donderdag 25 september 2014

Weer een monument voor Foekje

Het was me even ontgaan, maar aan het begin van de zomer is opnieuw een monument voor Foekje Dillema geïnstalleerd. Een monumentaal werk van Ids Willemsma bij Museum Belvédère (Joure). Het zijn de benen van de startende hardloopster. Ook de landelijke pers heeft er geen aandacht aan besteed. Je kunt niet bezig blijven natuurlijk.

Maar als je de aanwezige pers leest, merk je dat de kennischaos rondom Dillema nog steeds compleet is. Dat is vooral te danken aan de documentaire van de NOS. De makers wilden iedereen tevreden stellen en dat draait altijd uit op een mislukking.

Zo lees ik bij de powervrouw Dirkje van Bennekom dat Foekje "wel degelijk een vrouw was, weliswaar met wat meer mannelijke chromosomen dan gemiddeld." Dirkje heeft niet opgelet bij biologie.Want:

Vrouwen zijn XX, mannen XY. Het Y-chromosoom is het chromosoom waar een kind jongen van wordt. "Wat meer mannelijke chromosomen dan gemiddeld," is dus onzin want vrouwen hebben gemiddeld 0,0 mannelijke chromosomen. Vrouwen met een mannelijk chromosoom zijn interseksen, zij bewegen zich tussen de polen man en vrouw. Ook Foekje. In haar tijd werd ze hermafrodiet genoemd. En daarom is ze niet naar de geslachtskeuring gegaan en daarom is ze vervolgens geschorst. Heel moeilijk is dat niet.