zondag 25 november 2012

De flyer van Oudwoude

Wim Dankbaar en zijn aanhangers zijn aan het flyeren geslagen in Kollum en omgeving. In die flyer spreken ze van een "bewezen leugen" dat Jasper S. verantwoordelijk is voor de dood van Marianne Vaatstra. De inwoners zijn er niet van gediend.

Dankbaar doet al vele jaren onderzoek naar de zaak Vaatstra, eerst samen met Peter R. de Vries, maar nu hebben ze ruzie. Dankbaar kent elk detail. Je zou denken dat hij dus gelijk heeft. Maar niets is minder waar.

Dankbaar is in een tunnel terecht gekomen, waaruit ontsnappen niet meer mogelijk is. Hij heeft wat ze in de psychologie nemen een 'closed mind'. Voor nieuwe denkwijzen staat zijn brein niet meer open. En dat gaat heel ver. In zijn complot is het gehele OM betrokken inclusief het NFI en uiteindelijk de minister van Justitie. Het begint op laster te lijken.

Een closed mind wil niet zeggen dat je dom bent. Peter R. de Vries heeft het buskruit niet uitgevonden, Dankbaar is een slimme man. Maar hij zit voor de rest van zijn leven in de kooi van zijn denken. Hij zal nooit toegeven ook al bekent Jasper S. en zijn er nog meer bewijsmiddelen gevonden op zijn erf. Dankbaar geeft nooit op. Het is beter dat wij Dankbaar opgeven.