donderdag 23 juli 2015

De peuk van Sandra Bland

Sandra Bland wordt in Texas door een agent langs de kant gezet. De agent vraagt haar beleefd haar sigaret uit te maken, maar Bland kent haar rechten en zegt de agent dat ze best mag roken in haar auto. Eerlijk gezegd had ik die sigaret uitgemaakt. Maar Bland is ge├»rriteerd. Ze geeft geen duimbreed toe. Dat is die agent niet gewend. Hij is onderkruipsels zoals ik gewend. 

Je behoort je rechten te kennen, maar agenten houden niet zo van mensen die hun rechten kennen. Hij draagt haar dan op uit de auto te stappen. Dan is de situatie al aan het escaleren. Ook uitstappen hoeft Bland niet te doen. Ze is aangehouden vanwege het wisselen van baan zonder haar knipperlicht te gebruiken. De agent heeft dus niets in haar auto te zoeken. Hij sleept haar dan met gebruik van een stroomstootwapen uit haar auto. Hij arresteert haar, maar waarvoor???

De zaak escaleert omdat beiden dat willen. Maar de agent had juist moeten de-escaleren. Geef haar die bon sukkel en de zaak is klaar. Drie dagen later is Bland dood. Waarom moet Bland drie dagen in de bajes zitten? Vanwege dat knipperlicht? Bizar!

Maar de vraag is of Sandra Bland nog had geleefd als ze niet gerookt had.