vrijdag 23 november 2012

Vaatstra en Dillema

De zaken hebben weinig tot niets met elkaar te maken en misschien vind je de vergelijking zelfs oneerbiedig. Dat neem ik maar op de koop toe. De verschillen zijn groot, maar er zijn ook wat overeenkomsten. De eerste is natuurlijk de gemeente Kollumerland met de kernen Burum, Kollum, Oudwoude, Veenklooster..... Vaatstra en Dillema zijn er beiden opgegroeid en gestorven: de een beestachtig vermoord, de ander oud en ziek.

Er is meer: het Y-chromosoom. In beide zaken speelt een Y-chromosoom een belangrijke rol. In het DNA van Dillema is een Y-chromosoom aangetoond; In de zaak Vaatstra is er een match tussen een uniek stukje DNA in het sperma gevonden op het lichaam van Vaatstra en het DNA in het wangslijm van  Jasper S. Ook daar draait het om het Y-chromosoom.

Vaatstra en Dillema: de complottheorie. In beide zaken spelen complottheorieën en grote rol. Dillema zou zijn 'kaltgestelt' door het echtpaar Blankers en de KNAU. Deze samenzweringstheorie wordt uitgedragen door Kees Kooman en ook door de NPS in Andere Tijden Sport. Er is geen flinter bewijs voor deze theorie. In de complottheorieën rond Marianne Vaatstra spelen mr.drs. Bou en Wim Dankbaar een grote rol. Het gehele OM is in hun complot betrokken, inclusief de laborante van het NFI. Alles om een asielzoeker uit de wind te houden.

Weet je wat het is met dergelijke theorieën  Hoe minder bewijs ervoor is, hoe krachtiger het geluid van de bedenkers wordt. Boer Jasper S. is niet meer 100% onschuldig maar 1000%, de bewijzen tegen Ali H. zijn sinds deze week ineens 'keihard'. Wim Dankbaar gooit deze week flyers in de brievenbussen in Oudwoude met het fanatisme van een Jehovagetuige. Het zijn net gelovigen die op de dag dat de wereld juist niet verging, met gesterkt geloof doorgaan. Zij hebben zelf helemaal geen bewijzen nodig voor hun theorietjes. Die staan als een huis. Karl Popper draait zich om in zijn graf.

Het mysterie Dillema is geen mysterie meer: ze was een interseks en daarom volgens de maatstaven van 1950 afgekeurd. Het mysterie Vaatstra is nu ook dicht bij de ontknoping. Jasper S. heeft heel wat uit te leggen. Maar de complottheoristen zullen altijd doorgaan in hun strijd tegen wat zij 'het onrecht' noemen.