zaterdag 25 mei 2013

Ellen de Visser: De strijd om de sekse

Ellen de Visser schrijft De strijd om de sekse in de Volkskrant. Het gaat over vier verwante atletes die hebben besloten een operatie te ondergaan vanwege een verstoorde geslachtsontwikkeling. Die operatie is onomkeerbaar en daarop is kritiek. Zo worden teelballen verwijderd, de clitoris verkleind en de vagina gecorrigeerd. De keuze om man te worden is daarna nauwelijks nog mogelijk.

Leuk voor de bühne
Jammer dat het artikel van Ellen de Visser in details rammelt. Zo staat er dat Ewa Klobukowska de eerste atlete is die voor het leven is geschorst (dat was 1967), en dat Foekje Dillema in 1950 voor het leven is geschorst. Volgens mij is dat 17 jaar eerder. Dat Foekje na een geheime seksetest is geschorst, is ook al niet waar er was niets geheims aan. Afijn, prof. Grootegoed noemt Foekje ondanks haar Y-chromosoom een vrouw. Dat is leuk voor de bühne natuurlijk, maar de term vrouw laat zich wetenschappelijk helemaal niet omschrijven, dus daar kan hij geen buil aan vallen. Ik zou die term willen laten opgaan voor alle atletes in deze tragedies en ook voor de paus want die draagt een jurk.
etc. etc.


De voorstanders van testosteronbepaling buitelen in dit stuk over elkaar heen en er is niemand die zegt: Ho! Moeten we in de 21ste eeuw nog wel gaan kijken wat er wel of niet in de onderbuik van een atlete zit?

Het allerergste
Het is de verslaggeefster Ellen de Visser volledig ontgaan dat er wereldwijd toonaangevende medische, ethici en genetici zijn die al 25 jaar pleiten voor de volledige afschaffing van gendertesten. Omdat ze discriminerend zijn en immoreel en op persoonlijk niveau ongelooflijk ingrijpend. Het is oppervlakkige journalistiek die het gevolg is van het feit dat steeds dezelfde mannen in ons land het woord mogen voeren over deze problematiek.