zaterdag 12 april 2014

De achtertuin is natuur

Volgens Sharon Dijksma is je achtertuin natuur. Dat is een gevaarlijke uitspraak. Het betekent 'zeur niet over de teloorgang van de natuur en kijk eens verder dan je neus lang is'. Mijn achtertuin is net als alle achtertuinen geen natuur, maar getemde natuur. Keurig binnen de perken gehouden en een combinatie van planten die je in de natuur nooit ziet. Je kunt er niet in wandelen of voetballen want als een Nederlands bos zo groot is als een postzegel, is een achtertuin een microchip.

En dan nog heeft lang niet iedereen een tuin. Wat zou ze voor deze mensen in petto hebben? Kijk eens goed naar je kamerplanten. Dat is ook natuur. Of de schimmel op het brood. Ook natuur. Een spin in de morgen. Ga zo maar door.

Is een koe in het weiland natuur? Nou nee. De beesten zijn permanent aan de diarree van al dat gras. Heb je wel eens de stront gezien van een hekrund? Dan weet je dat een koe in de wei geen natuur is. Toch wil Dijkstra de koe in het weiland. Maar wat wil de koe? Die heeft volgens mij helemaal geen zin in weiland. Geen zin in regen en knallende zon zonder schaduw, die wil ook wel eens wat anders dan gras. Met deze staatssecretaris wordt het niks met de natuur.

Ik zou zeggen koe naar binnen, in een lekker lichte loopstal en het weiland teruggeven aan de natuur.