dinsdag 23 augustus 2016

Foekje Dillema was ook hyperandrogeen

Nu we het verhaal van Caster Semenya kennen is het goed te weten dat Dillema en Semenya met hetzelfde probleem opgescheept zaten: veel lichaamseigen testosteron. Dat heet in vaktermen hyperandrogeen (androgeen betekent mannelijk hormoon). Het is geen ziekte, maar veroorzaakt wel lastige problemen, zoals baardgroei en lage stem. Je bent bovendien onvruchtbaar.

De overdaad aan testosteron (androgeen) wordt veroorzaakt door inwendige testikels als gevolg van een Y-chromosoom. Dat chromosoom codeert namelijk voor testikels bij een foetus. Deze vrouwen zijn geen man en ook niet geworden omdat er ook sprake is van meerdere x-chromosomen. Twee keer X en één keer Y. Daardoor is hun geslachtontwikkeling verstoord. Geen baarmoeder en eierstokken, wel inwendige testikels. Ze zijn interseks, ze bewegen zich tussen de uitersten man en vrouw.

Caster Semenya is alleen geliefd in Zuid-Afrika. Zou Dillema nu aan de start staan zou ze ook kunnen rekenen op hoon. Dat was in 1950 zo en is in 2016 niet anders. Iedereen heeft recht op sport volgens het IOC, maar dat recht wordt overruled door het principe van fair play. Semenya en Dillema zouden oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van andere vrouwen.