maandag 22 augustus 2011

Medailles Foekje Dillema gestolen



De bronzen en 'gouden' medailles en palmtakken van Foekje Dillema zijn gestolen. Geesje Jorna had ze in beheer voor een tentoonstelling in september. Er is bij haar ingebroken en de goudkleurige medailles en palmtakken zijn gestolen. Ook de juwelen van Jorna zijn weg. Het was de dieven dus niet specifiek te doen om de medailles. Het gaat om 17 onderscheidingen van Foekje. Het zilver is er nog. Dat is een schrale troost. De medailles lagen 50 jaar in Nieuw Zeeland en waren pas dit jaar terug in Nederland.

Mochten de dieven erachter komen dat niet alles goud is wat er blinkt, dan kunnen ze de medailles misschien anoniem terugsturen. De kans is klein want de inbraak was al op 6 augustus. Die dag is namelijk ook bij de buren het goud weggehaald. Pas vandaag is de inbraak bij Jorna ontdekt.

Het is wel klungelig als je een tijdje weggaat en je bewaart deze medailles in een sigarenkistje thuis. Er zijn toch kluisjes te huur!

Dillema is in 1950 geschorst omdat ze mannelijke geslachtskenmerken had. Het testosteron uit testikelweefsel zou haar oneerlijk voordeel hebben gebracht. Dillema is zo geschrokken van deze diagnose dat ze er nooit meer over wilde praten.