dinsdag 13 maart 2018

Genderverificatie, de stand van zaken 2018

Het CAS, het hoge gerechtshof voor de sport heeft in 2018 opnieuw uitstel voorgesteld in de zaak Dutee Chand tegen de IAAF. Deze rechtszaak speelt al sinds 2015. De Indiase intersekse sprinter Dutee Chand wil zonder hormoonkuur toegelaten worden tot de vrouwencompetitie. Ze loopt de 100 meter.

Het gerechtshof stelde haar in 2015 in het gelijk. De Internationale Atletiek Federatie had te weinig wetenschappelijk bewijs voor de effecten van testosteron op sportprestaties bij vrouwen. De IAAf. kreeg 2 jaar de tijd om dat bewijs te leveren. In 2017 kwam de IAAF met een onderzoek waarin minimale maar significante verschillen werden aangetoond op de afstand van 400 tot 1500 meter en bij het speerwerpen en kogelstoten. Dutee Chand gaat dus vrijuit.

Testosteron helpt dus, maar een beetje en op specifieke atlethiekonderdelen. De IAAf pleitte onlangs voor testosteronkuren voor vrouwen met een hoge testosteronspiegel op de 400, 800 en de 1500 meter. Dat was vreemd want de federatie liet kogel en speer vrij. Inconsequent.

Het gerechtshof heeft nu opnieuw de beslissing uitgesteld voor een half jaar. Ze wil het onderzoek beter kunnen bestuderen. De zaak raakt Chand niet meer, maar wel Caster Semenya die de 800 loopt. Zij heeft ook een hoge, maar natuurlijke testosteronspiegel. Semenya kan in april in ieder geval nog meedoen aan internationale toernooien.