donderdag 29 augustus 2019

Behoudt Ad van Liempt zijn doctorstitel?

In april 2008 werd me duidelijk dat het programma Andere Tijden Sport onder valse voorwendselen mijn onderzoek naar de zaak Dillema had gestolen. De uitzending van ATS stond onder leiding van Ad van Liempt. Frits Barend was toehoorder bij een lezing van Van Liempt over voetbal in de oorlog. Van Liempt vertelde zonder bronvermelding en zonder schaamte het gehele verhaal dat door Barend en Van Dorp was gepubliceerd in Vrij Nederland. 

Frits Barend heeft onlangs een artikel gepubliceerd in Het Parool over allerlei plagiaatkwesties rond Van Liempt. De bal rolde verder, enkele weken later promoveerde Ad van Liempt op een proefschrift over de commandant van Westerbork. Tout Hilversum was aanwezig om Van Liempt met luid applaus te feliciteren. 


Dat dit proefschrift onder een vergrootglas zou gaan liggen wel wel duidelijk, ook al omdat er al twee biografieën waren over deze Gemmeker. Inmiddels zijn diverse aanklachten van plagiaat ingediend bij het bestuur van de RUG waar Van Liempt promoveerde. Die aanklachten van onder meer Bart Droog zijn zo robuust, dat de RUG er nauwelijks omheen kan. We wachten inmiddels met een zekere spanning op het besluit van de RUG om al of niet een onderzoek in te stellen. Ik zet mijn geld op ja.