donderdag 21 maart 2013

De biologische lente: kievitsei

Opnieuw vist Friesland achter het net. Het eerste kievitsei is gevonden in Ede. Al jaren worden de eieren op deze hoogte in ons land als eerste aangetroffen. Utrecht, Gelderland. Het raapjaar kan weer beginnen. In Friesland mogen 6.307 eieren geraapt worden. Hoe komen ze in godsnaam aan dat absurd precieze aantal? En waarom mogen de Friezen blijven rapen?

Het antwoord op de laatste vraag luidt dat het bij de Friese traditie hoort om eieren te rapen. Zo ken ik er nog wel een paar. Veel eieren werden vroeger geraapt door arme lui om geld bij te verdienen. De eieren gingen rechtstreeks naar de poelier. Het was een vorm van stropen. Maar nu dat aantal.



Dat aantal is gebaseerd op het rekenmodel van Munsters. Dat model is weer afgeleid op modellen van de Europese commissie. Munsters heeft de populatie van kieviten in de Provinsje geschat (!). Om nu binnen de 1% sterfte van de populatie te blijven, leidt deze schatting tot een maximum aantal van 6.307 eieren. Als je beseft dat het om een schatting gaat is het een absurd precies aantal.

Ik heb een glazen kistje, met haaientanden, een kaakje, een onbestemd uitgeblazen ei (kievit?) en een afgezaagde babyolifantentand. Althans dat stel ik me ervan voor. Of een tijgertand. Ik heb de tand ooit gevonden in weer een ander kistje bij een rariteitenhandeltje. Erg!