maandag 22 februari 2016

Illegaal downloaden

Het illegaal downloaden ligt onder vuur. Producenten, muzikanten en schrijvers verliezen een deel van hun inkomsten. Maar is dat wel zo met boeken? 

De omloopsnelheid van boeken is enorm. Vrijwel niemand koopt een boek dat al een jaar uit is. Op de tweedehandsmarkt is een recent boek niks waard. Dat is vreemd. Een boek wordt heus niks minder als het een jaar op de plank ligt. Boeken moeten kennelijk direct gelezen worden. Ik doe daar niet aan mee. Ik lees zelden recente boeken. Over een paar maanden kun je het boek overal downloaden. Ik zou daarom zeggen geef alle boeken na een jaar gewoon vrij. Gratis of voor weinig. Dan leest nog eens iemand je boek. Voor de verkoop maakt het weinig uit. Mensen blijven toch wel naar de boekhandel rennen om de meest recente boeken te kopen. En dan ben je meteen van al die sores af. 

Of neem bijvoorbeeld De Naam van de Roos. Het vloog met tienduizenden exemplaren de winkel uit. Wie koop het nu nog? Niemand. Is het daarom minder? Nee, het is nog altijd even spannend als je het boek voor het eerst leest. Maar ja je doet natuurlijk niet mee aan de leeshysterie als je nu de dat boek nog leest. Hup op naar de nieuwe Connie Palmen. Is dat boek beter dan de oude Palmen? Nee nog even slecht als altijd. Hou toch op. Downloaden over 12 maanden. Liefst (bijna) gratis en legaal.