zaterdag 31 december 2016

Touwtje

Oudjaar 2016: kruiend glas


vrijdag 30 december 2016

Vladimir Putin door Jan van Eyck



donderdag 29 december 2016

Kuzu en Stalin, zoek de verschillen het zijn er zeven ..

Best Joke 2016


woensdag 28 december 2016

Sylvana en homoseksuelen

Sylvana wil zich gaan richten op de positie van homoseksuelen. Wil je dat als je tot haar doelgroep behoort? Nee natuurlijk.  Simons is omstreden, vooral door haar wankelmoedigheid en haar agressieve manier van optreden. Dat ze tot voor kort bij een islampartij zat spreekt ook niet in haar voordeel op dit punt. Maar ja, elke partij wil zijn dingetje doen. Dus Sylvana heeft nu ook haar dingetje gevonden. 

Wat wil ze met artikel 1? Dat is onduidelijk. Artikel 1 van de grondwet verbiedt discriminatie op grond van ras, godsdienst, geslacht of welke gronden dan ook. De homoseksuelen vallen onder de laatste zinsnede. Wat gaat Sylvana nou in wetgevende zin hieraan toevoegen? Niks, want discriminatie van homoseksuelen is al verboden. Als je wilt opkomen voor deze doelgroep, kun je beter buiten de kamer optreden in een organisatie. Pech voor Simons want die bestaat al. Het COC. Artikel 1 als politieke beweging is overbodig. 

dinsdag 27 december 2016

Otto Dix in de film Cabaret

In de speelfilm Cabaret van Bob Fosse zit aan het begin een letterlijke verwijzing naar een schilderij van Otto Dix: het portret van Sylvia van Harden (journalist).






zaterdag 24 december 2016

Roomse poppenkast

De kerststal is echt roomse poppenkast. Het fenomeen is bedacht door Franciscus van Assisi die wilde laten zien hoe erbarmelijk Jezus ter wereld kwam. Eerst was er een os en zijn kribbe in de stal. Dan komen op een ezel Maria en Jozef aan. Er is geen enkel bed meer beschikbaar in het dorp. Maria is hoogzwanger van haar eerste kind dat in die stal wordt geboren. Twee weken later komen er nog drie wijzen uit het oosten op kraamvisite. Ze nemen onder meer mirre mee een kostbare hars die voor veel doeleinden werd gebruikt. In dit geval om de koning te zalven. 

Is het zo gebeurd? Zeker niet. Jezus is ongetwijfeld gewoon in Nazareth geboren. Veel aandacht zal zijn geboorte niet getrokken hebben. Volgens Lucas moest Jozef naar zijn geboortedorp Bethlehem vanwege een volkstellingen door de Romeinen. Dat lijkt me onwaarschijnlijk, omdat het veel efficiënter is om mensen te tellen in hun eigen woonplaats. Die volkstellingen vonden weldegelijk plaats maar enkele jaren voor de geboorte van Jezus. Jezus geboorte in Bethlehem plaatst hem in de lijn van de grote koning David. Lucas heeft zich afgevraagd hoe krijg in dat kind uit Nazareth in Bethlehem? 

Herodes, de Joodse koning die hoort over een nieuwe Joodse koning (Jezus) laat dan alle kinderen in Bethlehem vermoorden. Is het waar? Nee. Herodes was bij de Joden niet erg populair omdat hij een Romeinse adelaar had laten aanbrengen boven de tempelingang. Herodes was vooral bang voor zijn eigen kinderen en vrouw die hij liet ombrengen. Zijn vrouw en kinderen zouden loyaler zijn aan een ander vorstenhuis dat van de hasmoneeën. Herodes vermoorde dus zijn eigen zonen. Daarom is het niet verwonderlijk dat Mattheus deze geschiedenis inweeft in het geboorteverhaal van Jezus. Die vermoorde kinderen, de zonen van Herodes waren in werkelijkheid niet echt jong meer. Oud genoeg om hun vader naar het leven te staan.

Lucas en Mattheus hebben feit en fictie prachtig dooreen geweven in het geboorteverhaal van Jezus. Het spreekt in al zijn eenvoud enorm tot de verbeelding. In werkelijkheid wisten Lucas en Mattheus natuurlijk niets over de geboorte van hun Messias. Anders hadden zowel Marcus, Mattheus en Lucas het verhaal op deze manier verteld. Zij schreven alle drie een vergelijkbaar evangelie vanuit dezelfde bron. Die bron wordt Q genoemd en is niet overgeleverd. Het evangelie van Johannes is echt anders opgezet. In bron Q heeft niets dus gestaan over de geboorte van Jezus. 

Waarom schrijven Lucas en Mattheus dan zulke verhalen? Ik neem aan om aan te geven dat Jezus' geboorte al zijn grote toekomst moet voorspellen. Het moet van aanvang aan duidelijk zijn dat er iets groots gaat gebeuren. Dat is een literaire truc die wel vaker wordt toegepast. Het is een 'topos' een literair cliché. Bij de geboorte van de Indiase god Krishna vindt ook al zo'n kindermoord plaats waaraan hij ter nauwernood ontsnapt. Topos. 

Altijd dat meisje gebleven

Maar op een gegeven moment ben je te oud voor een meisjeskapsel.


dinsdag 20 december 2016

Wat denk je


Gaan we die ultrarechtse hordes in Europa nog onder controle houden? Ik weet zeker van niet. De geschiedenis heeft het bewezen. Op termijn gaat het volledig uit de hand lopen. We hebben misschien nu al onherstelbare fouten gemaakt, met het pamperen van nieuwkomers. Waaraan ik zelf ook heb meegewerkt. 

Moet je nagaan: we hebben nu een derde generatie Marokkanen die we nog steeds aan hun accent herkennen. Alleen al in te taal zijn ze niet geïntegreerd.


Links zal zich nu toch veel steviger moeten gaan opstellen. Lodewijk Asscher gaat dat niet doen. Hij is de verkeerde man op de verkeerde plek. Als je naar zijn rol in het pietendebat kijkt, zie je dat hij het direct uit handen gegeven heeft. Hij had onafhankelijk moeten blijven. Dat was zijn taak. Rechts ziet het als verraad. Ik kan dat volgen.


Vrouwen, homoseksuelen en joden zijn in sommige buurten aangeschoten wild. En de islam is echt niet de godsdienst van de vrede. De islam is de godsdienst van de Koran, die homoseksualiteit verbiedt, die vrouwen een ondergeschikte rol toebedeelt. Die vrouwen opdringt met hun verkrachter te trouwen, die meisjes uithuwelijkt. Die nauwelijks eisen stelt aan de slager die het schaap de keel opensnijdt. Die toestaat dat vrouwen en kinderen geslagen worden. Ga nou niet zeggen dat doet de bijbel ook. Het gaat erom of je het navolgt. 


Toen ik lesmateriaal schreef over intercultureel onderwijs mocht ik van de progressieve redactiecommissie geen hoofdstuk opnemen over hoe je omgaat met (verdenking van) kindermishandeling. Maar de cijfers waren schokkend en werden verdoezeld. Zo ging dat toen in de jaren 80.


Ga met een keppeltje op je hoofd door Amsterdam West lopen. Dan zul je zien dat het fout gaat. Rechts gaat de macht nemen en als het niet in de politiek kan, dan maar op straat. De progressieve mensen zullen ach en wee roepen. Maar niet inzien dat ze er ook indirect voor verantwoordelijk zijn.


Mediation? Mannen let op je zaak

Ik heb mediation gedaan voor de echtscheiding. Tegenover ons zaten twee damesadvocaten die bij elk piepje van mijn ex mee zaten te zuchten. Het was net alsof ik in plaats van mediation getuige was van de gesprekken met mijn ex en haar advocaten. 
Mannen let dus op je zaak. Vermijd mediation door twee vrouwen. Kies dan voor een andere mediator zou ik zeggen. Tuurlijk vroeger hadden mannen het voor het zeggen. Maar de moderne werel van communicatie is een vrouwenwereld geworden van vrouwen die elkaar steunen. 

maandag 19 december 2016

Brekend nieuws: Berlijn

Kippenvelmuziek, hoewel je weet waartoe het heeft geleid

zaterdag 17 december 2016

Foekje Dillema, hoe zat dat ook alweer?

De 200-meterloopster Foekje Dillema is in juli 1950 geschorst. Ze had geweigerd naar een verplicht gestelde geslachtstest te gaan. Na haar dood in 2007 werd duidelijk waarom: Dillema was een interseksatlete, een vrouw met zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamskenmerken. Er werd een mannelijk Y-chromosoom aangetoond in haar dna. Doordat er echter een overwicht was van X-chromosomen is ze niet volledig man geworden.

Haar geslachtschromosomen waren niet in balans. Zo'n conditie verstoort de geslachtsontwikkeling. Het laat zich echter niet voorspellen hoe dat verloopt. In andere gevallen uit de atletiekcompetitie is bekend dat er in deze conditie sprake is van testikels die niet volledig ontwikkeld zijn, maar wel aanzienlijke hoeveelheden testosteron afgeven. Geen eierstokken, geen baarmoeder. Bij Dillema zijn deze geslachtsklieren na de schorsing operatief verwijderd. 

Het testosteron maakte haar sterker, gespierder. Mogelijk had ze daar voordelen bij op de atletiekbaan. 
Haar favoriete afstand was de 200 meter. Door de bocht die in deze afstand zit is er meer kracht nodig dan op een rechte 100 meter. 






donderdag 15 december 2016

Newspeak: wit

Sinds kort heten blanken 'witten'. Onbedoeld leggen de newspeak-mensen steeds meer nadruk op huidskleur. Je gaat bijna denken dat er toch iets schort aan de zwarten. Vooral Sunny Bergman is ziekelijk geobsedeerd door huidskleur. Ze was vast liever zwart geweest om zelf slachtoffer te kunnen zijn. Daar verdenk ik haar van.


Ik vier december

Ga jij nog december vieren? Ja de eerste week bij mijn schoonmoeder .... ik heb de hele maand vrij van de baas. En kerst? Hè nee. Daar doen we niets aan. Ik wil de Joden niet voor het hoofd stoten die Jezus heeft ze al genoeg ellende bezorgd. En volgend jaar vieren we ook nog juni. Juni? Ja ramadan. Vier je met elkaar natuurlijk. Nog een maand vakantie erbij en dan zit het jaar er alweer bijna op.


Nummer 14

Het omarmen van de interculturele samenleving

Toen ik kind was moest ik elke zondag naar de kerk. Heel vervelend voor een kind. Gelukkig hebben we ons losgemaakt van de knellende banden van de kerk. Dat was bevrijdend. Het waren vooral de progressieve mensen die zich als eersten verzetten tegen de invloed van kerk op het dagelijks leven en de positie van de vrouw en homoseksuelen. 
Nu omarmen progressieve mensen de multiculturele samenleving. Ik ben niet xenofoob, maar ik vind het wel hoogst merkwaardig dat deze progressieve mensen niet doorhebben dat veel migranten net zo fundamentalistisch zijn als gereformeerden op de bible belt. De islam wordt verwelkomd als een verrijking van de samenleving. En ik denk dan terug aan de tijd dat ik in de kerk zat. En nu zou ik de moslimjeugd willen toeroepen werp die hoofddoek af, bevrijd jezelf van de patriarchale samenleving. Het wordt tijd dat progressief Nederland zich ook sterk maakt om moslimjeugd uit de knellende banden van de islam te halen. Dat ook moslimvrouwen volwaardig lid van de samenleving worden, in plaats van keukenmeiden. De islam is een godsdienst, net als alle andere godsdiensten. De islam verwerpt homoseksualiteit, vindt dat de vrouw zich kuis moet kleden en een andere positie dan de man heeft, vindt lijfstraffen toegestaan. Als je tegen de kerk durft aan te schoppen, moet je ook tegen de moskee durven aanschoppen. 

dinsdag 13 december 2016

Schaatsen op natuurijs cultureel erfgoed

Schaatsen op natuurijs staat op de lijst Immatrieel Cultureel Erfgoed.


Roetveegkoning

Ik zeg het maar vast voor degene die Driekoningen viert. Balthasar de zwarte wijze uit het oosten is alleen als roetveegkoning op scholen welkom.


donderdag 8 december 2016

Redt Zwarte Piet, gaat Zwarte Piet het redden?

Zolang er mensen zijn die te pas en te onpas tegen de tegenstanders dingen roepen als "ga terug naar je eigen land" zolang dat blijft, gaat Zwarte Piet het NIET redden. Dat weet ik zeker. Dat moet stoppen. Het is racistisch. Dat gaat tegen je werken. Zelfs de overheid zal dan zeggen 'nu is het genoeg. We verbieden Zwarte Piet.'

Ben je voor Zwarte Piet? Hou het beschaafd. Doe je dat niet dan ga je de strijd zeker verliezen.

woensdag 7 december 2016

Vier ouders

Gaan we naar jouw ouders?
Ja naar mijn moeders. 
Heb je twee moeders?
Ja en twee vaders. Mijn moeders wonen bij elkaar en mijn vaders wonen bij elkaar.
Hoe zit dat?
Mijn moeders zijn lesbisch en mijn vaders gay
Maar die krijgen toch geen kinderen
Ja een van mijn vaders heeft sperma gegeven aan een van mijn moeders
Hebben ze geneukt? 
Nee. Gewoon afgetrokken en het zaad mijn moeder gebracht.
Lekker is dat Weet je ook wie
Nee maar daar kom ik heus we achter
Jeetje vier ouders om ruzie mee te maken. Ik vind één moeder al erg. 
Ze houden allemaal evenveel van mij, zeggen ze
Wat een zeikerds.
Ja zeg dat wel
Ik woon bij mijn moeders. Mijn vaders komen vaak langs. Vroeger kwamen ze om met me te stoeien. Want moeders stoeien te weinig met hun kinderen
Vond je dat leuk
Nee dat vond ik stom. Lekker spontaan was het niet. 
Zat ik daar tussen vier volwassenen. Krijg het er nog benauwd van als ik eraan denk. 
Wie zegt er nou hoe laat je thuis moet komen?
Daar vergaderen ze eerst over met zijn vieren. Ze hebben allemaal evenveel te zeggen over me.
Moet je dan met vier ouders ruzie maken als je later thuis wil komen? 
Ja. En dan krijgen zij weer ruzie met elkaar. Vind de een de ander weer te soft. Dan zeg ik Zoek het lekker uit jullie. Ik denk vaak had ik maar geen ouders.

Margarinepappa

Acht grootouders

Een commissie heeft het kabinet geadviseerd dat kinderen voortaan vier ouders mogen hebben. Ze hebben ook geadviseerd om voortaan vier kerstdagen vrij te geven om al die familie op te kunnen zoeken. De eerste twee dagen de biologische grootouders en daarna de ouders van de partners van de biologische ouders. 

Voortaan kun je dan een biopappa en biomamma hebben en een margarinepappa en -mamma hebben. 


Richella

Vroeger had je gewone voornamen en voorname voornamen. Maar wie gewoon Jan heette kon uit elk sociaal milieu komen van Jan Six tot Jan Salie. Nu groeit er een generatie op met voornamen waarbij de sociaal economische afkomst helder is. Ik zag net een vrachtwagenchauffeur langsrijden met zo'n kentekenbord met de naam van zijn kind. Richella stond er. Verschrikkelijke naam. De Griekse Y op het eind is ook al zo popualair als in Roady, Wesley noem maar op.

Bij sollicitaties zal niet alleen de naam Mohammed op weerstand kunnen rekenen maar ook Richella. Je moet je kind dat niet aandoen. Zelfs als telefoniste wordt het al moeizaam: "Mees en Hoop, met Richella." Moet je niet aan denken als bank. Ook al ben je nog zo goed in je vak, je naam kan je flink in de weg staan. Er moet een generaal pardon komen voor ene kinderen. Dat ze op kosten van de staat hun voornaam mogen veranderen. 

Onder een steen geleefd

La Groenteman ontdekt hoe virulent het antisemitisme is in Amsterdam West. Ze staat huilend voor de camera. Ze is geschokt. Dan vraag je je toch af of ze misschien de laatste dertig jaar onder een steen geleefd heeft.


dinsdag 6 december 2016

Max


maandag 5 december 2016

Bislett, voor lezers en meeschrijvers

Er komt deze week een nieuw schaatstijdschrift in de boekhandel. Heet Bislett - nee geen bi slet - Bislett het oude ijsstadion. Dat roept nostalgie op, terug naar de jaren 60, hoewel dat volgens de redactie uitdrukkelijk niet de bedoeling is. Actualiteit dus een ook geen fictie, zoals Zwart IJs bood. Ik ben benieuwd. 

Ik zat wel met verbazing naar de foto op het omslag te kijken. Gunda Niemann met een baard? Het is Nuis die wel heel vroeg na de afzet al op de binnenkant staat. Zijn gewicht hangt zoals we in schaatstermen zeggen tussen zijn benen. Niet de meest gelukkige foto. 


zondag 4 december 2016

Tekstschrijvers van NOS online

Ze herhalen gewoon wat mensen zeggen in het filmpje. Heb je alles gelezen doen ze nog eens dunnetjes over in beeld. Dat zie ik de laatste tijd constant. De schrijver voegt niks toe aan het beeld. Het zou elkaar moeten aanvullen in plaats van verdubbelen.





vrijdag 2 december 2016

Ik leg het nog één keer uit ...



Tradities veranderen

En cirkels zijn vierkant

donderdag 1 december 2016

De VARA zou gekort moeten worden

De belastingbetaler betaalt jaarlijks 75 euro aan omroepbijdrage. Voor dat geld worden radio en televisie-programma's gemaakt. Een ander deel komt uit reclame-inkomsten. Ik vind 75 euro best veel, vooral ook omdat ik geen televisie heb of kijk. 

Bij de VARA worden riante salarissen betaald aan drie presentatoren: Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw en Giel Beelen. Samen verdienen ze rond de twee miljoen per jaar. Dat is natuurlijk een schande. Hun sociale betrokkenheid houdt op bij de stoeprand van de studio. Giel Beelen klopte met zijn zogenaamde empathie het laatste spaargeld uit de portemonnee van luisteraars van Het Glazen Huis, maar gaat er zelf vandoor met 565.000 euro. De VARA zou zijn salaris nu gaan aanpassen, maar dat betekent de facto niets. Een tientje eraf is ook aanpassen. 

De VARA kijkt zich weinig aan te trekken van de normering van salarissen in de publieke sector. Dan moet die omroep volgens mij stevig gekort worden door de overheid. Het budget kan makkelijk met twee miljoen omlaag. Daar kun je best leuke andere dingen meedoen. Weg met de VARA. Met socialisme heeft deze omroep niets meer van doen.