vrijdag 14 september 2012

Zwarte Joodse humor

Nathan Englander gekocht. Waar we het over hebben als we het over Anne Frank hebben. In het eerste verhaal spelen twee echtparen het Anne Frank-spel in de voorraadkast. Ga het zelf maar lezen.

Illustratief voor Englanders zwarte humor is in het verhaal dat de orthodoxe Yerucham vertelt. Hij begeleidt zijn seculiere, veramerikaanste vader, een overlever, naar zijn golfclub en ziet tot zijn verbijstering in de kleedkamer een man zitten met een getatoeëerd kampnummer op zijn arm, dat bijna identiek is aan dat van zijn vader. ‘Kijk, een vijf’, zegt hij tegen zijn vader. ‘En bij jou staat er een acht.’ Er zitten maar twee cijfers tussen. Zijn vader reageert met: ‘Dat betekent alleen maar dat hij voorgedrongen is. Toen, net als nu.’ ‘Krijg de klere,’ zegt die ander.


Het kampnummer van Anne en Margot Frank moet overigens ergens tussen de A-25060 en A-25271 gelegen hebben. De letter A is vanaf mei 1944 toegevoegd aan het cijfer voor de eerste 30.000 vrouwen en meisjes. Daarna volgde de B-serie. Anne kwam in september 1944 aan in Auschwitz.

In eerste instantie werden de nummers op de kampkleding genaaid. Toen de kleding na de dood steeds vaker werd verwijderd zijn de nummers op het lichaam getatoeëerd. Er is alleen in Auschwitz en Birkenau getatoeëerd. Het was een manier van identificatie.