donderdag 3 december 2015

Zwarte Piet en Ras

In 1963 stelde - what's in a name - bovenmeester Arnold Ras voor om Zwarte Piet te vervangen door witte diaken en de zak doorzichtig te maken, zodat de kinderen zouden zien dat er alleen snoep in zit. Geen Zwarte Piet dus op zijn basisschool in het Brabantse Wanroij. Zijn argumenten klinken bekend: kleurlingen vinden het discriminatie en Piet fungeerde alleen maar als knecht.

Ras' voorstel om RK diaken als hulp van de Sint in te voeren, kreeg weinig bijval. Afijn, dan zou het ook een heel ander feest zijn geworden voor de kinderen. Dan hadden we nu een andere discussie.

Ras stelde verder dat je kinderen geen schrik moest aanjagen, vandaar die doorzichtige zak, maar bovendien moesten kinderen weten dat Sinterklaas gewoon ome Karel was. Zachte bovenmeesters maken stinkende wonden natuurlijk, want schrik hoort bij het leven en je kunt kinderen daar maar beter op voorbereiden.

Met de kleurlingen bedoelde Ras, mensen in Afrikaanse landen. Want veel kleurlingen woonden er niet in Nederland in 1963. Of de kleurlingen in Afrika zich druk maakten over Sinterklaas in Nederland was punt van kritiek op Arnold Ras. Nou ja alle kranten vielen gebeten over hem heen in 1963. Een kleine rel en daar bleef het toen bij.

Nu ja een klein staartje had het wel omdat een getergde Godfried Bomans verkleed als Ivanhoe naar Wanroij afreisde en daar twee diaken in een doorzichtige zak afvoerde.