zaterdag 30 april 2016

Naamzin: Wim Belt

vrijdag 29 april 2016

Heel Zuid Afrika bakt

Geef die kip een kans


Hup in de pan ermee! 

Naamzin


Fraaie naamzin

donderdag 28 april 2016

Onderduiker in IOC

Camiel Eurlings is bijna volledig onzichtbaar nadat hij is beschuldigd van mishandeling van zijn vriendin (nu uiteraard zijn ex). Het is niet best dat onze vertegenwoordiger in het IOC een onderduiker is. Iemand die niet te vinden is en dus ook niet aanspreekbaar is, of ter verantwoording geroepen kan worden. Het alternatief is misschien beter: Nederland geeft zijn zetel op in het IOC. Wat een gezichtsverlies gaan we leiden als Eurlings inderdaad veroordeeld wordt. De situatie op dit moment is al niet langer houdbaar. Weg met Camiel!


woensdag 27 april 2016

Lekker thuis

Daarom zijn er tekstschrijvers



Koningninnedag

Het is toch een zegen voor alle Leidenaren dat we nu een koning hebben wiens verjaardag nu Koningsdag heet. Echte Leidenaren konden immers het woord Koninginnedag niet uitspreken.

Ik zei dan tegen mijn Leidse buurman:
Zeg eens koning ..... Koning
Zeg eens inne ..... Inne
Zeg een koninginne ... Koningninne

In Leiden zeiden Koningninnedag en niemand was in staat het ze goed aan te leren. 


maandag 25 april 2016

Wat heb jij op je brood?



zondag 24 april 2016

Foekje: de boosdoeners

De twee hoofdpersonen in de tragedie Foekje Dillema: Jo Moerman en Fanny Blankers. Beiden chef d'equipe van de atletiekploeg in 1960. Plakboek Simon de Wit.
Moerman was een autoritaire man en voorzitter technische commissie in 1950. Fanny Blankers bedrijfsspionne en weigerde 200 meter te lopen tegen Dillema. 


Luik Bastenaken Luik

Putain!

zaterdag 23 april 2016

Shakespeare op Sport in Fictie

Het is vandaag 400 jaar geleden dat Shakespeare overleed. Tussen alle herinneringen en evenementen een kleine bijdrage op Sport in Fictie: de schermwedstrijd in Hamlet. De grote apotheose van dit meesterwerk dat op eenzame hoogte in de toneelliteratuur staat.




donderdag 21 april 2016

Prince is dood

Ik vond zijn muziek zes keer niks. Maar verder niets dan goeds over de doden. 


Jiddisch Pingpong

Deze week op sport in literaire fictie tafeltennis. Jazeker ook van tafeltennis kun je literatuur maken. Howard Jacobson bijvoorbeeld schreef een coming of age roman over een Joodse tafeltennisser getiteld The Mighty Walzer. Prachtig boek!

Lees het op Sport in Fictie

woensdag 20 april 2016

Hebban

In april gaan alle vogels van bil
Behalve de koekoek en de griet
Die neuken deze maand nog niet. 

dinsdag 19 april 2016

Bernie Sanders over zijn jeugd

Our lives centered around playing ball in Brooklyn


zaterdag 16 april 2016

Intuïtie wordt het helemaal!

Vergeet synergie, win-win, empowerment, en uit je doos denken ... Intuïtie is de nieuwe kerncompetentie! Afgaan op je gutfeeling, dat wordt het helemaal. Niet redeneren, wijfelen, maar afgaan op je intuïtie. Een snel inzicht, een scherpe perceptie, dat is management 2016. 

Cinthia Winter is vast niemand minder dan Chrétien Breukers


Dit zogenaamde debuut getiteld Nietsdankussen van een debutante  - die op haar blog heel hoog van de literaire toren blaast - is overduidelijk van een man, die de literatuur door en door kent en scherp heeft beoordeeld. Ik vermoed een man die al vaker is gedebuteerd als vrouw, bijvoorbeeld onder het pseudoniem Sanne de Vegt. 
Deze nieuwe auteur Cinthia Winter (52) komt immers plots uit de lucht vallen. Er is niets over haar bekend op het web en ze heeft in korte tijd een groot Facebooknetwerk opgebouwd van tout cultureel Nederland. Dat laatste is niet zo moeilijk. Mensen zijn ijdel genoeg om een 'leuke debutante' in hun netwerk te accepteren.
Maar een debutante zou het niet in haar hoofd halen om al voor haar debuut heel literair Nederland de maat te nemen. Daar past wel wat bescheidenheid. Het is duidelijk dat Cintia Winter die ook nog zogenaamd aan de Cote d'Azur woont een pseudoniem is. Er is dan ook nog geen foto van haar bekend. Noch op het boek noch op Facebook. Cinthia Winter bestaat niet! Wie is Cinthia Winter?
De eerste die in aanmerking komt voor dit debuut is de Utrechtse schrijver Chrétien Breukers vooral omdat hij dit kunstje al vaker heeft geflikt, maar ook dat de stijl van het blog 'Cinthia Winter' zo duidelijk overeenkomt met de cynische, scherpe en vileine stijl van Breukers. Het is volgens mij overduidelijk Chrétien Breukers die achter het pseudoniem Cinthia Winter schuilgaat. 


Nooit meer slapen, de zetfout en de drukfout.

In de eerste druk op pagina 220 staat in een woord zowel een zetfout als een drukfout. Haudt niet alleen met au, maar ook nog eens met een vetgedrukte u. Die u zie je snel over het hoofd omdat de au je zo lelijk toeschreeuwt. Het is dus dan ook niet verwonderlijk dat in de tweede druk de vetgedrukte u over het hoofd is gezien. Pas in de derde druk was alle correct.




vrijdag 15 april 2016

Katholiek voetbal

Pater Elpidius: voetbal is erger dan drank.

Opvoedkundige brochure 1923, Jongensweeshuis Tilburg. 

Real Tennis Court bij Oxford


Foto KK van Eik

Mag ik effe vangen!

donderdag 14 april 2016

Sport in literaire fictie

Deze week op sport in fictie: golf

Golf nodigt uit tot veel triviale verhalen. Maar er is zeker ook veel fraais. De kleinzoon van Charles Darwin schreef een mooi kort verhaal over golfers die net als alle andere sporters de schuld van hun falen bij het materiaal leggen.
En iedereen herinnert zich ongetwijfeld de golfscènes uit MASH. Daarom vandaag een wedstrijdverslag uit het gelijknamige boek van Richard Hooker, voormalig legerchirurg. Lees het op www.sportfictie.blogspot.nl


dinsdag 12 april 2016

Nico Scheepmaker Beker

De prijs voor het beste sportboek wordt eerdaags weer uitgereikt. Het is niet mijn genre. Maar ik verbaas me er wel over dat er nog uitgevers zijn die zulke lelijke omslagen maken:


maandag 11 april 2016

Wie is Cinthia Winter?

Vanuit het niets is er een schrijver die wederom vanuit het niets een Facebookpagina heeft met de finefleur van cultureel Nederland. Ze heet Cinthia Winter en woont zogenaamd in Roquebrune-Cap-Martin. Haar debuut, een novelle verschijnt dit voorjaar bij uitgever Koppernik.

Intussen is natuurlijk alweer duidelijk dat Winter niemand anders is dan Chrétien Breukers, die al vaker als jonge schrijfster is gedebuteerd. Cinthia, ik bedoel Breukers kan maar in één stijl schrijven en die is zo herkenbaar op het weblog van Winter. Nu heet zijn debuut Niets dan kussen. Gefeliciteerd Chrétien! 


Toch Chrétien heb je talent genoeg om het een keer goed te doen. Dit is te doorzichtig. Je zingt maar één liedje. Dat kennen we nu. 

Protestantse Kerk

Ze overwegen nog of ze het antisemitisme van Hitler ook zullen afwijzen. Maar dit is zeker een stap in de goede richting. 

Reve

Het moet rond 1973 zijn geweest toen ik met vrienden naar een avond met Reve ging. Voor in de zaal stond een doodskist en Reve vertelde en las voor. Het was natuurlijk hilarisch. 

Na de pauze mocht het publiek vragen stellen. Een bezoeker vroeg hem of hij het niet hinderlijk had gevonden dat het publiek voor de pauze zo hard aan het lachen was.
Reve antwoordde dat humor wel de bedoeling was van zijn voorstelling.

Joseph 'menthol' Sylvester


Joseph de man die Hengelo leerde tandenpoetsen. Met zijn Roosje. 

zaterdag 9 april 2016

Heeft deze relatie enige toekomst?

Singles


Als het niet klikt, kun je jezelf altijd nog verhangen. 

Vrij Nederland puzzel Dillema

Vraag 72 drie letters, verticaal: 'toonde in 2008 eindelijk aan dat Foekje Dillema een vrouw was.' Het antwoord is DNA.

Maar wat het DNA nu juist aantoonde was dat Dillema een Y-chromosoom had. Het chromosoom waarvan je een jongetje wordt.

Komt een hardloper bij de kapper

Kapster: meneer mag zeggen
Klant: ik wil een aerodynamisch kapsel
Kapster: wat is.....
Klant: ik loop morgen de marathon van Rotterdam
Kapster: Marathon?
Klant: hardlopen weet u wel...
Kapster: meneer gaat beetje hardlopen
Kapster: oren vrij meneer? 

vrijdag 8 april 2016

Zoek de verschillen


Van PSP naar GroenLinks. 

Nieuwe bestemming

Je geeft je konijnenhok een nieuwe naam, en tel uit je winst.


Cycles Mercier, chroom 1970

donderdag 7 april 2016

Petitie TTIP

Ik heb inmiddels de petitie voor een TTIP referendum drie keer getekend, met één echt e-mailadres en twee fake adressen. Dan kan dus gewoon. Ik tel nu dus drie keer mee.

Voetbal op Sport in Fictie

Ik bespreek twee voetbalverhalen. The Match van Alan Sillitoe over hoe een wedstrijd het privéleven van een toeschouwer kan verpesten. En het verhaal The Matador of Five Towns van Arnold Bennet. Daarin een toeschouwer die niets van het spelletje begrijpt.

Lees het op Sport in Fictie



woensdag 6 april 2016

De voorstemmers

De voorstemmers hadden thuis moeten blijven. 

Laten we hopen dat D'66 zijn lesje heeft geleerd met die gedrochten van referenda. Nooit meer doen. Het referendum wordt misbruikt om de samenleving te ontwrichten. Het schiet zijn doel ruim voorbij. 

Naamwoordstijl in stembiljet van het referendum

Je kunt van werkwoorden zelfstandige naamwoorden maken door er een lidwoord voor te zetten. Bijvoorbeeld in plaats van rood maken, het rood maken. Dat is typisch voor ambtenaren om te doen. De zin had in goed Nederlands kunnen luiden: u stemt door één wit stipje rood te maken. Veel erger zou nog zijn geweest Het stemmen geschiedt door het rood maken van één wit stipje.


Ik heb niet gestemd, maar wel het stembiljet opgehaald. 


TAHBES Synchrona in rood leren skin


Ik heb mijn jaren-50 camera gestript en voorzien van een rood leren jasje. Ik weet dat puristen dit afschuwelijk vinden, maar het is hip en mooi. De TAHBES is een Nederlandse camera gebouwd tussen 1948 en 1950. Deze is uit 1949. 

Hebbun alle kauwen nesten gebouwen?

Ze kloppen de hele dag met hun snavels tegen de dakgoot. Het is wel een prettig geluid. 



dinsdag 5 april 2016

Dus jij wilt neuken?

Gij nu

Prachtig boek van Griet Op de Beeck. Ik heb alleen geen idee waarom er een jonge bokser op de voorkant staat. Zal wel lekker verkopen zo'n omslag.


Panama politici

Je bent premier van een land. Je bent niet alleen iemand die wetten maakt, maar ook ervoor zorgt dat mensen belasting afdragen en dat die belasting goed aangewend wordt. En zelf betaal je dan geen belasting. Dit is bijvoorbeeld het geval in IJsland. De premier die betaald wordt uit het belastinggeld is een zogenoemde belastingontwijker. Hij heeft zijn geld gestald in een belastingparadijs. Dat vind ik dus echt onbegrijpelijk. 

Hoe kun je nou aan de ene kant met een stalen gezicht mensen opdragen om belasting te betalen en zelf in gebreke blijven. Dan ben je een slecht mens en zou je niet op die positie mogen zitten. Het zou goed zijn als alle IJslanders dit jaar uit protest geen belasting gingen betalen. Tot die lul is opgestapt. 

Update hij is weg, de sukkel. 

maandag 4 april 2016

Popocatépetl

Een berg die zo heet, moet wel machtig zijn, heel reusachtig zijn, ay ya yaai.


Jules Schelvis

Een paar maanden geleden heb ik een plaatje opgeslagen. Ik herkende de man, maar waarvan ook weer. Wie was hij? Hij was belangrijk in al zijn eenvoud. Dat begreep ik wel intuïtief. Ik maar zoeken en zoeken ...


Nu weet ik het weer. Jules Schelvis, de man die Sobibor overleefde en zo indringend vertelde over de treinreis van Westerbork naar Sobibor. Hij is vandaag overleden. Een groot verlies. 


Catawiki en Marktplaats

Wat is het verschil. Kwaliteit. Vaak, maar ook de prijs. Ik heb mijn fraaie eerste druk van Nooit meer slapen al weken voor 30 euro op Marktplaats staan. Een ander betaalt er bijn 50 euro voor op Catawiki. Het verschil is 20 euro! En op Marktplaats verkoop je het niet. 


Oh dear ...

Panama Papers

Ben je ook zo benieuwd welke Nederlanders in hun broek schijten van angst en schaamte dat hun gegevens op straat liggen. Dat duidelijk wordt hoe zij profiteren van allerlei voorzieningen zonder daar een cent voor te betalen. Dat ons leger bijvoorbeeld de belangen van de superrijken verdedigt. Gratis, omdat de rijken er niet voor willen betalen. Of omdat ze de belasting ontduiken. Ik kan niet wachten! 

Belastingontwijking is niet per se illegaal. Maar iets dat juridisch klopt kan in morele zin laakbaar zijn. Iemand die gebruik maakt van bepaalde diensten behoort daar ook voor te betalen als hij het geld heeft. 

zondag 3 april 2016

Windstil

Toen ik studeerde, werkte ik één nacht in de week als portier van het Diaconessenhuis in Leiden. Dat leverde een bedrag op van 80 gulden, wat goed betaald was. Je hoefde niet zoveel te doen. Het belangrijkste was dat je een eventueel telefoontje doorverbond met het nachthoofd. Verder mochten de verpleegsters geen mannen mee naar binnen nemen. Geen gezonde mannen dan. Je kon verder in de doodse stilte studeren. En om een uur of zeven ging je naar huis om te slapen.
Dit korte verhaal gaat over een dienst op vrijdag. Ik fietste om zeven uur 's ochtends op zaterdag door de stille straten van Leiden naar de Rijn- en Schiekade waar ik woonde. Het was volkomen windstil, maar het regende. De druppels vielen kaarsrecht uit de lucht. Tussen het Rapenburg en de Witte Singel is een kruipdoor-sluipdoorroute en voor me fietste een Elle van Minerva die het kennelijk ook heel laat had gemaakt. Ze droeg een gele plastic zak over haar haar tegen de regen  Ze was Hollands Welvaren op een piepende fiets. 
Ik besloot er maar rustig achter te blijven om haar niet te laten schrikken. Maar eenmaal in het Paterstraatje stond ze ineens rechtop haar trappers. Ze duwde haar kont naar achteren en liet een enorme scheet. Dat was voor mij het signaal om haar lachend in te halen. De schaamte was voelbaar. 

Welke poeders?

zaterdag 2 april 2016

Één ei is geen ei


Nest in de duinen bij Wassenaar. Kievit uiteraard. Zat ik maar in zo'n ei, dan zou ik later klapwieken en de hele dag mijn eigen naam roepen! 

vrijdag 1 april 2016

Telefoonboek

Ik vond een blad met telefoonnummers van A tot Z. Het lijkt om Mexico te gaan. Het jaartal is 1991. Ik kan me niet voorstellen dat de hele land toen op twee kantjes paste. Wat dan wel?