zondag 29 juli 2018

Andere Leugens Sport over Foekje Dillema

Vanavond een herhaling van Andere Leugens Sport over Foekje Dillema. Ga maar beter naar Zomergasten kijken.

Foekje Dilkema was een intersexe atleet met een zeer hoge testosteronwaarde. Net als Caster Semenya. Geen baarmoeder, geen eierstokken maar kleine inwendige testikels. Ze is naar de maatstaven van de tijd afgekeurd.
Ze had volgens de wetten van de genetica man moeten worden. Ze had immers van haar vader een Y-chromosoom gekregen. Maar door verkeerde celdelingen kreeg ze cellen XX en XY. Man en vrouw door elkaar. Volgens vele mensen biedt veel testosteron oneerlijk voordeel.

In de uitzending zegt de geneticus dat ze vrouw is. Dat is net zo waar als zeggen dat ze een man. Ze was geen van beide. Ze was intersekse. Door in de uitzending te zeggen dat ze een vrouw was, zijn er veel misverstanden ontstaan, die ook andere intersekse atleten treft. Het was veel verstandiger geweest wat er werkelijk aan de hand was. Nu denkt iedereen Caster Semenya is een man, maar Foekje was een vrouw. Ze zijn exact hetzelfde als het om de lichamelijke conditie gaat. Als iedereen vanuit nationalistische gevoelens gaat zeggen ‘ja maar de onze was wel een vrouw’ dan schiet de discussie geen centimeter op.

Dat Fanny Blankers achter dr schorsing zat is een goedkope complottheorie. Voor sukkels.