woensdag 3 juni 2015

De Nico Scheepmaker Beker 2

Op de website schrijft de organisatie dat ze een prijs geeft aan het beste sportboek van het jaar. Maar is dat wel zo? Ik denk het niet.

De prijs gaat namelijk naar het beste boek dat is voorgedragen door de uitgeverijen. Hoewel de organisatie vaak verschillende versies geeft van wie en wat. Laat ik nu maar uitgaan van de versie van de uitgeverijen. 

Als een uitgever een boek niet voordraagt kan het boek dus ook niet winnen. Dat is kennelijk in 2010 gebeurd met het boek De Nederlandse maagd van Marente de Moor. Zonder twijfel is dat boek een sensatie in de wereld van sportfictie. Het boek won de AKO prijs. Maar bij de Nico Scheepmaker Bekert bleef het stil. Het was De kans geweest om eens een vrouw de NSB uit te reiken. Zoals ik al eerder schreef is dat nog nooit gebeurd en er is ook nog nooit een boek over een sportvrouw bekroond. Come to think of it met het boek van De Moor hadden ze twee vliegen in 1 klap kunnen slaan. 

Op 17 juni mag de jury aanschuiven bij Jinek. Daar gaan ze het ook hebben over vrouwensportboeken en dat er zo weinig zijn etc etc. Maar hadden ze nou maar De Moor bekroond dan hadden ze een stimulans kunnen geven. Nu is het een mannendingetje.