dinsdag 2 mei 2017

Waarom gaf Hitler aan Owens geen hand?

Hitler heeft Jesse Owens niet gefeliciteerd met zijn gouden medailles. Dat klopt, maar over de reden wordt nogal wat onzin verteld. Vooral door de kenners.

Zij zeggen dat Hitler geen enkele buitenlander heeft gefeliciteerd. Maar zo kleinzielig was hij niet. Zo verzocht hij de boomlange, blonde, blauw-ogige Helen Stephens om naar zijn loge te komen. De Amerikaanse deed dat, beantwoorde de hitlergroet niet maar gaf hem een hand. Hitler nodigde haar uit om naar de Berghof te komen en vooral om Duitse te worden. Hitler feliciteerde haar omdat ze de perfecte Arische was die de rassenleer bevestigde. Overigens ging Stephens niet naar de Berhof maar vierde haar feestje in het lesbische nachtleven van Berlijn. 

Dan zijn er mensen die zeggen dat Hitler onaangenaam verrast wad, omdat Owens zijn Arische feestje bedierf. Ook dat is niet waar. Hitler rekende de 'junglemensen' tot de buitencategorie en die vooral aan hun lianen moesten blijven zwieren. Junglemensen, zo vertelde hij aan Albert Speer hadden niets te zoeken op een sportevenement. Dat was de enige kans voor zwarte mensen om te excelleren. Maar op alle andere vlakken stonden ze onderaan de Darwinistische ladder. 

Kortom, de spelen van Berlijn waren Hitlers Arische feestje. En hij liet zich door niemand uit het veld slaan.