maandag 30 mei 2016

Piet

Straks gaat Zwarte Piet ook nog weg bij het Sinterklaasjournaal. 

Van Muiswinkel ontspoort

Erik van Muiswinkel is op Twitter stevig aan het discussiëren met alle tokkies en racisten. Hij zou boven deze discussie moeten staan. Dat is ook een stuk rustiger.


zondag 29 mei 2016

zaterdag 28 mei 2016

Ik, Claudia

Komt er nog een brief voor de geweigerden? Francisco van Jole, Claudia de Breij ..... Ze zijn niet gevraagd om de brief tegen Zwarte Piet te tekenen. Hun dagen zijn geteld in het land van de bekende progressieve Nederlander. 
Claudia hoe moet het nu verder met jou? En je moet de eindejaarsshow nog doen. Je ligt eruit. We schakelen op oudejaarsavond naar RTL. 
Sylvana wel en Claudia niet. Sunny wel en Claudia niet. Femke wel en Claudia niet. Wie denkt Nada de Nie wel dat ze is. Bitches zijn het. 
Ik, Claudia! Gepasseerd. Ik, Claudia passé! 


vrijdag 27 mei 2016

Selfie door de kaleidoscope







Ik schaam me dood

Toen in deze nieuwskop zag dacht 'ze is geslagen door haar man, en dat gebeurt niet in autochtone kring'. Helemaal fout. Deze vrouw is geslagen in de tram vanwege haar geloof.




donderdag 26 mei 2016

Honkbalbroek

woensdag 25 mei 2016

Dubbelspel

Dubbelspel heeft drie verschillende betekenissen in sport en spel. Een interessant woord dus.

Bij tennis en tafeltennis staan bij een dubbelspel vier spelers in het veld. Bij domino kun je in een dubbelspel met één steen beide einden van de 'slang' verbinden en ten slotte is het een spectaculair spelmoment in het honkbal, waarbij twee lopers in één slagbeurt worden uitgeworpen. Eerst de loper die van honk 1 naar 2 moet en vervolgens de slagman die naar honk 1 moet. 

dinsdag 24 mei 2016

Van het literatuurmuseum

Arthur van Schendel schreef blocnotes vol met woorden in eindeloze rijen Er lijkt geen enkele samenhang te zitten tussen de woorden. Zou het een dwangneurose zijn geweest? 


maandag 23 mei 2016

zaterdag 21 mei 2016

Eric Arnold

Er zijn diverse sporten die gevaarlijker zijn dan boksen. Bergbeklimmen, autoracen en bijvoorbeeld American Football. Eric Arnold is in zijn slaap overleden op de Mountain Everest. Mooie dood toch. Het gevaar is de aantrekkelijke kant van het klimmen, dus moet je achteraf niet zeuren. Dat doet hij ook niet want hij is dood. 

Ongewapende hand

Schermers zo zag ik vandaag, geven elkaar na de wedstrijd een ongewapende hand. Dat is dus meestal links. Er was een demonstratie op het winkelplein.


vrijdag 20 mei 2016

Ratten

Bij Albert Heijn zijn de ratten aan het hamsteren. 

Fraai gekaft

Een bundel van Matthew Arnold gekaft met linnen. Daarop geborduurd een bloem in een cirkel, op de achterkant een blad. 



Connie P

Op Facebook wordt al flink de draak gestoken met de keuze van Connie Palmen als essayist van het CPNB. Het is een tragische vergissing en te doorzichtig om haar te vragen voor het essay. CPNB lijkt alleen maar geïnteresseerd om zoveel mogelijk boeken te verkopen meer dan een goede en eerlijke keuze te maken voor de boekenweek van 2017. 

Verboden vrucht

Beste CPNB-directie

Doe het nou eens goed en helder: het geschenk is voor een fictie-auteur, het essay voor een non-fictie auteur. De keuze voor Connie Palmen is dus een miskleun. Er waren twee uitstekende andere kandidaten: Eva Rovers en Annejet van Zijl. 


donderdag 19 mei 2016

Couperus

Louis Couperus op Sport in Fictie

'Had ik maar minder geschreven en meer gebokst in mijn leven,' verzuchtte Couperus. Hij hield van de mannelijke sporten als worstelen en boksen. Hij hield van mannen met hun vierkante torso's en keiharde spieren.

Daarom deze week twee verhalen van Couperus op Sport in Fictie



woensdag 18 mei 2016

Welke schrijvers gaan het meest naar de kringloop?

Welke schrijvers worden het meest naar de kringloopwinkel gebracht? 

1 Kees van Kooten
2 Youp van 't Hek
3. Alistair MacLean
4. Simenon 
4. Nicci French
5. Agatha Christie
6. Baantjer
7.  E.L. James (50 tinten)


dinsdag 17 mei 2016

Moslim-columniste bij AD

Iedereen mag natuurlijk dragen wat hij wil. Laat daar geen misverstand over zijn (hoewel een hoofddoek met en bril wel wat te veel is, maar dat is louter een esthetische kwestie). Maar ik vraag me wel af of het AD ook een streng gereformeerde columniste van de Bible Belt zou aanstellen. Hoi, ik ben vrijgemaakt gereformeerd. Dat je het weet. 

Want laat het duidelijk zijn: een moslima met een hoofddoek is net zo streng gelovig als een meisje in Staphorst. In essentie is er geen verschil. Draag wat je wilt een hoofddoek of een lange rok, maar val me niet lastig met je geloof. 


Wat variaties op de tekst
Hoi, ik draag een bril. Ik ben bijziend. Dat je het weet.
Hoi, ik ben een vrouw. Ik heb een vagina. Dat je het weet
Hoi ik draag een oranje-gele jurk. Gekocht bij de Hema. Dat je het weet.
Hoi, ik draag een hoofddoek. Ik ben hindoe, Dat je het weet.

Hamina Ajarai schreef een saaie, evidente, schoolmeisjescolumn over haar hoofddoek. 

zondag 15 mei 2016

Van der Hulst jr. zomer en winter

Al is de zomer vies en mistig. Hij kostte maar drie euro. De andere aanzienlijk meer


Cowboy Bob

zaterdag 14 mei 2016

De oude Eik

Toen Wim van Eik een jongen was, duwden zijn vriendjes hem de tent van de waarzegster binnen. Ze vroeg hoe hij heette, keek in haar glazen bol en in zijn handpalm. 

"Wim," zei ze, "jij wordt 93!"

Hij heeft het zijn hele lange leven verteld. "Ik word 93." Vandaag is Wim van Eik 94 geworden en zo zie je maar: die waarzegsters kun je niet vertrouwen!

vrijdag 13 mei 2016

Ping Pong



donderdag 12 mei 2016

Jagen op Sport in Fictie

De vraag of jagen wel of geen sport is, is voor mijn weblog niet zo interessant. Het gaat om de vraag of het mooie literatuur heeft opgeleverd. En dat is zeker zo. Denk maar eens aan de jacht op Moby Dick.
Ik bespreek deze week twee korte jachtverhalen. In beide gevallen loopt de jacht noodlottig af. Boontje komt altijd om zijn loontje. 

Lees het op Sport in Fictie

zondag 8 mei 2016

Marokkaanse protestmars

De Marokkaanse gemeenschap in Ede hield een protestmars tegen het wangedrag van Marokkaanse jongeren. Dat is gek. Het is voor een groot deel immers een protestmars tegen jezelf. Want laten we eerlijk zijn, het schort nogal aan de opvoeding van deze jongeren. Die is vooral eenzijdig autoritair. Buiten de invloedssfeer van hun ouders vliegen de kinderen regelmatig uit de bocht omdat ze geen weet hebben van goed en kwaad. Een autoritaire opvoeding leidt zelden tot moreel besef. Iets mag niet omdat je er straf voor krijgt. Als je ouders het niet zien krijg je geen straf en is het niet fout.

Als deze jongeren moreel besef zouden hebben, zouden ze beter begrijpen dat je geen geweld gebruikt omdat je mensen beschadigt, pijn doet, verdriet bezorgd. Als dat inzicht ten diepste ontbreekt, als er geen medeleven met slachtoffers is, staat er geen rem op het moreel gedrag. Zo eenvoudig is het. Het roer moet om, daar helpt geen protestmars bij. 

Handleiding

Handleiding voor het bekijken van een foto

1. Haal een teentje uit een bolletje knoflook
2. Snij het teentje in kleine stukjes
3. Leg de stukjes op de palm van je hand.
4. Ruik aan de knoflook terwijl je naar deze foto kijkt.

Daslook, Leidse Hout.


zaterdag 7 mei 2016

Totally want

vrijdag 6 mei 2016

Ruilen

Ik heb Zuid Holland en Utrecht. Wie heeft een andere provincie voor mij? Ik bedoel dan het geschenk van campagne Nederland Leest van 2015. De titel is Korte Verhalen uitgereikt door de bibliotheken. In elke provincie een andere versie. Ruilen tegen een boek van mij?
Mail maxdohle AT casema.nl


Ruilen tegen



donderdag 5 mei 2016

Vervelende sport in de literatuur

Ik heb veel boeken en verhalen positief besproken op Sport in Fictie. De lezer van mijn blog gaat bijna denken dat er niets slechts onder de zon is. Dat is natuurlijk niet zo. Maar meestal haak ik halverwege af in slechte literatuur.
Deze week bespreek ik twee boeken die de toets der kritiek niet kunnen doorstaan. The Spirit of Pong en De Aankomst van Bas Steman: een wielerboek waarvan niet alleen het verhaal cliché is, maar waarin elke zin een cliché is. Lees het op Sport in Fictie




woensdag 4 mei 2016

Boek besteld

Zo kreeg ik mijn bestelling ingepakt. Hoe moet je dat nou in godsnaam openkrijgen zonder het boek kapot te maken?


De bevrijding


We waren nog niet bevrijd of dit soort illustraties verschenen in bevrijdingsliteratuur.
Oorlogs Prentenboek. Ton van der Tast. 

dinsdag 3 mei 2016

De Week van het Sportboek

De week van het sportboek is ongemerkt voorbij gegaan. Er zijn weliswaar twee prijzen uitgereikt, maar wat er verder gebeurde is me ontgaan. Ik kan er ook niets over vinden. 

Als je niks te bieden hebt, moet je ook niets aanbieden. Dat is de dood in de pot voor het fenomeen sportboek, dat toch al niet hoog in aanzien staat. 

Meer dan de helft van de sportboeken gaan deze jaren over wielrennen. Het gaat erin als jenever in een ouderling. En dat terwijl de renner zelf onder vuur ligt. Vooral de agressieve renner. Ik ben zelf ook een keer tegen de vlakte gekeeld omdat ik zei dat het bos geen fietspad was. De agressie bij deze testosteronmonsters kan hoog oplopen. En kennelijk neemt die alleen nog maar toe op de fiets.

maandag 2 mei 2016

Doe geen lente van de marge

Close Reading: ontwapenende, warme vrouw.


Warme Vrouw zoekt dito man. Een ontwapenende, sterke, positieve, lieve, warme, betrokken, succesvolle, charmante vrouw en goede moeder, steun en toeverlaat. Poeh hee geen wonder dat ze is gescheiden. Ze heeft sprankelende ogen, wat is er dan mis met de rest van haar? Ze gaat zorgen voor het raamwerk in mooi huis achter de duinen? Wil ze achter de duinen wonen en dan betaalt zij de kozijnen? Je kunt dicht op haar varen. Enig idee? 

Wat zoekt ze? Warmte, gezelligheid (wijntje en spijkerbroek), een goed gesprek, liefde, verantwoordelijkheid, karaktervol. Volgens mij zoekt ze gewoon een lieve hond. 

Warme vrouw. Ieeeeeee. 



Benjamin Rabier

Benjamin Rabier was een zeer getalenteerde striptekenaar. Vrij bizar is zijn verhaal Alfred, waarin een krokodil na verschillende avonturen uitgelachen wordt. Het begint met een huurder die zijn bagage achterlaat bij zijn gastgevers en die zijn erg nieuwsgierig.




Dan volgen vele wilde avonturen. 







Pepijn van Houwelingen

Schreef een ultra-rechts boek onder het pseudoniem Vossius. Dat het boek is verschenen bij uitgeverij Suspect verbaast me niet. Ja Aspekt, ik weet het. Deze uitgever heeft zelf ook een grote fascinatie voor vooral geweld in de wereldoorlog. Hij schrijft het ene na het andere boek over nazi's. Ik vind dat suspect.

Van Houwelingen werkt bij het Centraal Planbureau. Maar dat zal niet lang meer duren, zijn collega's zullen hem gaan mijden als de pest. 

De Passievrucht

De Passievrucht maar dan echt. 
Dit verhaal begint te lijken op  de literaire thriller De Passievrucht. Een man ontdekt na de geboorte van zijn kind dat hij een Klinefelter is, onvruchtbaar door een extra X-chromosoom. Iemand anders moet de vader zijn. Ook voor deze dj was een zwangerschap een klein wonder.


zondag 1 mei 2016

Matthijs van Nieuwkerk is een rat


10.000 euro salarisverhoging op een inkomen van 570.000 euro.