zaterdag 19 februari 2011

Jezus speelde kastie


De apocriefe verhalen over Jezus zijn doorgaans interessanter dan het NT. Vooral de verhalen over zijn jeugd en het spel met zijn vrienden. Zo veranderde Jezus in een van deze verhalen zijn vriendjes in geiten. Hij speelde ook een balspel. Sommigen houden het op cricket, ik denk kastie.

Dr. Abraham Terian ontdekte tien jaar geleden een manuscript in het Armeense Sint Jakobus-klooster in Jeruzalem. Het gaat om een Armeense beschrijving van de jeugd van Christus. Het dateert uit 1239 en is een vertaling van een nog ouder verloren gegaan Oud-Syrisch manuscript.

Volgens Terian vertelt de tekst over een negenjarige Jezus die de leerling was van de stoffenverver Israël, in het dorp Tiberias aan de kust van het meer van Galilea. Jezus werd opgedragen om het huis van Israël te bewaken terwijl zijn meester zelf door het dorp ging om kleren te verzamelen die geverfd moesten worden. Maar zodra Israël het huis had verlaten, ging Jezus er vandoor om met zijn vriendjes te spelen,
Jezus nam zijn vrienden mee naar de waterkant, en liep met bal en knuppel het water op alsof het een bevroren oppervlak was. Zijn vrienden riepen 'Kijk het kind Jezus, wat hij doet op de golven van de zee!' En velen kwamen daar samen, en keken naar hem, en waren verbaasd.

Volgens Terian speelde Jezus cricket. Maar een eenvoudiger spel als kastie ligt naturlijk veel meer voor de hand.