in de machinekamer van de Wester Gasfabriek. Je kunt er eten in de maand december. Erg chic is dit natuurlijk allemaal niet. Het is gymschoenen onder je maatpak. Jongens die van naargeestige top 2000-muziek houden en kwarteleitjes gaan eten en paté van wilde eend. Als de wereld ten ondergaat zijn er altijd wel mensen die feest willen vieren op de puinhopen. Niks menselijks is de VARA vreemd. 

Tafelheer is Paul de Leeuw of eigenlijk moet je er niet aan denken dat Claudia de Breij aanschuift bij je aan tafel. Die wordt ook nooit een kwartje, moet je maar denken. Deze mensen zouden het liefst hun armoedige veren willen afschudden natuurlijk. Maar of dat lukt? Mij niet gezien in elk geval. Ik vermoed de VARA over enkele jaren zal vaststellen dat dit restaurant niet het allerbeste idee was uit de geschiedenis van de omroep. 

Zwarte Piet en Ras

In 1963 stelde - what's in a name - bovenmeester Arnold Ras voor om Zwarte Piet te vervangen door witte diaken en de zak doorzichtig te maken, zodat de kinderen zouden zien dat er alleen snoep in zit. Geen Zwarte Piet dus op zijn basisschool in het Brabantse Wanroij. Zijn argumenten klinken bekend: kleurlingen vinden het discriminatie en Piet fungeerde alleen maar als knecht.

Ras' voorstel om RK diaken als hulp van de Sint in te voeren, kreeg weinig bijval. Afijn, dan zou het ook een heel ander feest zijn geworden voor de kinderen. Dan hadden we nu een andere discussie.

Ras stelde verder dat je kinderen geen schrik moest aanjagen, vandaar die doorzichtige zak, maar bovendien moesten kinderen weten dat Sinterklaas gewoon ome Karel was. Zachte bovenmeesters maken stinkende wonden natuurlijk, want schrik hoort bij het leven en je kunt kinderen daar maar beter op voorbereiden.

Met de kleurlingen bedoelde Ras, mensen in Afrikaanse landen. Want veel kleurlingen woonden er niet in Nederland in 1963. Of de kleurlingen in Afrika zich druk maakten over Sinterklaas in Nederland was punt van kritiek op Arnold Ras. Nou ja alle kranten vielen gebeten over hem heen in 1963. Een kleine rel en daar bleef het toen bij.

Nu ja een klein staartje had het wel omdat een getergde Godfried Bomans verkleed als Ivanhoe naar Wanroij afreisde en daar twee diaken in een doorzichtige zak afvoerde.


Bad Sex Award

Deze week op Sport in Fictie niet alleen aandacht voor Morrissey die de Bad Sex Award 2015 won voor een fragment uit de atletiekroman List of the Lost, maar ook aandacht voor fantastische sportprestaties van literaire helden als Hiawatha en Grote Pier.
Lees het op Sport in Fictie!

woensdag 2 december 2015

For door-to-door evangelists








dinsdag 1 december 2015

Verhaal uit de automaat

In Grenoble kun je een kort verhaal uit de automaat krijgen. De verhalen lees je in enkele minuten en zijn gratis. Ze worden geprint op een bon.


Bauhaus Ballet