Marokkanen spreken nog steeds niet accentloos
We zitten nu aan de derde en vierde generatie Marokkanen. Ik zeg dit in het besef dat de afkomst van hun grootouders nog steeds bepalend is voor hun identiteit. Je hoort aan hun spraak namelijk nog steeds dat het ‘Marokkaanse’ jongeren zijn.
Voor bijna alle andere nationaliteiten geldt dat de tweede generatie al vlekkeloos Nederlands spreekt. Tweetalig is.
Ik heb er geen verklaring voor anders dan dat Marokkanen vooral onder elkaar leven. Dat de integratie mislukt is. Hoe ver kom je in de samenleving als je zo spreekt? Niet heel ver, hoewel ze dat misschien ook niet willen.
Hoe groot - vraag 2 - is hun gehechtheid aan de Nederlandse samenleving? Ik heb dat niet onderzocht, maar ik ben bang dat deze jongens niet zo gehecht zijn. Ze worden niet alleen behandeld als Marokkanen, ze zijn het deels ook (misschien niet doelbewust).
En dan is hun aandeel in ernstige criminaliteit ook nog vrij groot. De verklaring daarvoor is dat ze niet opgevoed worden. Er is alleen dwang en straf. Geen uitleg over goed en kwaad in gezinnen met criminele Marokkaanse jongeren. De band met de autoritaire vader is zwak. Ze oriënteren zich dan op leeftijdsgenoten. Het zit ze niet mee en het lukt ook niet om die cirkel te doorbreken.
<< Homepage