vrijdag 19 juni 2015

Dutee Chand vecht schorsing uit de atletiekcompetitie aan

Voor het eerst sinds de nieuwe regels over testosteronwaarden bij sportvrouwen zijn ingegaan, heeft een atlete daartegen protest aangetekend. Het gaat om de 19-jarige Dutee Chand uit India. Chand is geschorst vanwege te hoge testosteronwaarden in haar bloed. Volgens de atletiekfederatie en het IOC maakt het hormoon testosteron het verschil uit tussen prestaties van mannen en vrouwen.

Mannen hebben doorgaans testosteronwaarden die minimaal tien keer zo hoog zijn als die van vrouwen. Daarom worden vrouwen met testosteronwaarden in de mannelijk range uit de competitie gehaald (tenzij ze volledig ongevoelig zijn voor dit hormoon). De vrouwen met hoge T-waarden die wel gevoelig zijn moeten daar eerst wat aan laten doen. Dan kan een operatie zijn en/of een hormoonkuur. Chand weigert zo'n behandeling te ondergaan. Er is immers geen bedrog in het spel. En ze is niet ziek.

Dutee Chand vecht haar schorsing nu aan, haar argument is onder meer dat haar testosteronwaarden natuurlijk zijn en, misschien belangrijker, dat wetenschappelijk niet is aangetoond dat vrouwen baat hebben bij hoge T-waarden. En ten derde dat de richtlijn discriminatoir is. 

De 'Supreme Court of Sport' in Zwitserland (Court of Arbitration for Sport) moet uitspraak doen over deze mogelijk ingrijpende zaak. Dat kan nog maanden duren overigens.