zaterdag 22 september 2012

Gooien als geslachtstest

Meisjes gooien een bal anders dan jongens. Vaak met het verkeerde been voor en alsof ze een dartpijltje gooien. Ze halen daarmee circa 50 tot max. 70% van de werpafstand van jongens. Dit verschil is drie tot vier keer sterker dan andere sekseverschillen in sport. Volgens wetenschappers is het gooiverschil (throwing gap) HET belangrijkste genderverschil in sport. Het wordt in elk geval nauwelijks verklaard door testosteronspiegels. Het is techniek.

Vooral voorafgaand aan de puberteit zouden meisjes even ver moeten kunnen gooien als jongen, maar dat is niet zo. Jongens gooien al vanaf vier jaar aanzienlijk verder dan meisjes. De oorzaak zoeken wetenschappers in de opvoeding. Meisjes doen andere spellen dan jongens. Aboriginalmeisjes gooien namelijk verder dan westerse meisjes. Mijn zoon kan goed gooien omdat hij als peuter al de bal voor de hond wierp. Hij sloeg met een liniaal een bal weg toen hij nog geen twee was.

Ik vraag me daarom af waarom we niet al die mensonterende geslachtstesten laten vervallen en sporters indelen op de manier waarop ze gooien. Je ziet de gooiverschillen hieronder:
De strekking van de werparm
De beweging van de heupen
De draaibeweging
etc.