zondag 29 september 2013

Eindelijk aangetoond

Autorijden is slecht voor de eierstokken. Een sjeik in Saudi-Arabië heeft het nu vastgesteld. Heb ik altijd al gedacht. Jan Swammerdam zei het al in de 17e eeuw.

Nou ja, in 1950 dachten atletiekcoaches ook nog dat sport slecht was voor de eierstokken. Als je die had natuurlijk dan.

zondag 22 september 2013

Meelfabriek Leiden


Vrienden door de telefoon

Mijn zoontje, hij is 11, verzamelt nu zijn vriendjes rond zijn telefoon. Hij speelt en sms't nu met vriendjes waarmee hij tot voor kort niet speelde. Maar ze hebben allemaal Touch op de telefoon. Als  je Touch hebt ben je een vriend. Touch is net zoiets als Whatsapp. Zelfs met meisjes communiceert hij nu. Ik ken hun namen niet eens.
Hoi
Hoi
Ben je er
Ik verveel me
Watte Fuck
Is Ingmar bij jou


En zo leert hij eindelijk schrijven!

donderdag 19 september 2013

Superoplossing: met de auto naar school

Een superoplossing is een oplossing die zich uiteindelijk tegen je keert. Neem Macbeth: zijn vrouw gaat het lot een handje helpen, omdat ze zich door de voorspelling van de heksen volstrekt onkwetsbaar voelt. Ze doodt koning Duncan. Dan gaat het toch finaal mis.

Ik moest daaraan denken bij het nieuwsbericht dat steeds meer kinderen met de auto naar school worden gebracht. 30% van de kinderen wordt met de auto gebracht! Nu kun je ten eerste denken 'met al die extra auto's bij school wordt het steeds onveiliger'. Maar wat belangrijker is, is dat de kinderen geen fietservaring meer opdoen in druk verkeer. En je leert pas fietsen als je je in het verkeer begeeft. Eerst samen met je vader en moeder, later alleen.

Straks wordt je kind alsnog doodgereden omdat het een gevaar op twee wielen is.  

woensdag 18 september 2013

Kennedy en Rutte

Don't ask what your country can do for you, but ask what you can do for your country. Dat is vast de leus die boven het bed van Rutte hangt, uit de inaugurele rede van Kennedy. Hoewel hij natuurlijk niet over de participatiesamenleving had, maar de vrijheid van de mens op het oog had. In Amerika zijn de woorden altijd veel groter dan bij ons.

We moeten volgens de troonrede op weg naar een participatiesamenleving, volgens mij niet als ideaal, maar een manier om vooral niets meer van de overheid te verwachten. Als u uw portemonnee trekt, houden wij hem op slot. Als u nou maar uw spaarcentjes naar de markt brengt, verdwijnt de crisis als sneeuw voor de zon. Maar zeg dat maar eens tegen iemand die zijn baan kwijtraakt. Of kwijtgeraakt is. Of in een bedrijf werkt dat geen klanten meer heeft. Dan spreken we al snel over 1 miljoen Nederlanders.

Het doet denken aan het prisoner's dilemma. Je kunt alleen maar de crisis overwinnen als iedereen zijn spaargeld uitgeeft. Maar kun je de ander wel vertrouwen dat hij dat gaat doen als jij bereid bent geld uit te geven? Nee, dat vertrouwen is er niet.


dinsdag 17 september 2013

Offerti? Niet doen!

Bij Offerti kun je als professional offertes uitbrengen op opdrachten van allerlei organisaties. Dat leek me wel een goed idee: je koopt credits en je krijgt dagelijks opdrachten via de mail. Je kunt dan online een offerte uitbrengen. Klinkt goed, maar...

Ik betaalde 32 euro.  Bij mijn derde offerte had ik al geen credits meer. Ik had dus twee offertes uitgebracht voor 16 euro per offerte en geen idee hoe groot de concurrentie was. Misschien was ik wel een van de dertig. Dat is lekker binnenlopen voor Offerti.

Ik zou zeggen 'niet doen', het kost veel te veel geld en je hebt geen idee wat er achter de schermen gebeurt.


maandag 16 september 2013

B1

Ik ga mij toeleggen op het B1-niveau. B1 staat voor het taalniveau dat 95% van de Nederlanders begrijpt. Eenvoudig Nederlands dus, in eenvoudige, verzorgde spreektaal. Dat betekent niet alleen korte zinnen, maar ook moeilijke woorden uitleggen. Het betekent ook dat lezers het verband snappen tussen zinnen.

B1 is als schrijftaal bedoeld voor teksten voor een algemeen publiek. Zoals brieven aan burgers, polisvoorwaarden en brochures over gezondheid. Geen lastige woorden, geen kleine letters.

Niet alles valt op dat niveau uit te leggen. Maar dat hoeft ook niet. Het gaat om teksten die de meeste Nederlanders aangaan. B1 is geen jip-en-janneketaal. Je hoeft niet op je hurken te gaan. 

Veel teksten roepen vragen op. Ze zijn niet bedacht vanuit de lezer. Die moet centraal staan. Het gaat om zijn of haar vragen. Schrijf kortom helder en gericht op de lezer! 


Toeps

Vorige week ging ik met mijn Daantje zijn bril afhalen bij de brillenzaak. Ik wist al dat er een Zuid-Afrikaanse daar de leiding heeft (geloof me, dat wil je echt niet een Zuid-Afrikaanse als baas. Ik kan het weten). Toen ze binnenkwam zei ik: "Hoe gaan dit?"
Volledig op de automatische piloot zei ze: "Goed. Met u?"
Ik vermoed dat ze zich pas later realiseerde wat er gebeurde.

Toeps wordt een App voor het Afrikaans.


-dt

Ik heb vandaag even tijd. Kan ik eindelijk mijn artikel schrijven over de uitspraak van de 't' in 'hij wordt.'

woensdag 11 september 2013

De Troonrede in gewoon Nederlands? B1?

De Raad van Europa pleit ervoor om teksten bedoeld voor een algemeen publiek zo te schrijven dat 95% van de Nederlanders de tekst begrijpt. In de wandelgangen ook wel het B1-niveau genoemd. De Troonrede is weliswaar bedoeld voor de Staten Generaal, maar toch zeker ook een tekst die veel Nederlanders zullen lezen of horen. Kan het in eenvoudig Nederlands?

Eenvoud
Jaarlijks zijn er deskundigen die een vereenvoudigde versie van de troonrede maken. Dat is technisch ook wel mogelijk: je kunt zinnen opdelen, moeilijke begrippen uitleggen enzovoorts. In principe is alles gemakkelijk uit te leggen. Maar gaat de burger het dan ook begrijpen? Ik denk dat het niet zomaar kan. Veel alinea’s in de troonrede hangen namelijk als los zand aan elkaar. Neem dit fragment bijvoorbeeld:

Vanaf 1 januari gaat de AOW-leeftijd geleidelijk omhoog, tot 67 jaar in 2023. Verhoging van het hoge btw-tarief per 1 oktober aanstaande en de nullijn voor de ambtenarensalarissen dragen direct bij aan een lager begrotingstekort. De bankenbelasting wordt verdubbeld en buitensporige bonussen worden zwaar belast. Door veranderingen in de WW en het ontslagrecht wordt de arbeidsmarkt flexibeler. Op de woningmarkt is de overdrachtsbelasting inmiddels structureel verlaagd. De begroting die de regering u vandaag aanbiedt, bevat ook een voorstel gericht op het aflossen van hypotheekschulden. 

Samenhang
Het springt van de hak op de tak. Er is geen samenhang tussen de zinnen. Onderzoek heeft al eens aangetoond dat lesmateriaal voor het VMBO onbegrijpelijk is doordat de samenhang ontbreekt. Er zijn geen verbindingswoorden zoals: daarom, dus, echter, maar. Het versimpelen van de troonrede heeft op dit punt weinig zin. Het zou daarom veel verstandiger zijn als de koning een samenhangend verhaal, een visie voorleest. Al die maatregelen kun je immers wel in de bijlage vinden.

zondag 1 september 2013

Paul Pijper

Ik zoek Paul Pijper die in de jaren 70 in Den Haag bij huiswerkklas Saeijs zat (jaren 70). Als je jezelf googelt, neem dan contact met me op. maxdohle AT casema.nl