dinsdag 26 november 2019

Van Liempt, Diekstra en Renders

Ad van Liempt is niet het grootste probleem voor de RUG. Als zijn promotor Hans Renders morgen met pensioen zou gaan, laten ze Van Liempt vallen.

Het bekendste geval van plagiaat in ons land is René Diekstra. Hij moest weg, niet zozeer vanwege het plagiaat maar omdat hij als hoogleraar niet functioneerde. Het plagiaat was de druppel die de emmer liet overlopen. Ik geef mijn bron hiervoor niet prijs. Hans Renders laten vallen is een andere kwestie. Als je het proefschrift van Van Liempt alsnog afkeurt, heeft dat ook effect op het functioneren van een hoogleraar. Dat is natuurlijk het grote probleem dat nu voorligt.

Renders zou nu kunnen dreigen op te stappen als de RUG Van Liempt laat vallen. Veel effect zal dat niet hebben, want waar moet Renders heen? Als je weg wil moet je excellent zijn. De promotie heeft bewezen dat Renders dat niet is. De RUG zoekt nu ongetwijfeld een koninklijke weg.

Dat is berisping. De RUG zal moeten uitleggen dat hoewel er fouten zijn gemaakt de dissertatie toch door de beugel kan. Met de hakken over de sloot dus. Dan zal de RUG aangeven dat we moeten leren van de fouten. Het traject loopt via deze clichés. Voor de slachtoffers is dat pijnlijk.