donderdag 30 juni 2016

Nieuw: De Boksmeester

De allermooiste boksverhalen van Arthur Conan Doyle, Jack London, Bertolt Brecht en Ring Lardner. Slechts 10,95.


Kopen doe je bij Boeken Bestellen

woensdag 29 juni 2016

Ondertussen in de kringloopwinkel

dinsdag 28 juni 2016

The Natural beauty

zondag 26 juni 2016

Spitzen van Rosenboom met blauwe rug

Is het verkleurd of is dit een misdruk? Het boekenweekgeschenk Spitzen dat ik heb heeft een blauwe rug. Het is sowieso de zeldzamere uitgave met een foto van de auteur. Dat is de uitgave voor de boekhandelaar. Ik ga eens kijken hoe een ander exemplaar verkleurt in de zo'n. Misschien is het raadsel dan opgelost.


Nexit

Ik ben voor een Nexit. Kijk nou eens naar de voordelen:

We hoeven niet meer mee te doen aan het songfestival.
Ik kan de eieren van mijn kippen nu gewoon zelf opeten.
Onze vissers kunnen weer net zoveel vis vangen als ze zelf willen.
Cosmetica kan gewoon weer op konijnen worden getest in plaats van op baby's.
Bij een reorganisatie hoef je het personeel niet meer te raadplegen
Olietankers hoeven geen dure dubbele wand meer te hebben
We hoeven universitaire diploma's van andere Europeanen niet meer te accepteren
Je mag gewoon weer heerlijk naar de bank om je gulden in te wisselen voor de mark als je naar Duitsland wilt. Dat was toch altijd weer opwindendere vond je niet? 
Je kunt als zakeman gewoon weer verborgen kosten rekenen voor je product.
Als vrachtwagenchauffeur mag je gewoon weer in één ruk naar Zuid-Italië rijden 
En die kip spoel ik gewoon met chloor! 
En we kunnen gewoon weer oorlog voeren met de Duitsers! 


vrijdag 24 juni 2016

Eén zonder

Hoe het allemaal begon ...

donderdag 23 juni 2016

Havank: het mysterie van de traploper

Weg met die tegeltuinen

Er is veel te veel verhard oppervlak in de tuinen. Het regenwater kan dan niet weg. Heb je een tegeltuin? Dan moet je niet zeuren als je kruipruimte onderloopt of je kamer blank staat. Eigen schuld dikke bult.


Werkvolk sterk volk

Stairway porn

dinsdag 21 juni 2016

MM

Sport in fictie: Charlie Brown

Vandaag staat Charlie Brown op de heuvel. De geboren verliezer geeft leiding aan een honkbalteam dat uit zijn vrienden bestaat. Hij verliest natuurlijk altijd. Altijd?

Lees het op Sport in Fictie




maandag 20 juni 2016

CPNB maakt zichzelf onsterfelijk belachelijk




zondag 19 juni 2016

Ik lees 2,3 boek per jaar

Per hoofd van de bevolking, kopen Nederlanders 2,3 boeken per jaar. Maak je daar nou eens een voorstelling van. Je gaat na twee boeken weer naar de boekhandel en je scheurt dan van je nieuwe aankoop 2/3 af. Je hoeft ook niet te weten hoe het afloopt. Kees Fens zei al dat je best een boek halverwege kunt wegleggen om er dan zelf een eind bij te bedenken. 

Maar! Nu komt het. Nederlanders lezen gemiddeld 10 boeken per jaar. En met bibliotheken gaat het niet goed. Waar halen ze dan die 7.7 boeken vandaan? Het kan bijna niet anders dan dat elk gekocht boek ruim vier keer wordt gelezen. Tenzij ik iets over het hoofd zie.

Het wordt nog ingewikkelder als je eens naar je boekenkasten loopt en kijkt welke boeken je nog moet lezen. Dan denk je toch er zijn leugens, grotere leugens en statistieken. 

Weet je wat ik denk? Dat er een enorme zwarte handel in boeken is. Of, wat ook kan is dat mensen liegen als ze gevraagd worden hoeveel boeken ze per jaar lezen. Dan zeggen ze, nou tien of zo. Maar in werkelijkheid lezen ze 2,3 boek per jaar. Vrouwen fictie, mannen non-fictie. 

Nu lees ik in werkelijkheid 2,3 boek per week. Dat betekent dus dat ik word gecompenseerd door 51 mannen die nooit een boek lezen. 

zaterdag 18 juni 2016

Ineens weet je het: je gaat bij de ramadanpolitie

vrijdag 17 juni 2016

Sleeschaats

Ik kende deze term nog niet: Sleeschaats. Waarschijnlijk een vertaling van schlittschuh. Het is een schaats met twee ijzers



donderdag 16 juni 2016

Bloomsday

Daarom vandaag aandacht voor de kortstondige hardloopcarrière van James Joyce. Na te lezen in A Portret of the Artist as a Young Man.

Lees het op Sport in fictie




woensdag 15 juni 2016

Mijn Boksboek is er. De proefversie.

dinsdag 14 juni 2016

Waarom voetbal oorlog is

Dat voetbal oorlog zou zijn wordt als uitdrukking vaak toegeschreven aan Rinus Michels. Dat is niet juist, Michels heeft dat nooit gezegd. Wie wel?

Niet geheel.onbekend is dat George Orwell schreef 'it is war minus the shooting'. Hij schreef dat in 1945 in een kort artikel getiteld The Sporting Spirit. Hij is in dit stuk niet bepaald lovend over sportbeoefening. Lees het artikel hier

Maar er is ook een oudere bron in Nederland van de dichter Pancer (een pseudoniem genomen uit Van den Vos Reinaarde). Pancer schreef in het gedicht voetbal: het is oorlog om een leren ding. 


De gedachte dat er en verband is tussen sport en oorlog komt niet geheel uit de lucht vallen. Competitieve sport is immers pas opgekomen bij het ontstaan van de zogenoemde natiestaten in de 19e eeuw. Tussen de Grieks-Romeinse tijd en de negentiende eeuw was sport lang niet zo'n issue als nu. Sport was zelfs nagenoeg afwezig. Natuurlijk werd er geschaatst bijvoorbeeld en was er een kleine competitie op dorpsniveau, maar de emoties die sport nu oproept waarbij toeschouwers elkaar de kop inslaan, houdt verband met de natiestaat. Het is staat tegen staat, zoals oorlog dat ook is. Misschien moeten we daar van afstappen. De Olympische gedachte dat sport de naties verbroedert is plat gezegd gelul. Het brengt landen niet dichter bij elkaar. Breng daarom de beste atleten bij elkaar op de Spelen en als dat betekent dat er alleen Kenianen aan de marathon meedoen, soit! 

Maar dan het voetbal. Er is een EK en WK. In dergelijke competities spelen natiestaten tegen elkaar. Zolang je daaraan vasthoudt, moet je accepteren dat er oorlog van komt. Dat is inherent aan deze vorm van competitie. Voetbal heeft in tegenstelling tot andere sporten immers een grote aantrekkingskracht op hooligans. Zij voelen zich sterk verbonden met hun land en volk. Voetbal is geen spelletje. 

zondag 12 juni 2016

Bordje

Raadselachtige bordjes

Japanse Tuin in Clingendael. Waarom is een zitplaats geen zitplaats? Wonderlijk. Analoog aan Margritte: dit is geen pijp. Betekent het bordje 'u mag hier niet zitten?' Zoals Margritte bedoelt 'u mag hier niet pijpen?' Zeg het maar!


zaterdag 11 juni 2016

Brand

Een Duits AZC is gisteren volledig uitgebrand. Waarom? Geen idee. Volgens de NOS zijn er acht ontevreden bewoners die al vaker onrust hebben gestookt. Volgens de dagelijkse standaard gaat het echter om een ruzie tussen Arabieren en Iraniërs. De laatsten zouden de Arabieren te laat gewekt hebben, zodat ze zonder ramadanontbijt de dag moesten zien door te komen. Ja daar word je flink chagrijnig van. Volgens de Duitse pers zouden twee zich voor Syriër uitgevende Marokkanen schuldig zijn omdat de porties ramadanontbijt te klein waren.
De schade is 11 miljoen euro. Het ontbijt is duur betaald. 


Het orakel Femke - dat betekent meisje - Halsema.

V

Dat roept een hoop vragen op. Waarom een zelfhulpgroep? Mag het niet privé? Waarom therapeutisch? Zijn ze neurotisch of psychotisch? Word je angstig als je van links naar rechts overgaat? Zijn zwarte mannen nooit conservatief en angstig? Of horen die in een van blanke mannen gescheiden therapiegroep. Alleen voor swartmense.
Waren de blanke mannen vroeger toen ze links waren miskend? Of zijn ze nu miskend? En door wie dan? 
En waarom heeft deze angstige blanke vrouw haar kinderen onlangs van een zwarte school gehaald? Waar was ze bang voor en zit ze nu in therapie? 

Kees Kooman is een domme man

Als je nu acht jaar de gelegenheid hebt gehad om je te verdiepen in de zaak Dillema en je schrijft in je nieuwe boek dat Dillema zeldzame hormonale afwijkingen had, dat ben je of oerstom of je wil het niet snappen. Dillema had een zeldzame genetische variant in haar geslachtschromosomen: een mannelijk Y-chromosoom.  Dat is echt een volledig andere kwestie.





Nederland Leest Korte Verhalen: alle provincies

Ik heb ze in twee weken tijd bijeen gescharreld. Alle provinciale edities van Korte Verhalen, plus het leerlingboekje. Blij mee!







Boekenlegger 1928



woensdag 8 juni 2016

Omslag voor mijn bundel boksverhalen

dinsdag 7 juni 2016

Kauwtje in de tuin

maandag 6 juni 2016

Nederland Leest korte verhalen editie Friesland

Is er iemand die de friese editie van de korte verhalen wil verkopen of ruilen? Bijvoorbeeld tegen een boek van mij?




Briljante toneelschrijver Peter Shaffer overleden

Gescheurde spier


Dat is beter dan omgekeerd zeiden we vroeger

zondag 5 juni 2016

Alma


Dromerig kijkt Alma voor zich uit. Ze droomt van andere mannen, van de architect Walter Gropius op dat moment. Mahler hield haar te veel onder de knoet. Als Gropius een liefdesbriefje per ongeluk adresseert aan Herr Mahler, zijn de rapen gaar.

Alma was antisemiet, maar trouwde met twee joodse mannen, Mahler en de schrijver Franz Werfel. En tussendoor nog Gropius en de schilder Kokoschka. Kokoschka vond het zo vreselijk dat hij haar kwijtraakte dat hij een pop liet maken: de Alma-pupe. Levensgroot en hij sleepte hij deze pop overal mee naartoe. 

Op hoge leeftijd was ze nog een imponerende vrouw. Springer ontmoette haar in New York en schreef over haar in het boekenweekgeschenk Sterremeer. 


Het lijkt wel een misdaadromannetje

zaterdag 4 juni 2016

Als mens en als bokser The Greatest

vrijdag 3 juni 2016

Spannende boek

Ook sport in fictie loopt even mee met de weken van het spannende boek. Als eerste La Pista de Hielo vertaald als The Skating Rink van Roberto Bolaño. Mooi boek. Lees het op Sport in Fictie.


donderdag 2 juni 2016

Lustkapper

Hij raakt graag vrouwenhaat aan. Daarom noemen ze hem de Lustkapper. Hij is actief in Groningen. Hij steekt desgevraagd het haar van vrouwen op straat op. Zo erg is dat toch niet. Ik word schaamhaarvlechter. 

woensdag 1 juni 2016

Boksboek

Bijna klaar mijn bundel De Boksmeester, boksverhalen van onder meer Bertolt Brecht en Jack London. Ik gebruik deze poster voor het omslag. Hou dit blog in de gaten!