zaterdag 26 oktober 2019

Veel lesbische sporters. Waarom?

“in het internationale wielerpeloton struikel je zo’n beetje over de lesbiennes”. Niet mijn woorden, maar van wielrenster Marijn de Vries. Ik denk dat ze gelijk heeft in de zin dat er in de competitie meer lesbische vrouwen zitten dan onder alle vrouwen. Hoe zou dat komen?

Ik opper wat verklaringen

1. Lesbische vrouwen worden aangetrokken tot groepen waarin voornamelijk vrouwen zitten. Sport deelt de competitie in, in mannen en vrouwen. Sport is bij uitstek het terrein waar veel vrouwen samenkomen.
2. Lesbiennes zijn mogelijk competitiever ingesteld dan hetero vrouwen. Ze willen de beste zijn, sport is een domein waar dat ook kan.
3. Lesbiennes bewegen mogelijk beter dan hetero vrouwen. Mogelijk zouden ze als kind actiever zijn geweest. Dan gaan ze doen waar ze goed in zijn.

Waarschijnlijk is er sprake van een combinatie van factoren. Alleen het feit dat er een aparte vrouwengroep is, lijkt me onvoldoende omdat je ook moet kunnen presteren. Je moet ook fysiek capabel genoeg zijn. Als je 20 seconden over de 100 meter doet gaat het plezier er snel vanaf.

Er zijn veel theorieën over de vraag waarom een meisje lesbisch wordt die de prullenbak in kunnen.
Ik denk met name aan de testosteron-theorie waarbij meisjes als foetus langer blootgesteld zijn aan mannelijke hormonen. Die klopt niet. Het enige dat we weten is dat de hersenen van lesbiennes meer grijze massa bevatten. En dat de amygdala wat groter is. Het gevolg is volgens de hersenstichting dat
vrouwen wat agressiever zijn. Mannen hebben een grotere amygdala dan vrouwen. De grijze massa is betrokken bij lichaamsfuncties als ademhalen en hartslag.
Die agressie zou de motivatie om te winnen kunnen verklaren. Dat moet je als sporter wel hebben.
Er zullen vast anderen zijn die hierover geschreven hebben.