maandag 12 januari 2015

Een sneeuwpop is haram

Het tweede gebod geldt niet alleen voor Joden maar ook voor moslims. Maar het verbod op afbeeldingen zit veel dieper in de islam dan in het jodendom (laat staan het christendom). Mohammed hield zich in zijn leven vrijwel uitsluitend bezig met het tweede gebod en dus met het vernietigen van afgodsbeelden. Er waren immers heel wat (af)goden in zijn omgeving (Mekka). De Ka'ba in Mekka stond er vol mee.

Mohammed zag het als zijn taak om Mekka en Medina en andere steden te ontdoen van afgodsbeelden. Daarna is hij gewoon in zijn warme bedje doodgegaan. Mission accomplished. Asjhadoe ʾan lā ʾilāha ʾillā-llāh(oe). Ook die getuigenis gaat daar in de kern over: er is geen god dan god. Aanbid geen afgoden

Daarom vind ik het wel goed dat een Saoedische Sjeik nu het maken van sneeuwpoppen verbiedt. Dat is waar de islam zich mee bezig zou moeten houden, met het bestrijden van afgoderij. Het tweede gebod is de kerntaak van de islam. Niks meer en niks minder. En dan zijn we van al het andere gelazer af.