woensdag 13 juli 2011

Ontwikeling van het moreel besef

Een farmaceutisch bedrijf hoeft een geneesmiddel niet beschikbaar te stellen aan twee ongeneeslijk zieke kinderen uit Veenendaal die lijden aan de ziekte van Duchenne. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in een kort geding dat de ouders hadden aangespannen.

De 15-jarige Brent en de 12-jarige Esra Verhoek, die lijden aan de ziekte die de spieren aantast, deden anderhalf jaar mee aan een proef waarbij het medicijn Ataluren werd verstrekt. Zij gingen volgens hun ouders zienderogen vooruit. Farmaceut Genzyme staakte de proef en daarna ging het weer slechter.


Ik heb na mijn afstuderen als opvoedkundige onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het moreel besef van kinderen. De kinderen kregen een moreel dilemma voorgelegd ontleend aan Kohlberg: een man krijgt geen medicatie voor zijn doodzieke vrouw. Moet hij de pillen dan stelen? Daar komt het dilemma in het kort op neer. Aan de hand van de antwoorden van de kinderen stellen we vervolgens vast hoever hun moreel besef is ontwikkeld.

Een van de kritiekpunten op mijn onderzoek was, dat het dilemma ver buiten de realiteit stond. Het bericht zoals hierboven in de Volkskrant ben ik wel vaker tegengekomen. Het is soms verdomd realitisch.