woensdag 6 januari 2016

Moord in Kloosterburen

Ik kom er vaak. Mijn schoonouders woonden er. En dat maakt het zo onvoorstelbaar. Cafe Willebrord daar kun je Groningse pizza eten. Stevig gevuld. Bij de vegetarische maaltijd zit gewoon spek bij de gebakken aardappelen. Dat werk. Het Hogeland. Om 4 uur in de nacht is Jesse van Wieren uit het nabijgelegen Leens de kroeg uitgegaan. Vandaag is zijn lichaam in de tuin van een huis vlakbij de kroeg gevonden. Zoiets ontwricht de hele streek.

Dit weekend gingen er nog 200 mensen op pad om Jesse te zoeken. Tevergeefs. En nu dit. Een ongelooflijke dreun in de dorpen, zoals Molenrij, Kruisweg, Hornhuizen en natuurlijk Leens en Klooster. Wat is daar gebeurd? 

Kloosterburen is een katholiek dorp in een overwegend protestantse streek. In Hornhuizen begon de ommezwaai. De eerste bekeerde priesters trokken vanuit die plek over wat nu de Biblebelt heet naar het zuiden. Maar Kloosterburen hield moedig stand. Buren is een benaming van een nabijgelegen dorp met een kerk. In Kloosterburen was dat natuurlijk een Klooster. Dat is nu hotel. Vooral motormuizen komen er graag. Het voormalige stadhuis staat te koop. Een ideale B&B! Deze foto maakte ik er van de zomer. Gezicht op Kloosterburen.