maandag 19 juni 2017

Geslacht wat is dat eigenlijk?

Geslacht, wat is dat eigenlijk?


Er is geen enkel kenmerk afzonderlijk bepalend voor het geslacht. Dat maakt het voor wetenschappers onmogelijk om een eensluidende definitie te geven van wat een man en wat een vrouw is. En als je kenmerken weglaat wordt het nog problematischer. Is een vrouw zonder baarmoeder geen vrouw? 


Dan zijn er ook nog kenmerken die niemand meetelt. Een man is gemiddeld langer en sterker dan een vrouw. Is iemand die groot en sterk is dus een man? Is iemand die goed kan kaartlezen altijd een man? Of beter kan inparkeren? Is iemand die de gedachten niet stil kan houden altijd een vrouw. 


Zit het in de genen? Is een man met twee X-chromosomen een vrouw? Is een vrouw met een Y-chromosoom een man? Ik moet de eerste wetenschapper nog tegenkomen die er chocolade van kan maken. 


Maar sportorganisaties die weten het. Die hebben een competitie voor mannen en voor vrouwen. Die schijnen altijd precies te weten wie waar thuishoort. En als ze er onverhoopt toch niet uitkomen dan sturen ze een atleet gewoon naar huis.