donderdag 25 april 2019

Waar gaat de kwestie Semenya over?

Semenya heeft een hoge testosteronwaarde in haar bloed. Het is echter nooit wetenschappelijk aannemelijk gemaakt dat ze daardoor rap is op de 800 meter. Het kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met haar lengte. Testosteron heeft allerlei functies: geslachtsontwikkeling, geslachtsdrift, spiermassa, botdichtheid, testosteron is geoormerkt voor deze functies. Er blijven wat micromollen over die vrij beschikbaar zijn. Dit in tegenstelling tot synthetisch testosteron dat direct vrij beschikbaar is.

Micromollen zijn nauwelijks meetbaar. Daar komt nog bij dat de gevoeligheid voor testosteron per persoon verschilt. Sommige mensen zijn zelfs totaal ongevoelig voor dit hormoon en die lopen soms ook keihard. Daarom gaat Semenya haar zaak tegen de atletiekfederatie winnen. De bond kan simpelweg niet hard maken dat er sprake is van unfair play.

De stennis eromheen komt vooral van mensen die denken dat deze zaak grote gevolgen heeft voor de vrouwencompetitie. Allemaal flauwekul want je kunt vrouwen als Semenya in de competitie op één hand tellen. Ze heeft een zeer zeldzame conditie. Als ze haar zaak wint gaat iedereen weer rustig slapen.