zaterdag 23 januari 2016

Mogen transgenders zonder chirurgie deelnemen aan de Spelen?

Het IOC heeft een belangrijke aanbeveling gekregen om de eis van chirurgie te laten vervallen voor transgenders. De aanbeveling komt van een IOC-commissie die zich bezighoudt met dit vraagstuk.  De verwachting is wel dat het IOC de aanbeveling voor de zomer overneemt. Voortaan is de testosteronspiegel dan leidend. Atleten moeten minimaal 12 maanden voorafgaand aan de Spelen een testosteronniveau hebben minder dan 10 nmol/L. Dat is voor leken de ondergrens van het testosteronniveau bij mannen.

Deze eis bestond natuurlijk al wel. Maar de eis dat er volledige chirurgie zou moeten zijn uitgevoerd komt dan te vervallen. En ingrijpende hormoonkuur blijft noodzakelijk. Zo'n kuur heeft natuurlijk ook fysieke consequenties.

Wat betekent het voor vrouwen met een interseksconditie?
Uitgangspunt zou fair play moeten zijn. Nader onderzoek moet nog wel gedaan worden naar de invloed van testosteron op sportprestaties. Het IOC moet met andere woorden met overtuigende argumenten komen om een atlete te weigeren voor de competitie. De adviescommissie komt vervolgens met een vreemde noodsprong: interseksvrouwen zouden mee moeten kunnen doen aan de mannencompetitie. Die gedachte is bizar!