dinsdag 7 mei 2024

Heeft Mohammed echt bestaan?

 Een relevante vraag net als de vraag of Jezus en Socrates echt bestaan hebben. Jezus-ontkenners argumenteren altijd dat de evangeliën 30 jaar tot langer na zijn dood zijn geschreven. Maar hetzelfde geldt voor Mohammed. Sterker nog de oudste verhalen over Mohammed zijn 200 jaar na zijn dood opgeschreven. De hadith

‘We hebben de Koran’ zegt de moslim. Klopt, maar niet de originele bronnen. Die zijn namelijk verbrand. We hebben geen papiertjes, houtjes, botjes meer waarop de teksten die opgetekend zijn uit de mond van Mohammed. De oudst mogelijke Koran is samengesteld onder auspiciën van kalief Uthman. Dat was enkele decennia na de dood van Mohammed. Hebben we die Koran nog? Wie weet?

De oudste complete Koran die we hebben is de Samarkand Koran. Die is op zijn vroegst 200 jaar na Mohammed samengesteld. Is dat de koran van Uthman? 

Bestond Mohammed echt of zijn, zijn leven en werken 200 jaar na zijn dood bedacht? Moslims zullen zeggen dat de koran direct na Mohammeds gememoriseerd is. Maar waar is dan het boek zelf? Hoe kun je iets uit je hoofd leren als er geen boek is? Hoe hebben moslims de tekst uit hun hoofd geleerd als er geen schriftelijke bron is in de eerste 200 jaar na de dood van Mohammed? En wie bezat er überhaupt een boek in die tijd? 

Er zijn veel vragen te stellen bij deze geschiedenis. Niet dat ik per se twijfel over het bestaan van Mohammed, ik twijfel ook niet over het bestaan van Jezus of Socrates. Maar bewijzen kunnen we het niet. Geschreven bronnen van hun hand zijn er niet.