zondag 7 april 2024

Mekka en de gulden snede

 Moslims houden vast aan de visie dat Mekka precies op het punt ligt dat de afstand tussen de noord en zuidpool in tweeën deelt volgens de gulden snede. De gulden snede verdeelt een lijn is twee ongelijke stukken volgens een bepaalde vaststaande verhouding (zie plaatje). De gulden snede komt vaak voor in de natuur en de kunst.

Moslims zeggen dat hun heilig gebouw de Kaäba precies op dat punt ligt. Maar wat bewijst dat? Dat de islam waar is? Nee want de kaäba is een pre-islamitisch gebouwtje gemaakt door de door hen verafschuwde polytheïsten. Volgens precieze berekening ligt het gebouw overigens 20 kilometer ten noorden van het punt. 

Er is nog een probleem. De berekening van het punt werkt alleen op een platte voorstelling van de aarde (de mercator projectie vd aardbol) en die heeft allerlei afwijkingen. Zo is Groenland in werkelijkheid heel veel kleiner dan Afrika. Vertekening.

Als je de Peters projectie hanteert ligt het punt van de gulden snede veel verder naar het zuiden. In het zuiden van Saoudi Arabië. 

Kortom: tis maar hoe je naar de wereld kijkt. En er liggen wereldwijd veel steden op het berekende punt.