maandag 19 november 2012

Jasper S. blanke boer met een dissociatieve fugue?

'Een blanke Friese boer' staat overal. Hebben ze in Friesland ook zwarte boeren dan? Nee, het gaat natuurlijk over de vingers die allemaal beschuldigend richting het asielzoekerskamp hebben gewezen. Is het de blanke boer om de hoek. Wie melkt nu de koeien? Wie biedt excuses aan?

Japer S. is een aardige, nuchtere man. Heel sociaal, hele dorp altijd over de vloer. Zo zijn moordenaars ook. Er is een match met het Y-chromosomaal DNA. "Autosomaal" zei de officier, maar een Y-chromosoom is juist niet autosomaal. Het gaat om het geslachtschromosoom Y. Stukjes DNA die uniek zijn en van vader op zoon gaan. Je herkent als het ware het Y-chromosoom.
Het gaat dus naar grote waarschijnlijkheid om zijn sperma dat is gevonden op het lichaam van Vaatstra. Je weet het niet 100% zeker. En een DNA-overeenkomst is geen bewijs voor moord. Ook al beweert Peter R. van wel, maar die is nooit zo goed als het op bewijzen aankomt. Peter R. de Vries is geen raketgeleerde zullen we maar zeggen.

Ik begrijp dat Jasper S. een dissociatieve stoornis zou kunnen hebben met vluchtgedrag (fugue). Iemand die onverwacht maar doelbewust van huis gaat. Hij heeft al eens op zo'n avond een auto bij de buren gestolen om te gaan joyriden. Zijn rijbewijs was hij toen al kwijt. Eenmaal onderweg werd hij min of meer wakker. Wat ben ik aan het doen? Hij claimde toen dat hij het hele geval buiten zijn bewustzijn plaatsvond. Dat is in de psychologie bekend als dissociatie. Het bewustzijn valt min of meer uiteen.

Aangetoond is dat bij Jasper S. overigens niet. Het is een theorie. Hij is nooit echt psychiatrisch onderzocht. Hij herkende zichzelf niet, beweerde hij. De rechter wilde toen niet helemaal met hem meegaan. Hij kreeg een boete.