donderdag 26 december 2019

Jezus is geboren in Nazareth

Lucas schrijft een fictief geboorteverhaal aangedikt met feiten. Zo denkt nog steeds vrijwel elke christenen dat Jezus in Bethlehem is geboren. Feit en fictie lopen door elkaar. Een briljante vondst het werkt 2000 jaar later nog. Een maagdelijke geboorte in Bethlehem is fictie. Meer goddelijke personen kregen een maagdelijk geboorte toegedicht: Krishna bijvoorbeeld en Boeddha.
Lucas heeft om zijn verhaal geloofwaardig te maken er een aantal feiten aan toegevoegd die soms half soms helemaal kloppen. Volkstellingen waren er inderdaad regelmatig. Herodes echter vermoorde niet de kinderen van Bethlehem, maar zijn eigen zonen omdat ze hem naar het leven stonden. Ze wilden immers zelf zo snel mogelijk koning worden. Feiten die allemaal plaatsvonden rond het jaar nul.
Veel waarschijnlijker is het dat Jezus is geboren in Nazareth waar zijn ouders woonden. Was het winter met sneeuw? Kan maar ook dat is niet zo waarschijnlijk. Het zal een aangename temperatuur zijn geweest. Het was een geboorte zoals alle andere geboortes. Niets opvallends aan, hij had broers. Zijn vader mogelijk timmerman. Pas toen hij 30 was, ging hij opvallen. Zijn opvattingen en gedachten waren briljant. Mogelijk zagen de Romeinen hem als lastpost en hebben ze hem vermoord.