donderdag 3 mei 2018

Het mysterie Foekje Dillema

10 jaar geleden werd de misleidende documentaire Het mysterie Foekje Dillema op tv uitgezonden. In deze documentaire werd een onnozele samenzweringstheorie uitgevent: Fanny Blankers zou haar concurrente Foekje in de val hebben laten lopen. Deze prijswinnende documentaire was niet meer dan een mislukking. Dillema, bleek in werkelijkheid een intersekse atlete die volgens de toengeldende regels is geschorst.

De documentaire won een prijs omdat ook de intelligentsia kennelijk van kleingeestige samenzweringen houdt. Ook voor de betrokken hoogleraar was de materie te hoog gegrepen. Tijdens het maken ben ik door the great dictator Ad van Liempt buitenspel gezet. Van Liempt zal zichzelf ongetwijfeld een moreel hoogstaand mens voelen, maar needless to say, dat is hij niet.
De mores van Hilversum waren voor van Liempt belangrijker dan afspraken met medewerkers. Van Ad van Liempt is een minkukel

Gelukkig is het in Nederland al ruim doorgedrongen dat er wel degelijk iets aan de hand was met Dillema. Als gevolg van foute celdelingen direct na de bevruchting, raakte haar geslachtsontwikkeling verstoord. Ze behoorde net als Caster Semenya tot de hyperandrogene sportsters, vrouwen met een hoge testosteronspiegel. Volgens sommige is dat oneerlijk, maar hard bewijs dat deze vrouwen daar voordeel van hebben is nooit geleverd.