dinsdag 14 maart 2017

Transgender hardloopster krijgt 18 jaar cel

Lauren Jeska voormalig Brits kampioene veldlopen heeft 18 jaar voor de boeg. Vorig jaar maart viel ze een offficial van de Britse Atletiek Unie aan met twee messen. De man raakte ernstig gewond. 

Lauren Jeska is geboren als jongen maar loopt (liep) bij de vrouwen omdat ze transgender is. Transgenders mogen sinds 2004 meedoen in de vrouwencompetitie mits hun testosteronniveau niet meer in de mannelijke range zit. Daar zijn verschillende opties voor zoals het uitnemen van de testikels of het slikken van testosteronblokkers gedurende een lange periode. Meestal is het een combi van beide.

De ruzie tussen Jeska en de bond ging over deze testoteronwaarden. Jeska weigerde deze waarden te verstrekken en zou daarom geschorst worden. Jeska was bovendien doodsbang dat de concurrentie er achter zou komen dat ze als jongen is geboren. Een complexe zaak ook al omdat Jeska autiste is. 

Hoewel ik het niet zeker weet vermoed ik dat Jeska niet het volledige traject van man naar vrouw heeft doorlopen en dus volgens de bond vals heeft gespeeld. Het nieuws vertelt dit niet. In ieder geval kreeg de bond geen inzage in de testosteronwaarden van Jeska en dat is voorwaarde voor haar deelneme aan sport als vrouw,