vrijdag 6 november 2015

Moortje, de eerste zwarte schmink in Nederland


Moortje is een blijspel van Bredero. Het stuk in vijf bedrijven is gepubliceerd in 1615. Het is een vrij ingewikkeld verhaal dat draait om een hoer, twee slaven een blanke en een zwarte en enkele mannen die om de gunst strijden van Moy-aal, de hoer in het spel. Moortje is de bijnaam van Negra een zwarte vrouw uit Angola. Moortje is niet al te fraai afgebeeld door de socialist Albert Hahn jr. en eigenlijk speelt zij maar een klein rolletje.

Moy-aal wil graag ook een zwarte slavin, maar krijgt in eerste instantie van een kapitein een blank meisje genaamd Katrijntje dat hij uit de slavernij heeft bevrijd. Writsart is direct tot over zijn oren verliefd op dit meisje, vermomd zich als een zwarte slavin en laat zichzelf cadeau doen aan Moy-aal. Zij geeft 'haar' opdracht om Katrijntje te beschermen. Maar eenmaal binnen verkracht hij Katrijntje. Dat is de kern van het stuk Moortje.

Moortje is in 1993 nog uitgevoerd in Amsterdam. Ik kende het stuk vanwege de beschrijving van het schaatsplezier op de Amstel. Ik vermoed dat de uitvoering nu op protest zou uitlopen. Mogelijk zal hetzelfde gelden voor De Toverfluit van Mozart, waarin een zwarte slaaf een blank meisje wil verkrachten. De opera staat voor mei 2016 op de agenda. Het zal mij benieuwen!