donderdag 29 december 2011

Bonita Avenue

Er zijn films die ik liever niet gezien had en boeken die ik liever niet gelezen had. The silence of the lambs bijvoorbeeld en Bonita Avenue van Peter Buwalda. Niet omdat het slecht geschreven is, in tegendeel, maar omdat het weerzinwekkend is.

Pornografie, doodslag, drugsgebruik, verwaarlozing, overspel, schizofrenie, obesitas, extreem geweld, zelfmoord en een zwaargewicht die zich in het slipje van zijn dochter wurmt. Als je daar net als ik niet van houdt, moet je het maar niet lezen. En al deze elementen komen tezamen in één gezin. En niet een gezin dat aan de zelfkant leeft, maar het gezin van de minister van onderwijs in Kok II. De leden van het gezin zijn allemaal extreem maar toch van vlees en bloed en dat is de verdienste van de schrijver. Een onwaarschijnlijk, goed geschreven boek.

Maar gelukkig is er ook Janis een van de gezinsleden, wier karakter nauwelijks wordt uitgewerkt door de schrijver. Ze is alleen op het eind even nodig om het plot te kunnen voltrekken. Het boek kent gelukkig ook zwakke plekken.