dinsdag 19 juli 2016

Testosteron en sportprestaties

Bij een aantal sporten is een hoge testosteronspiegel een groot voordeel. Neem gewichtheffen en kogelstoten. Maar er zijn ook sporten waarbij testosteron geen rol van betekenis speelt en het dus weinig zin heeft om het hormoon te slikken.

Vrouwen die volledig ongevoelig zijn voor mannelijke hormonen - CAIS - doen het namelijk relatief goed in sporten als hardlopen. Hun cellen reageren niet op mannelijke hormonen. Testosteron doet ze helemaal niets. Ze hebben in hun cellen X en Y chromosomen, maar omdat de cellen niet reageren op mannelijke hormonen zien ze er uit als vrouwen. Aan de buitenkant, want van binnen hebben ze testikels of testesweefsel. Het testosteron dat deze testes produceren, laat de vrouwen koud. Ze hebben ook geen natuurlijk schaamhaar.

Juist omdat deze CAIS vrouwen het zo goed doen, kun je je afvragen of het gebruik van testosteron op de atletiekbaan wel zinvol is. Ik denk namelijk dat juist andere factoren de doorslag geven. Symmetrie, heupbeweging, longcapaciteit, vetpercentage. Veel factoren die verschillen bij mannen en vrouwen. Testosteron voegt daar niets aan toe. 

De Spaanse hordeloopster Maria Patino is zo'n CAIS-vrouw: