vrijdag 20 april 2018

Oudste poppenhuis van Ko Verzuu (ado)

Op een benefietverkoop in een kervereniging in Maasdijk kocht ik deze poppenkamer. Ik had op marktplaats al gezien dat er een eettafelsetje van ado in stond. Tot mijn grote geluk zag ik, eenmaal in Maasdijk dat er drie stoelen en twee tafels van ado in de poppenkamer stond. Eerst dacht ik dat er twee verzamelingen door elkaar stonden. Een kast en een serie meubels. Maar nader onderzoek geeft me de zekerheid dat dit het eerste poppenhuis van ado is.

De poppenkamer is geschilderd in de ado kleuren beige, groen en rood. Alle elementen hebben horizontaal en verticaal verschillende kleuren zoals dat ook bij de ado- meubels werd toegepast. De meubeltje die erin stonden komen allemaal uit de jaren 20. Ze zijn dus niet ado gemerkt, maar er staan nummers op de onderkant met potlood geschreven. Deze meubels vind je niet in de eerste ado catalogus want die is pas in 32 verschenen. Er is geen twijfel dat het geheel ado is, ook al is dit poppenhuis nooit eerder beschreven.

Ik heb de kamer ontdaan van kleine dingen die er later aan zijn toegevoegd. En aangevuld met eigen ado meubels uit de periode eind jaren 20. Het is een nu museumstuk. Het eerste poppenhuis van Ko Verzuu.


ado dollhouse 1920’s, ado poppenhuis