vrijdag 1 mei 2015

Ethiopische Joden

Het blijft maar rommelen in Israël  tussen de Ethiopisch Joden en de overige Joden. 120.000 Ethiopische Joden wonen nu in Israël. Zij hebben gebruik gemaakt van de migratieregel dat een Jood altijd welkom is in het land.
Eerst heeft Israël geprobeerd de voortplanting te stoppen door het stiekem geven van de prikpil aan Ethiopische vrouwen. Nu is er een zwarte - Ethiopische - soldaat gemolesteerd door de politie. Dat geeft demonstraties vergelijkbaar met de VS.Bovendien leven veel Ethiopische Joden onder de armoedegrens. Is het nou racisme of geloven de overige Joden niet dat de Ethiopische Joden bij de Joodse familie horen?
Uit DNA-studies blijkt dat de Ethiopische Joden verwant zijn met Ethiopië en niet met het Midden-Oosten. Vermoed wordt daarom dat het hier oorspronkelijk om bekeerlingen gaat. Dat zal zeker meespelen nu in Israël. Jood ben je vooral door geboorte. 
Aan de andere kant hebben de Oost-Europese joden zich ook behoorlijk gemengd met Europeanen. Dat verklaart waarom er Joden zijn met een Europees uiterlijk: blonde of rode haren, blauwe ogen. Als ik het goed heb is 30% van het DNA Europees, de rest is wel verwant aan het Midden-Oosten. Vermoed wordt dat er aanzienlijk is getrouwd tussen Joodse mannen en Europese vrouwen. De grap is dat Palestijnen meer verwant zijn aan de bijbelse joden dan de Ashkenaziem. Kortom wil de echte Jood opstaan?
Maar dat de Ethiopische Joden het wel nooit makkelijk zullen krijgen in Israël dat durf ik wel te voorspellen.