vrijdag 31 maart 2017

Palmen en de boekenweek

Je hoort het in de kerken galmen:
"God verlos ons van Connie Palmen".

Herman Koch en het westelijk halfrond

Meneer Koch in Amsterdam woon je op het oostelijk halfrond.


But is it Polaroid?




donderdag 30 maart 2017

Rokjesdag? Slijptoldag

Rokjesdag is doorgaans ook slijptoldag, schuurmachinedag, klopboordag, timmerdag, heidag, zaagdag. Alles klopt en schuurt en zaagt. Wat een pokkeherrie is rokjesdag! 

maandag 27 maart 2017

Boekenbal

Het Boekenbal is een BN'ers-party voor geschoolde arbeiders. 

zondag 26 maart 2017

De nachtmerrie



vrijdag 24 maart 2017

In Holland staat een huis


Maria Itkina

Net als de gezusters Press stopte Maria Itkina met sporten toen de geslachtstest op locatie verplicht werd. 


donderdag 23 maart 2017

Het koekoeksjong

woensdag 22 maart 2017

Joost Swarte, schitterend eerbetoon aan Huzár van de Stijl

Hoe je een zelfrijdende auto gevangen houdt

dinsdag 21 maart 2017

maandag 20 maart 2017

Zo ziet de hel er uit

zondag 19 maart 2017

Vieze mensen


Zo ziet de hel er uit, denk ik.

zaterdag 18 maart 2017

Brief van Hans Dusée uit Tilburg


Toe Hans, vertel het nog één keer!

Zal ik je eens vertellen hoe het zit taalnazi?
Als een verkeerslicht op rood staat is het een stoplicht. En de rode lampen achter op de 'automobiel' heten 'remlichten'. Jullie zeggen toch 'wagen' in het Brabantse. Maar zelfs op een wagen zitten echt geen stoplichten. En hoe vaak moet ik het nog zeggen? Het is verkeerslicht en geen verkéérslicht. Stuur je brieven voortaan maar naar de Donald Duck. 

Grote foute jongensboek

Gewonnen in een wedstrijd waaraan ik niet heb mee gedaan. Het brievenboek van Van Amerongen en Hoogland. Een van de winnaars had meegedaan onder een pseudoniem. Ik heb de uitgever gemaild dat ik dat was en won de hoofdprijs. Ik wilde zelf een foute jongen zijn. Haha. 


donderdag 16 maart 2017

Ik denk dat DENK uit elkaar valt

Drie kamerleden, twee van Turkse afkomst en een Marokkaan. Echte moraalridders. Behalve als het op hun eigen integriteit aankomt. Want Kuzu en Osturk nemen geen afstand van de uitspraken van Erdogan over ons land als een fascistische bananenrepubliek. Dat is reden voor een scheuring lijktme. Die Farid Azarkan is ook niet op zijn achterhoofd gevallen. Die wil daar niet op aangekeken worden.

Stel dat de koning van Marokko zoiets zou zeggen dan zouden Kuzu en Osturk toch ook niet voor de liefde vrede deze koning gaan verdedigen. Nee dat gaat nog eens slecht aflopen met die partij. 

Antieke ijssledes

De eerste slee staat in het museum en is gedateerd op 1905. De tweede is mijn houtbak voor de tuinkachel en volgens de achterzijde uit 1876. Van dezelfde maker in dezelfde kleurstelling. Zo ga ik nou om met ons erfgoed.








woensdag 15 maart 2017

Partij voor de Dieren

Ik heb op het eerste beest van de dierenpartij gestemd.

dinsdag 14 maart 2017

Transgender hardloopster krijgt 18 jaar cel

Lauren Jeska voormalig Brits kampioene veldlopen heeft 18 jaar voor de boeg. Vorig jaar maart viel ze een offficial van de Britse Atletiek Unie aan met twee messen. De man raakte ernstig gewond. 

Lauren Jeska is geboren als jongen maar loopt (liep) bij de vrouwen omdat ze transgender is. Transgenders mogen sinds 2004 meedoen in de vrouwencompetitie mits hun testosteronniveau niet meer in de mannelijke range zit. Daar zijn verschillende opties voor zoals het uitnemen van de testikels of het slikken van testosteronblokkers gedurende een lange periode. Meestal is het een combi van beide.

De ruzie tussen Jeska en de bond ging over deze testoteronwaarden. Jeska weigerde deze waarden te verstrekken en zou daarom geschorst worden. Jeska was bovendien doodsbang dat de concurrentie er achter zou komen dat ze als jongen is geboren. Een complexe zaak ook al omdat Jeska autiste is. 

Hoewel ik het niet zeker weet vermoed ik dat Jeska niet het volledige traject van man naar vrouw heeft doorlopen en dus volgens de bond vals heeft gespeeld. Het nieuws vertelt dit niet. In ieder geval kreeg de bond geen inzage in de testosteronwaarden van Jeska en dat is voorwaarde voor haar deelneme aan sport als vrouw, 




zondag 12 maart 2017

Genetica voor VMBO Kader

Met stomme verbazing kijk ik naar wat mijn zoon op het vmbo kader moet leren over chromosomen, genen, dna, celdeling mutaties etc. Ik leg deze materie ook uit in mijn boeken over interseksatleten dan zeggen de lezers dat het wel erg moeilijk is allemaal. Mensen die dus vwo of gymnasium bijvoorbeeld hebben gedaan. Maar het is dus basisstof voor leerlingen op kader niveau.

En zo slecht geschreven ook. Worden natuurlijk biologen voor gevraagd die het schrijven. Maar ze kunnen niet schrijven. Het zijn allemaal losse zinnen met moeilijke woorden, zonder verbindingswoorden. Hoe moet een kind van 14 dat nu gaan snappen? 

Neem bijvoorbeeld een term als 'enkelvoudige genen' in een zaadcel of eicel. Misdadig moeilijk. Het zou veel beter zijn als er een goede tekstschrijver kijkt naar dit biologenjargon.



donderdag 9 maart 2017

Ferrari





woensdag 8 maart 2017

100 jaar De Stijl: schaatsen met Huszàr

dinsdag 7 maart 2017

100 jaar De Stijl: Theo van Doesburg in Legoland


zondag 5 maart 2017

100 jaar De Stijl: Bart van der Leck in Legoland

zaterdag 4 maart 2017

Ben ik, van Duitsen bloed

Da's altijd een lastige. Veel mensen denken bij het Wilhelmus 'maar ik ben niet van Duitsen bloed, moet er niet aan denken.'  Maar dat staat er niet. De komma is essentieel.

Wilhelmus van Nassouwe
Ben ik, van Duitsen bloed.

Ik. Ik is Wilhelmus van nassouwe, hij is van Duitsen bloed. Hij kwam uit wat nu Duitsland is. 

Het CDA wil dat kinderen staand het volkslied kunnen zingen. Althans het eerste couplet. Dat zal ze waarden en normen leren. Het is tijd voor een nieuw volkslied. Niet erg want het Wilhelmus is ook nog niet zo lang ons volkslied. Ik stel voor Mijn Vlakke Land van Ernst van Altena en Jaques Brel. Dat is Nederland en Vlaanderen..


De pil van Drion voor elke 50-plusstemmer

donderdag 2 maart 2017

100 Jaar De Stijl: Van Doesburg voor beginners

100 Jaar De Stijl: Mondriaan voor beginners


Vilmos Huszár, compositie II in Legoland


Fontein van Theo van Doesburg in Legoland